skawin 01.07.2010 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 I jeszcze jedno pytanko do osób, które już mieszkają i ogrzewają się paliwem stałym - czy nie przeszkadza Wam kotłownia tak blisko pomieszczeń mieszkalnych, tzn. ten okropny syf - obawiam się, że to strasznie się roznosi... Jak to wygląda w praktyce? Może ktoś z Was coś wie na ten temat? Pozdrawiam serdecznie, powodzenia!!! Podpinam sie do pytanka, tyle że chodzi mi jaki piec montowaliście i jakiej mocy. Rozważam SAS Uwt 14kw lub Defro Optima Komfort Plus 15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 01.07.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Podpinam sie do pytanka, tyle że chodzi mi jaki piec montowaliście i jakiej mocy. Rozważam SAS Uwt 14kw lub Defro Optima Komfort Plus 15kw O piecach było już pare stron wcześniej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?39003-projekt-w-21.12/page17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik70 01.07.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Moi drodzy inwestorzy czy ktoś się budował w okolicach Wrocławia lub Oleśnicy? Proszę o kontakt bo jeśli to możliwe chcieli byśmy z mężem zobaczyć jak domek wygląda na żywo i dowiedzieć się od Właściciela opini jak się mieszka. A drugie pytanie to czy za zmianę w projekcie coś się płaci w biurze czy jest to wykonywane bezpłatnie? I czy chętnie dokonują zmian. A trzecie pytanie to czy wydają pozwolenia na zmiany np. ścianki kolankowej bez opłat czy trzeba za takie pozwolenia dodatkowo płacić?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 01.07.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A drugie pytanie to czy za zmianę w projekcie coś się płaci w biurze czy jest to wykonywane bezpłatnie? I czy chętnie dokonują zmian. A trzecie pytanie to czy wydają pozwolenia na zmiany np. ścianki kolankowej bez opłat czy trzeba za takie pozwolenia dodatkowo płacić?? Pozdrawiam Za zmiany płacisz architektowi, który adaptuje projekt do indywidualnych uwarunkowań wynikających z plany zagospodarowania. Musisz po nabyciu projektu przejść się po biurach i zorientować ile to kosztuje.Jeżeli zmiany nie będą ingerowały w konstrukcję budynku to pewnie architekt to zrobi dodatkowo za darmo (przynajmniej my tak mieliśmy). Jeżeli chcesz zmieniać ściankę kolankową to radzę przed zakupem zadzwonić do biura i poprosić o taki dokument. Jest on za darmo.Ja dodatkowo zastanawiałem się nad zmianą konstrukcji dachu nad garażem i na to też dostałem pozwolenie z biura bezpłatnie razem z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 13.07.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 (edytowane) Merks- jestes krok przed nami, my zaczynamy w najblizszy poniedzialek kopac fundamenty w piatek wyrownanie terenu, mamy w 21-12b lustroScianke kolankowa mamy podniesiona o 1 pustak,budujemy z porothermu 30p+wCiekawe jakie kominy i strop wybrales?U nas Terriva zostaje, kominy systemowe ale jeszcze nie zdecydowalismy ostatecznie przymierzamy sie do PLEWASchody drewnianeCzy ktos z was ma PLEWE i schody drewniane? Edytowane 13 Lipca 2010 przez te_renia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 13.07.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Co do ścianki to jeszcze nie zdecydowaliśmy.Strop na 90% teriva.Kominy kupione z IBFu Drugą opcją były PLEWA ale były droższe w moim przypadku, a nie widzę jakiejś znaczącej różnicy pomiędzy kominami systemowymi różnych producentów. Schody też do końca nie jestem zdecydowany bo drewniane podobno tańsze niż betonowe+okładzina drewniana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igaigi 13.07.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam po dłuższej przerwie, zarówno tych co dołączyli, jak i tych którzy od dłuższego czasu parają się tematem budowy domu. U nas roboty poszły do przodu, mamy okna, brama garażowa zamówiona. Zrobione są też tynki wewnętrzne (piękne wyszły, że tak się pochwalę) i większość instalacji. Jak dobrze pojdzie to w tym tygodniu zrobią wylewki. Poza tym mąż zrobił podłogę na strychu z płyt OSB. Zapomniałam napisać, ze mamy tez większość ścianek działowych na piętrze. Ostatecznie zdecydowaliśmy, że przejście do pokoju nad garazem bedzie z małego pokoju (u nas to bedzie garderoba), a nie z łazienki. generalnie robota idzie do przodu i tak ma być powodzenia w budowaniu i wykańczaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 14.07.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Witam, ile daliście za kominy? Mi wycenili Schiedel'a wg projektu (rondo plus fi 20 +wentylacja; rondo zwykłe + wentyl i wentyl potrójna - wszystko 7,33m) razem 6181 zł. igaigi gratuluję postępu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 14.07.