Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hdi206

...a kosztami co do stanu jaki obecnie posiadasz (tego który widoczny na zdjeciach w Twoim albumie)mógłbyś sie podzielić :oops: :D

Nieśmiało się przyłączam do prośby Anisi :lol:

Dla usprawiedliwienia dodam, że od dzisiaj jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami naszej wymarzonej działeczki = teraz już nie ma odwrotu :wink:

• 1 month później...
Bardzo podoba mi sie projekt W-20.12.Mam pytanie do osób które już wybudowały ten domek . jak wyglada poddasze - czy jest bardzo ciasno (głownie chodzi mi o skosy) czy opłaca sie podnosic scianke kolankową ???

Hmmm.... my w zasadzie jeszcze nie wybudowaliśmy ale budujemy :wink: więc może odpowiem.

Według nas poddasze jest OK. Nie jesteśmy wielkoludami (raczej niziołki :wink: ) więc może to być ocena baaardzo subiektywna.

W pokoikach po obu stronach klatki schodowej jest płaski sufit o szerokości ok. 100 cm, potem zaczyna się skos o kącie nachylenia 42°. Według projektu: wysokość ścianki kolankowej 90cm, wysokość pomieszczeń na poddaszu 250cm.

Musisz sam osądzić czy takie wymiary to ciasno czy nie. Najlepiej byłoby obejrzeć to sobie w rzeczywistości u kogoś.

Gdybyśmy budowali jeszcze raz nasz domek to nie zmienialibyśmy wysokości ścianki kolankowej.

• 2 weeks później...
Barbara_Andrzej

jaki domek budujecie, bo nie udało mi się doczytać konkretnego modelu??

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12a

dziekuję, tak mi się wydawało,że to o ten chodzi. Właśnie mamy ów projekt "na tapecie", ale trochę się obawiam zbyt wysokich kosztów :-? Czy masz kosztorys, albo chociaż możesz podać orientacyjny koszt budowy stanu surowego zamkniętego?? I jak z ogrzewaniem, tam jest taka kotłownia i skład opału,że ho, ho!

A może jest gdzieś jakiś wątek poświecony temu projetowi??[/url]

Gość M@riusz_Radom

Piszcie piszcie jak najwięcej !! Jak spłace kredyt to biore następny, właśnie na ten dom ;)

Tzn ten bez "A" na końcu, ale dobudujemy garaż wiec koszta pewnie będą porównywalne..

Gość M@riusz_Radom
W górę w górę, trzeba silnie promować ten projekt. Im więcej osób go zacznie budować tym lepiej. Dzięki temu im Wy więcej błędów wychwycicie tym ja ich mniej popelnię podczas budowy ;))

Witam.Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące projektu w20.12.

Z przodu sciana od kotłowni jest wysunięta o jakieś poł metra . Zastanawiam sie jak wygladałby budynek gdyby wysunąć sciane od kuchni , a drzwi wejsciowe do domu zostawic tak głebiej wpuszczone. Plus to na pewno szersza kuchnia.

Czy taka zmiana bedzie już musiała byc uzgodniona z architektem czy powiedzmy mozna to przeprowadzic w ramach drobnej adaptacji projektu???

gorgonit

Zauważ, że taka zmiana pociąga za sobą również przesunięcie do przodu ściany z oknem w łazience na poddaszu. Musisz dodatkowo zmienić dach (wymiary i/lub nachylenie). W projekcie jest napisane, że pracownia zgadza się na dowolne zmiany w projekcie z wyjątkiem zmian dotyczących wysokości ścianek kolankowych i zasadniczych zmian geometrii dachu. Do takich zmian wymagane jest uzyskanie pisemnej zgody pracowni (my np. do wydłużenia dachu nad balkon zgodę taką dostaliśmy bezproblemowo).

Zmiany, o które pytasz, będą dosyć poważne i będą musiały być naniesione w projekcie w ramach adaptacji. Tylko czy warto? Według mnie i mojej współinwestorki wielkość kuchni jest w zupełności wystarczająca jak na nasze potrzeby. Trzeba jednak pamiętać, że spiżarnię przenieśliśmy pod schody a ściankę "L" wydłużyliśmy o ok. 40cm w związku z czym kuchnia wyraźnie się powiększyła.

Ponadto wydaje mi się, że drzwi "wpuszczone" 60cm w ścianę frontową raczej utrudnią wchodzenie. U nas drzwi wejściowe będą się otwierały na zewnątrz. Dzięki szerokiemu podestowi przed nimi będzie się wygodnie wchodziło bez konieczności cofania się przy otwieraniu.