te_renia 20.07.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Merks-dzieki za porade w sprawie okien z roletami,planujemy wlasnie takie. Co do schodow to ta cena ktora podalam to schody azurowe. U nas tez mury fundamentow rosna.Jutro zwozimy Porotherm bo u nas z dojazdem kiepsko i jak popada to bedzie problem. Fotki jak sie uda to wstawie,zaraz ide zrobic jedna. Od jakiego producenta zakupiles strop Teriva? Bo podobno sa rozni i to tez sie przeklada na jakosc A komin masz systemowy do komina i kominka? Fi 20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 20.07.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Komin do kotłowni mam fi180 przez przypadek (pomyłka majstra ), ze względu na podłączenie pieca gazowego różnica nieistotna.Do kominka fi200 tak jak w projekcie + dodatkowa wentylacja, ponieważ zlikwidowałem rurę od wyciągu okapu, żeby nie trzeba było montować ekstra kominka na dachu. Rura od okapu będzie podłączona do kanału wentylacyjnego w kominie. Stropu jeszcze nie mam. Co do jakości to pewnie tak jak i bloczki betonowe, zależy z jakiej betoniarni. Mi majster zamawiał bloczki bezpośrednio u producenta i jak przywieźli to wyglądały porządnie, gładkie, nie poobijane, ostre kanty. Widziałem na innej budowie bloczki i były chropowate, i na kantach się obkruszały.Także pewnie jak się trafi. Nie zawsze kryterium ceny jest najlepszą opcją. Kominy IBFa mam już na budowie i wyglądają solidnie chociaż nie mam do czego porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 21.07.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Bloczkow wystarczylo, pierwszy transport Porothermu jest ,wyglada porzadnie, w piatek bierzemy 301/2 z innego skladu podrobki Wienerbergera na probe kilka palet, zobaczymy co bedzie, czy cena jest adekwatna do jakosci,dzis przyjezdza kanaliza,folie kubelkowe i styrodur. W piatek wieczorem zalewamy i 1 etap zakonczony. Merks-A u ciebie jak z murami? z czego budujesz? tak jak w projekcie beton komorkowy+docieplenie?A co z dachem czym kryjesz? dachowka czy blacha? My myslimy o Robenie mamy nezla cene,kolor kasztanowy,lekka angoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 21.07.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Bloczkow wystarczylo, pierwszy transport Porothermu jest ,wyglada porzadnie, w piatek bierzemy 301/2 z innego skladu podrobki Wienerbergera na probe kilka palet, zobaczymy co bedzie, czy cena jest adekwatna do jakosci,dzis przyjezdza kanaliza,folie kubelkowe i styrodur. W piatek wieczorem zalewamy i 1 etap zakonczony. Merks-A u ciebie jak z murami? z czego budujesz? tak jak w projekcie beton komorkowy+docieplenie?A co z dachem czym kryjesz? dachowka czy blacha? My myslimy o Robenie mamy nezla cene,kolor kasztanowy,lekka angoba Mury się pną do góry 3 dni i już chyba będą prawie wyciągnięte do stropu (po pracy jadę sprawdzić). Buduję z Porothermu Robena 24 P+W + 15cm styropian. Pokrycie muszę zrobić z dachówki ceramicznej bo tego wymaga plan zagospodarowania przestrzennego. Jak bym musiał wybierać to pewnie też to by była dachówka ceramiczna. Cena dobrej blachy, a dachówki już chyba nie bardzo się różni, tylko najwyżej położenie jest droższe w przypadku dachówki. Będę kupował albo Robena Monze (nie pamiętam ale mam chyba ofertę po 2,44 netto/szt.) albo Nelskamp Nibra F10 migdał (ok. 2,88 netto/szt.) z tego względu że jest to dachówka glazurowana ( koszt około 3 tys więcej na cały dach).Naczytałem się że lepsza od Robena - twardsza,równiejsza, podwójne zamki. No i oczywiście taki wybór mojej żonki . Jak wyjdzie w praktyce jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 21.07.