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Ja zapłaciłem około 5000 PLN za dwa kominy (jak w projekcie + dodatkowa wentylacja w kominie od kominka -7,66m i 7,33m).Cena z 7%vat-em i upustem mojego fachmana . Dobrą cenę mają na stronie http://www.mega1000.pl na kominy Leier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 15.07.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam Widze ze sporo osób buduje wiec my tez budujemy w-21.12a wprowadzilismy kilka drobnych zmian i robota idzie jestesmy na etapie stropu dzis do godz 13.00 ma byc na budowie. mam pytanko czy ktos moze mi wyjasnic gdzie i jaką ma "rozdzielnie " ta z bezpiecznikami itp do prądu bo w przedsionku jest mało miejsca i elektryk mówił ze sie nie zmieści?Widziałem ze ktoś ma zadaszony taras teraz na szybko nie moge znaleść ale jakie wymiary takiego zadaszenia bym musiał zrobic zeby to ładnie wyglądało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 16.07.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Merks-u nas Plewa jest 1000zl tansza od IBFu. Zalales juz fundamenty?Ile betonu weszlo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 16.07.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 9m3 na ławy (dom z garażem) fundament murowany z bloczków betonowych (7warst) -około 1100 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 16.07.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 no to u nas wyszło 16m3 dom z garażem i ok 1400 bloczków bo fundament musi być wysoki bo działka jest na wysokosci drogi i dlatego daliśmy wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 16.07.2010 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 no to u nas wyszło 16m3 dom z garażem i ok 1400 bloczków bo fundament musi być wysoki bo działka jest na wysokosci drogi i dlatego daliśmy wyżej. Czy zwiększałeś wymiary ław? Dziwne że aż taka duża różnica.U mnie wykonawca zrobił tak jak w projekcie i wystarczyło 9 kubików( no chyba że betonarnie też mają swoje m3 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 18.07.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Merks-dzieki za odpowiedz jutro kopiemy fundamenty, bloczkow mamy na razie 900 szuk, najwyzej dokupimy ale wymiarowo sa inne niz te w projekcie bo te z projektu byly bardzo drogie, garazu nie mamy, ciekawe ile u nas bedzie betonu potrzeba? trzymajcie kciuki zeby nie padalo.Xanders,Merks-gdzie budujecie?My w małopolsce w Beskidzie Wyspowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 19.07.2010 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 My budujemy na południu lubuskiego (okolice Z.G.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 20.07.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Fundamenty juz zalane wczoraj, 14m3,dzisiaj murowanie z bloczkowMerks-jaki piec planujecie?My bedziemy miec ogrzewanie na paliwo stale i doradzili nam obnizenie podlogi w kotlowni...Czy to dobry pomysl? Co do schodow drewnianych to wycena oscyluje od 6000 wzwyz. Za sam beton,szalowanie ok 3000 tys wg mojego majstra+17 stopni po minimum 120zl 1 drewniany trep+porecze= podobna cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 20.07.2010 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ja będę zakładał piec kondensacyjny gazowy. Co do obniżenia podłogi w kotłowni to chyba bez sensu, ponieważ teraz podczas palenia c.o. i tak musi być załączona pompka, która wymusza obieg wody w układzie. Kiedyś specjalnie kotłownie były obniżane tak aby piec stał w najniższym punkcie, ponieważ obieg wody w układzie był wymuszany grawitacyjnie bez zastosowania pompki.Osobiście nie widziałem teraz u nikogo obniżonej kotłowni, a nawet niektórzy specjalnie budują podest pod piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 20.07.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Merks-Co do schodow drewnianych to wycena oscyluje od 6000 wzwyz. Za sam beton,szalowanie ok 3000 tys wg mojego majstra+17 stopni po minimum 120zl 1 drewniany trep+porecze= podobna cena Czy cena za schody drewniane to cena za schody ażurowe czy pełne( z podstopnicami)? Ja właśnie muszę rozeznanie zrobić po stolarzach bo na 90% robimy z drewna tak aby wygospodarować schowek jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 20.07.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ogólnie u mnie już ściany rosną, aż miło popatrzeć. Jak będę miał chwilę to wrzucę gdzieś fotki. Porada: Jeżeli ktoś planuje wstawić okna z roletami zewnętrznymi to należy podwyższyć otwory okienne o 16 cm. Okno balkonowe może pozostać bez zmian bo tam jest otwór 245 cm - 20 cm rolety to wychodzi okno 225 cm , a w rzeczywistości jest to zupełnie wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts