Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

Schody dwuzabiegowe ażurowe buk barwiony cena 5300zł jesli bede zmieniał tralki i słupy na takie z dodatkiem metalu to do każdej tralki + 10zł wiem ze gość robi schody na całą polske wiec namiar moge dać.

Dachówka podstawowa F12 3,05zł szt. szczytowa 28zł, gąsior 15zł szt

Koles robi takie schody jak na tej stronie ale to nie jego strona http://www.alcoschody.pl/pl,menu,5,0,galeria.html

Witam,

mogę prosić namiar na wykonawcę schodów? e-mail [email protected]

z góry dziękuję.

pzdr

JJ

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to ja także dołączam do tematu :) Po dłuższej batalii z wykonaniem mojego dachu :( oraz po 5miesięcznym okresie oczekiwania na okna (Jezierski) budowa ruszyła ostro do przodu. Elektryka położona, tynki się robią, a hydraulik ma wkroczyć w środę :)DSC00581.jpg Edytowane przez merks

Te_reniu będziemy budowali, tak jak Wy, w-21.12b bez garażu wersja lustro. Robimy taki dach jak merks, tzn bez przedłużenia z jednej strony. Merks warto było czekać ;) Muszę przyznać, że prace u Was już zaawansowane - gratuluję :)

Kochani, a teraz żeby nie było za łatwo kilka pytań :)

1. na dach dawaliście folię czy deskowanie + papa, jeśli folię to jaką, a jeśli papa to też jaką?

2. Ile mniej więcej poszło Wam klinkieru na kominy?

3. Ile zostawialiście na wylewki, wiem, że wcześniej o tym było ale nie mogę znaleźć. Ja myślę cuś takiego 10cm styro + 7 wylewka (bo podłogówka) + 2 wykończenie = 19cm. Dobrze myślę? jak źle to mnie poprawcie proszę bo to dla mnie ważne ponieważ zamówiłam już okienka i muszę mieć idealne dziury ;)

więcej pytań w tej chwili nie pamiętam ale jak sobie przypomnę to Was jeszcze pomęczę ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Nie ma sprawy i chętnie podzielę się swoją wiedzą :)

1. Na dach dawałem folię Tyvek Pro (http://www.folnet.pl) - nie miałem żadnych pozostałości w postaci desek to się nawet nie zastanawiałem. Zresztą jak na dach dachówka to moim zdaniem daje się folię, jak blachodachówka to deskowanie.

2. U mnie klinkierem są obkładane kominy systemowe i poszło około 500 szt.

3. Wylewki robię identycznie jak masz w planach :). Pamiętaj żeby styropian sobie kupić na podłogi conajmniej w 2 grubościach, np. 4+6. W podłodze teraz puszczane są prawie wszystkie instalacje i łatwiej póżniej jedną grubością wyrównać, a drugi styropian dać na przekładkę.

Kasiu-Merks byl pierwszy z odpowiedziami ale u nas podobne ilosci i folia ta sama,co do wylewek to namawiaja nas na 6+6 lub 5+6cm bo podloga na gruncie,styropian, reszta jak wyzej

Merks gratulacje postepow, w sumie etap chyba ten sam co u nas,wode mamy zrobiona,tynki za 2 tyg,pozniej wylewki, wczesniej elektryka i parapety wewnetrzne.Zalozylismy w miedzyczasie rolety zewnetrzne po dlugim zastanawianiu sie jednak.

Chcemy sie wprowadzic na jesien a jak pojdzie to zobaczymy,hydraulika bedzie w maju,wykonczeniowka czerwiec,takie sa plany. Rodzinka sie nam powieksza-dzidzia w drodze ale chyba na sierpien sie nie wyrobimy,chociaz z odrobina szczescia??????????

Caly czas czekamy na prad,dokumenty zlozone w kwietniu energetyka i ogloszenie przetargu,moze do sierpnia nam zrobia,na razie wszystko na agregacie,sasiad juz nam pradu nie chce uzyczyc bo twierdzi ze za szybko i za lekko nam wszystko idzie,masakra a dal nam na wybudowanie i powinnismy sie cieszyc..........

