Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek ocieplony i zaciągnięty klejem własnoręcznie :) Trochę czasu to zajęło ale i kasy w portfelu zotało. Elewacja w tym miesiącu ma być robiona.Płytki też mamy zamiar kłaść (już kupione), ale płytkarz przekłada termin co chwilę. Obecnie ocieplamy poddasze. Schody zamówione. Kominek dzisiaj właśnie został skończony. Ogrzewanie gazowe tylko założyliśmy + kominek bez DGP ani płaszcza. Z rozmów ze znajomymi wynika iż płacą około 350-400 zł miesięcznie za gaz w zimie i takie opłaty jak najbardziej nas satysfakcjonują. Zero stresu, ganiania z węglem czy drzewem a w domu ciepło. Gdyby już były straszne mrozy to kominek umieszczony centralnie w domu podobno ma ogrzać całą powierzchnię( kolega ma podobny dom i kominek bez żadnych rozprowdzeń i podobno w zimę czasami dom ogrzewał samym kominkiem).

A teraz pytanko do tych już mieszkających i mających ogrzewanie gazowe - dużo płacicie za gaz? Pytam bo bierzemy takie rozwiązanie pod uwagę ;)

Licząc od maja 2010 do maja 2011 poszło 1120m3 gazu oraz 4mp drewna (brzozy) do kominka. Kwotowo wychodzi na jakieś 2200zł za gaz + 600zł za drewno. Kosztów energii elektrycznej (pompy podłogówki i kominka) nie uwzględniam, ale z drugiej strony w opłatach za gaz wliczone jest podgrzewanie ciepłej wody oraz gotowanie na kuchence gazowej przez cały rok.

Wydaje mi się, że to całkiem znośne pieniądze. W dachu mam 20cm (15 + 5) wełny, a na ścianach 12cm styropianu grafitowego. W podłodze zaledwie 9cm styropianu posadzkowego. Wentylacja grawitacyjna, okna drewniane. Kominek to Zuzia PW 19kW z Kratek (za duża do tej powierzchni), a kocioł gazowy - Vaillant Ecotec 18kW.

Edytowane przez darekw127

Licząc od maja 2010 do maja 2011 poszło 1120m3 gazu oraz 4mp drewna (brzozy) do kominka. Kwotowo wychodzi na jakieś 2200zł za gaz + 600zł za drewno. Kosztów energii elektrycznej (pompy podłogówki i kominka) nie uwzględniam, ale z drugiej strony w opłatach za gaz wliczone jest podgrzewanie ciepłej wody oraz gotowanie na kuchence gazowej przez cały rok.

Wydaje mi się, że to całkiem znośne pieniądze. W dachu mam 20cm (15 + 5) wełny, a na ścianach 12cm styropianu grafitowego. W podłodze zaledwie 9cm styropianu posadzkowego. Wentylacja grawitacyjna, okna drewniane. Kominek to Zuzia PW 19kW z Kratek (za duża do tej powierzchni), a kocioł gazowy - Vaillant Ecotec 18kW.

Jak dla mnie takie zużycie to rewelacja. U mnie będzie dach 15+8 wełna (035 Rockwoola). Styropian 038 Austrotherm -15 cm na elewację oraz 037 Austrotherm 10 cm w podłodze.Piec mam już zamontowany dokładnie ten sam :). Wentylacja grawitacyjna, okna pcv 3-szybowe. Kominek już zamontowany Hajduk 2L 14kW. Po rozmowach ze znajomymi zakładałem że zużycie wyniesie około 3000 zl/rok. Gdy będzie niższe to już będzie rewelacja, a jak wyjdzie więcej to trzeba będzie częściej używać kominka. Ważne jest aby zmieścić się w 2giej grupie taryfowej w gazowni. U nas jest to zużycie pomiędzy 500-1600 m3 na rok (opłaty stałe wtedy wynoszą ok. 20 zł). Po przekroczeniu progu 1600 m3 gazownia sama kwalifikuje odbiorcę do następnej taryfy i opłaty stałe wynoszą już ponad 50 zl mies.

• 1 month później...

Witam wszystkich:)

Wraz z mężem wybraliśmy W-21.12. Jesteśmy na etapie załatwiania pozwoleń. Zazdroszczę tym, którzy już mieszkają w swoim wymarzonym W :) Przed nami dopiero cała droga. Mam prośbę do kogoś kto ma wersję ze spiżarką i wykuszem, czy mógłby wrzucić lub wysłać na maila ([email protected]) jakieś zdjęcia salonu (wiele ze starych linków zamieszczonych na forum nie da się już otworzyć). Czy jesteście zadowoleni z takiego rozwiązania? Czy koszt wykuszu jest duży i czy warto w niego inwestować?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj midnite

Czuję się wywołany do odpowiedzi, gdyż mam wersję, o którą pytasz :-) Jesteśmy (cała rodzina) bardzo zadowoleni z tego rozwiązania. Spiżarka przy kuchni jest bardzo pomocna, a wykusz ładnie doświetla i minimalnie powiększa salon. Niestety nie jestem w stanie ocenić jaki jest koszt takiego rozwiązania. Cena podstawowych materiałów jest do pominięcia. Dodatkowe tynki czy obróbki okien chyba też. Większa ilość okien już nie, bo masz trzy zamiast jednego (chyba). To, na czym nie wolno oszczędzać to odpowiednia izolacja termiczna (styropian) i przeciwwilgociowa. Szczególnie pamiętam preparat Mapei Mapelastic, który kosztował kilka stów za pojemnik na ten wykusz. Poza tym papa, obróbki blacharskie no i płytki wykańczające. Oczywiście cena balustrady też jest nie bagatelna (około 1500zł za kutą). To tyle, co pamiętam. Jeszcze raz polecam dobrze opracować i WYKONAĆ izolacje wykuszu. Niektórzy uważają, że jedynym trwałym i pewnym rozwiązaniem jest... całkowite zadaszenie. :-)

Co konkretnie chciałabyś zobaczyć na zdjęciach salonu? Mam jakieś szczątkowe fotki, ale bez żadnego widoku ogólnego...