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 WitamMy budujemy w kuj-pom dzisiaj zalewaliśmy strop. fajnie ze praca idzie dom sie buduje ale najgorsze to to ze kasy ubywa. Prawda jest taka ze nie da sie oszczedzać zbytnio bo jak chcesz dobre materiały to musisz zapłacić. Sciany robimy z YTONG-a szeroki 24cm i docieplenie 15 cm ogrzewanie bedzie na eko-groszek dach dachówka jeszcze nie wiem jaka czekam na wycene. Przerzaza mnie tylko jakość wykonawców bo jak narazie u mnie jest ok ale u kolegi bardzo duzo porawek nie wiem jak to mozliwe ze partyczy jest tak duzo w tej dziedzinie trudno znaleźć kogoś normalnego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 22.07.2010 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Xanders-my na nasza ekipe czekalismy rok!!!Ale naprawde dobrzy fachowcy sa,dzisiaj zasypujemy fundamenty,zalewanie chudziakiem w piatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 22.07.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Mam pytanie do osób które już wykańczają domki. Na jakiej wysokości powinno być okno od podłogi w kuchni tak aby bezpośrednio blat zachodził na okno (bez parapetu).Ile wynosi odległość parapetu od podłogi na gotowo w innych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 24.07.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 Może ktos napisać jaka cena dachu materiały i robocizna razem bo dostałem wycene i wyszło ze wszystkim 33tyś dachówka ceramiczna. Robimy jeszcze zadaszenia nad tarasem ale nie mamy dachu nad garażem. No i mamy dylemat czy deskowac czy nie to koszt ok 2,5tyś za materiał mozna to zrobić samemu ale czy jest sens deskowac pod dachówke majster twierdzi ze lepiej deskować ale nie mam zadnych wskazówek czy warto czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 24.07.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2010 U nas koszt robocizny dachu (dom+garaż) na gotowo wyniesie około 10 tys. za całość, tzn. więźba,podbitka,dachówka, rynny, itp. Dostałem wycenę na dachówkę Robena ceramiczną około 12tys (wycena zawiera wszystko niezbędne do pokrycia dachu: membranę, spinki, itp.) + rynny Lindab około 2 tys. Do tego jeszcze okna dachowe należy doliczyć jak ktoś ma. Czy ktoś z forumowiczów ma garaż taki jak w projekcie w-21.12b, tzn. bez poddasza i ma zamontowaną bramę segmentową? Właśnie przeglądałem sobie ofertę bram i zauważyłem iż do standardowego mocowania bramy segmentowej musi być co najmniej 30 cm przestrzeni do sufitu. U nas raczej jest dużo niżej i nie ma sufitu tylko belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 26.07.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) U nas koszt dachu to 13 oktys z oknem dachowym i 2 wylazami bez rynien, czekam jeszcze na inne wyceny. Co do deskowania to my napewno, deskujemy bo w gorach wiatr duzy a deskowany dach silniejszy napewno jest.Pogoda dzis pod psem ale chlopaki ostro pracuja, papa termozgrzewalna poszla w ruch,zobaczymy czy uda sie murowac,oby tylko nie padalo Xanders-zalezy jaka dachowke kladziesz,my przymierzamy sie do Robena kasztan z angoba,średzka Monza plus lub Rupp ceramika ale ta druga ok 2-3 tys drozsza. Moj kuzyn ma Robena juz 3 zimy i twierdzi ze ok,wiadomo ze Roben to nie luksus ale lepszy moim zdaniem od blachodachowki Edytowane 26 Lipca 2010 przez te_renia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 26.07.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Musze jeszcze pomyśleć nad deskowaniem ale dzis liczylismy ile nas wyjdzie stan surowy otwarty i jestem pozytywnie zaskoczony bo wyszło ok 120tyś. majster przed budową mówił ze w 130tys powinnismy sie zmieścić. Teraz musimy wybrać piec i chyba bedzie firmy HEF ma ktoś taki to prosze o opinie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanders 29.07.