Merks a ty jakie masz parapety wewnetrzne?A ogrzewanie?Ile zaplaciles za elektryke?

Parapetów jeszcze nie mam zamontowanych, bo tynkarze nie chcieli przed tynkami. Ogólnie zamawiam u chłopaków od okien i wewnątrz będą z konglomeratu Brecia Aurora, a na zewnątrz granitowe Vanga. Ogrzewanie zakładam gazowe-piec Vaillanta kondensacyjny-cały dół podłogówka+łazienka na górze, w sypialniach grzejniki.

Początkowo chciałem wszędzie podłogówkę, ale hydraulik zaproponował grzejniki w sypilaniach, tak aby można było szybciej zmieniać temperaturę (podłogówka ma dużą bezwładność). Elektryk jeszcze nie zapłacony :) bo kable wszędzie mam położone ale jeszcze nie połączone w puszkach( twierdził że to się po tynkach robi) i nie uzbroił jeszcze rozdzielni. Płacę 30 zł za punkt ( rodzielnia w cenie). Wyszło mi około 110 punktów. Dodatkowo położyłem własnoręcznie instalację SAT-TV,2xskrętka UTP do każdego pokoju oraz kable pod instalację alarmową. Koszt znikomy tylko kilka popołudni na budowie :)

Gratuluję powiększenia rodzinki :) . Z sąsiadami to tak jest i nie ma się co przejmować. Też mi się dziwne wydawało do tej pory że jak się coś pier... na budowie to sąsiad był bardzo rozmowny, a jak wszystko idzie już jak ma być, to jakoś się tematy rozmowy skończyły :) U nas jakoś z prądem nie było żadnego problemu bo w sumie czekaliśmy około 3 miesięcy jeszcze przed rozpoczęciem budowy, no i tu też sąsiad trzy dni chodził za mną jak to załatwiliśmy bo to niemożliwe że tak szybko podłączyli jak on rok czasu czekał :) Energetyka się rządzi swoimi prawami niestety, co innego w gazowni tam można załatwić prawie wszystko od ręki.

Czy dysponuje ktoś może kosztorysem na cele kredytu hipotecznego? Potrzebuję pilnie żeby załatwić kredyt. Na stronie projektu jest kosztorys z 2007 roku ale raczej jest nieaktualny i chyba banki wymagają bardziej szczegółowego. Może ktoś może podzielić się swoim doświadczeniem.

• 3 weeks później...

Tynki maszynowe gipsowe-Knauf MP75L. Rozważając za i przeciw wybrałem takie bo dobrze wiem na własnej skórze jak wygląda szpachlowanie cementowo-wapiennych :). Tynki wykonane dokładnie i praktycznie nie wymagające szpachlowania, co mnie bardzo cieszy. Oczywiście trzeba będzie trochę ich wygładzić po wizytach kolejnych fachowców, ale to pikuś :)

Moim zdaniem z budową nie ma się co spieszyć za bardzo i lepiej żeby wszystko sobie postało i nie było robione na wariata, bo to się może później odbić w przyszłym użytkowaniu.

Hej

U nas dzisiaj przyjechaly materialy do tynkow,tynki tradycyjne,recznie zacierane,fachman okrslil ilosc na ok 400 metrow,bez garazu bo nie mamy i na gorze scianki dzialowe murowane

Kasia-gratulacje w takim tempie szybko nas dogonisz

Merks-foty jakies poprosimy

Wkleilam 3 nowe fotki do albumu,chwale sie domkiem ;-)

Edytowane przez te_renia

Te_renia twój domek fajnie już wygląda z okienkami i drzwi też już są, ach ;) A powiedz mi jaki kolor klinkierki macie bo mi się podoba :)

Z tym dogonieniem to niezły ubaw miałam ;) Ale pogoda (oby niezapeszyć :)) narazie dopisuje, z tego co pamiętam, to Wy mieliście gorzej w zeszłym roku.

Pozdrawiam :-)