No właśnie chciałabym zobaczyć ogólnie widok na salon z wykuszem. Zastanawiam się czy ładnie to wygląda właśnie w wersji ze spiżarką. Czy nie jest to trochę "pstrokate" rozwiązanie. Nie wiem jak to określić:) Bardzo podoba mi się wykusz u mojej siostry w domu, ona jednak ma większy salon, zatem więcej przestrzeni i bardziej otwartą kuchnię bez spiżarki. W takim przypadku cały salon ładnie się prezentuje a w naszym projekcie zastanawiam się czy to nie "za mała" przestrzeń na wykusz zwłaszcza, że właśnie zaraz z jednej strony jest ta ścianka od spiżarki. Czyli skoro piszesz że jesteście zadowoleni, mam rozumieć że gdybyś budował dom drugi raz wykusz także znalazłby się w planach?:)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam,

Te_reniu rodzinka już pewnie w komplecie ;), pochwal się swoją pociechą :) A jak tam z przeprowadzką? Merks Ty też już chyba zbliżasz się do finiszu, o ile już nie mieszkasz :)

Pozdrawiam

Cześć,

Niestety nie mieszkamy jeszcze :( Poślizg z elewacją 2 miesiące, właśnie jestem w trakcie. Przez ostatnie 3 miesiące prace szły powoli do przodu bo wszystko wspólnymi z żoną siłami sami wykonywaliśmy. W międzyczasie dół został przygotowany do malowania,płytkarz zrobił łazienkę dolną i położył gres na całym dole . No i przybyły schody, a drabina w końcu poszła za płot :). Na górze musimy jeszcze opłytować łazienkę, a w pozostałych pomieszczeniach wyszpachlować regipsy.

Niestety doba ma tylko 24h :D, no i w międzyczasie trzeba zapracować na wyposazenie domku. Plan jest żeby święta spędzić u siebie i myślę że powinno to się udać.

Merks-depczemy ci po pietach,u nas wczoraj zablyslo swiatlo,co prawda zarowki tylko ale wreszcie prad jest,czekamy tylko na schody,wykladzine bedziemy klasc na gorze w sypialniach ale juz kupiona,pozostalo pomalowac klatke schodowa i kominek nastepnie ocieplenie zewnetrzne-pozniej wchodzimy ;-)reszta zrobiona

Kasiu-no u ciebie tez szybkie postepy,jak tylko znajde minutke to wkleje i dzidziusia i domek.Mam drugiego synka,na nowy dom nowy czlonek rodziny

Robimy jeszcze drewutnie na drewno na zime,wegiel na razie pojdzie do blaszaka,a za rok...pomieszczenie gospodarcze wraz z garazem zaczynamy,pustaki i dachowki sa,zostalo z domku i gaz na pewno,instalacje mamy zrobiona i wyprowadzona na zewnatrz ale w tym roku kasy juz brak,resztki oszczednosci pojda na ocieplenie

Merks napisal: Plan jest żeby święta spędzić u siebie i myślę że powinno to się udać.

My tez mamy takie plany ;-)

Edytowane przez te_renia

• 5 weeks później...

Witam wszystkich, jestem szczęśliwą posiadaczką domku budowanego wg projektu 21.12b (czyli wersja z jaskółką i wykuszem). Fundamenty zaczęliśmy robić w marcu tego roku, aktualnie kończymy robic ogrzewanie, w przyszłym tygodniu wylewki. Chcemy wprowadzić się jeszcze tej zimy (sytuacja tego wymaga) więc w niecały rok. Przeglądnęłam z grubsza całe forum, oglądałam tez wasze galerie ale tak jak pisała Midnite wielu linków nie da się już otworzyć, a i większość foto-relacji utknęła gdzieś dawno temu. Może ktoś podzieli się relacjami z wykańczania domu? Wielka prośba dla Darka - gdybyś mógł podesłac kilka fotek z wnętrza Twojego domu ([email protected]).

Dodam że ja mam połączony salon z kuchnią, zrezygnowalismy z drzwi do kuchni - zostały troszkę powiększone te do salonu. Oba pomieszczenia oddzielimy wyspą z ladą barową. W kuchni będzie spiżarka (z doświadczenia wiem że bardzo jest mi potrzebne takie pomieszczenie), u góry w łazience planujemy dużą szafę wnękową po lewej stronie od wejścia, pod schodami mały schowek.

Aktualnie interesuje mnie najbardziej wykończenie salonu (kominek), kuchni... Podzielcie się swoimi rozwiązaniami, ja również chętnie opowiem o swoich. Pozdrawiam:)