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 WitamCoś ostatnio cisza na forum a my mamy straszny dylemat bo juz wszystko było ustalone odnośnie CO a dziś był majster i dał nam do myslenia. Miało być,ogrzewanie na eko-groszek i kaloryfery na poddaszu, w garazu i gabinecie a raszta podłogowe a dziś majster wymyslił ze gazowe i wszędzie podłogowe no oczywiscie w garazu kaloryfery twierdzi ze koszty ogrzewania domu praktycznie takie same ale nie wiem jak to jest w praktyce moze ktoś ma gazowe i moze napisać jakie koszty miesieczne w ziemie. badzo prosze o pomoc bo musze podjac decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 30.07.2010 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Moja budowa, lekko przystopowała. Ekipa wymurowała ściany parteru i zaczyna szalować wieńce, ale na razie powoli to robią i się nie spieszą bo muszą z drugiej budowy odzyskać stemple do podszalowania stropu. Mi się nie śpieszy a za stemple przynajmniej nie będę musiał płacić. Xanders my mamy identyczny dylemat jak twój, tylko z założenia ma być piec kondensacyjny gazowy i nie wiem czy całość podłogowe (ogólnie czytając forum to się skłaniam do tego) czy na dole właśnie grzejnik w gabinecie,garażu i na poddaszu w pokojach. Zastanawiałem się jeszcze nad dołożeniem kominka z płaszczem wodnym, ale nie wiem czy koszt zamontowania tego kominka wraz z dodatkowymi niezbędnymi akcesoriami jest opłacalny, ponieważ w tygodniu nie mam czasu palić w kominku i mógłbym go używać w weekendy. Dużo ludzi odradza takie rozwiązanie w tak małym domu. Może ktoś z forumowiczów zdecydował się na takie rozwiązanie i mógłby się podzielić uwagami odnośnie ekonomiczności tego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 31.07.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 U nas tez maly przestoj,pogoda daje sie we znaki,a dojazd niezbyt dobry. Dzis udalo sie dowiezc stal ,w piatek piasek 10t nie wjechal niestety,parter stoi,dzialowki tez sa prawie wszystkie,we wtorek ma byc strop teriva i kominy. Znowu leje..dzisiaj od rana utwardzalismy droge dojazdowa. Z ogrzewaniem mamy podobne dylematy, niestety u nas gazu nie ma,musimy starac sie o niego, na poczatek mamy jakis piec na wszystko od rodzicow jak bedziemy chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 03.08.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Xanders zdecydowałeś już jakie ogrzewanie? U nas powoli robi się strop ale stempli dalej nie ma i wszystko się ciągnie. Ogólnie mała zadyma się z tym stropem zrobiła, bo zmieniam u góry ścianki działowe z regipsu na murowane i w stropie muszą być podwójne belki pod takimi ścianami, co wymaga zmian w rozmieszczeniu Terivy na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 08.08.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Cześć,Zastanawiamy się czy robić 2 wyłazy dachowe tak jak w projekcie czy też jeden?Ja wy robicie/zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 10.08.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Cos cicho sie zrobilo...pogoda sie poprawila i wszyscy na budowie siedza pewnie. U nas strop zalany wczoraj,polewam ostro, od piatku murujemy do gory i dach Tez zmienilismy gipskartony na Porotherm 11,5 Co do ogrzewania to tez sie do gazu sklaniamy jednak Merks-wydaje mi sie ze kominek z plaszczem wodnym to za drogi interes aby palic w nim tylko w weekendy Xanders-bylismy u znajomych ktorzy maja domek ktory jest ludzaco podobny do w21-12b z serii domki berezowski poszukaj w google, mowili ze za gaz placa 500zl miesieczniew zimie przy mrozach solidnych,wydaje mi sie ze to ok za metraz naszego domku,pomysl o drzewie,weglu,tranasporcie,rozladunku,byc moze wegiel wychodzi troche taniej ale ile z nim roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 10.08.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 te_renia ile poszło betonu na strop? U nas jest lekkie opóźnienie i dopiero w piątek będzie zalewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 11.08.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Na strop poszlo 12m3 betonu b-20,w tym zalalismy tez lawy fundamentowe pod schodki przy wejsciu domu Polewam ostro strop,jutro bedzie transport 11,5 podany juz na plyte, w piatek ma przyjechac dachowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 14.08.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Merks- zalaliscie juz strop?U nas przyjechala juz dachowka,mamy Tondach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts