ntkasia 26.10.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 MERKS prośbe mam ogromną, zgodziłbyś się na wizytę u Ciebie na budowie?? Mamy w naszej okolicy budowe W-21.12 ale są tylko fundamenty, myśleliśmy że gdy je zobaczymy to będziemy mega pewni wyboru, a tu klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasanada 26.10.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Same fundamenty dają mylny obraz gabarytów domu - pamiętam jak nasze powstały byłam przerażona że domek jest taki mały! Ale jak mury zaczęły rosnąc moje obawy zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seboziom 26.10.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie ogrzewania domku W 21-12, chodzi o to czy ktoś ogrzewa domek gazem z butli, jaki koszt roczny, jaki piec, a może eko-groszek.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ntkasia 27.10.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Pasanada dokładnie o to chodzi, wygląda to wszystko bardzo pięknie ale same fundamenty sprawiają wrażenie bardzo niewielkiego domku.A próbował ktoś z Was przenieść schody do wiatrołapu?? Jest to realne?? My chcielibyśmy przenieść drzwi wejściowe jak najbardziej się da w stronę kotłowni (moze nawet ciut kotłownię zmniejszyć hehe chyba że nie ma czego zmniejszać bo i tak bardzo mala, nie mam wyobrażenia) a na prawo od wejścia zrobić schody takie w kształcie odbicia lustrzanego litery "L" czyli zaczynać się będą zakrętem i dalej to już prosto do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merks 29.10.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 MERKS prośbe mam ogromną, zgodziłbyś się na wizytę u Ciebie na budowie?? Mamy w naszej okolicy budowe W-21.12 ale są tylko fundamenty, myśleliśmy że gdy je zobaczymy to będziemy mega pewni wyboru, a tu klops Witam i zapraszam Nie ma problemu z wizytą. Znajomi właśnie zaczynają budowę praiw tego samego domku i są teraz częstymi goścmi u Nas. Na priv wysłałem info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasanada 18.11.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 ntkasia, ja kotłowni radze nie zmniejszać bo duża to ona nie jest:) Chyba że przewidujesz tylko piecyk gazowy... My montujemy piec na eko-groszek z podajnikiem i zajmuje 1/3 kotłowni. Do tego jakieś męża skrzynki na kabelki, zbiornik na wodę i miejsce na opał... i nie zmieści się już szafa na buty którą planowałam.Za to polecam wersję z wykuszem - znacznie powiększa salon. Zrobilismy już spiżarkę i teraz jest w wykuszu idealne miejsce na stół - jest szeroko, przestronnie. Poza tym w salonie kanapa i stolik kawowy + kominek tez swoje zajmie.Przeniesc schody do wiatrołapu? Jak ty to chcesz zrobic? Ja tego nie widzę... Ewentualnie zrobic sobie otwarte gdzies - mniej miejsca zajmą, ale ten schowek pod schodami też jest bardzo użyteczny... U mnie etap wykańczania, juz się nie mogę doczekać! Na maile od życzliwych którzy już mieszkają w swoich domkach również! Jeszcze raz prosze o jakiś kontakt choćby na priv - niech się ktoś podzieli rozwiązaniami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katmac 24.11.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam wszystkich! Stoję przed zakupem projektu domu w2112 b z garażem. Mam pytanko: jakie są koszty wybudowania takiego domu. Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Mój e-mail: [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 24.11.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Koszty zależą od zbyt wielu rzeczy, żeby dało się tak łatwo określić. Około roku 2008 mówiło się, że należy być przygotowanym na kwotę 3500zł za każdy metr powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 24.11.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witam, pamiętam, że jeszcze niedawno szukałam takiej odpowiedzi . W tym roku wybudowaliśmy nasze "w" ale bez garażu i SSZ bez drzwi wejściowych, tylko okna, bez okien dachowych ale za to razem z papierkami kosztował nas 136 tys. Budowaliśmy systemem gospodarczym, tzn o wszystko my dbaliśmy (materiały, żeby były na czas itp) ale budowała firma. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram02 25.11.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 katmacjestem po tynkach, jeżeli interesuje cię koszt tego stanu mogę podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 29.11.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Hej dawno nie zagladalam ale bylo mase do zrobienia w naszym w 21.12b W sobote przeprowadzka,nie mamy jeszcze podbitek ale reszta zrobiona Zreszta poogladajcie sami,przesylam fotke naszego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasanada 30.11.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 (edytowane) tereniu zazdroszcze że to już! Ja mam w planach przeprowadzkę na styczeń... Do zrobienia jest jeszcze cała masa rzeczy ale termin nas goni, mąż po pracy przesiaduje codziennie do 22 na budowie - ma zdrowie facet;) i jakoś nam to idzie. Budujemy gospodarczym - tata płytki układa a mąż stawia ścianki działowe... Piec pali az miło więc w domu cieplutko to robota idzie:) może podeślesz nam zdjęcia wnętrz? obecnie w kuchni już ułożone sa płytki. ja mam otwarta kuchnię na salon więc pewnie wygląda to trochę inaczej niż u was... Edytowane 30 Listopada 2011 przez Pasanada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 01.12.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 te_renia GRATULUJĘ , Pasanada styczeń to tuż tuż . Ależ Wam zazdroszczę Pokażcie jakieś fotki wnętrz, uwielbiam takowe oglądać, a już "naszego" domku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katmac 01.12.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam serdecznie ! Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Te_reniu jak ja ci zazdroszczę! Piękny dom! My pewnie zanim ruszymy z tymi wszystkimi papierkami i kredytem to będzie pewnie marzec! Ale nie tracę nadziei i podziwiam wasze piękne zdjęcia. Pozdrawiam Kaśka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katmac 01.12.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Keram02 jak możesz to podeślij mi na e-maila koszty! [email protected]ękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
te_renia 01.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dziekuje za komplementy,sama sie dziwie ze tak szybko sie udalo uporac z budowa.Jak bede mieszkac to zrobie foteczki i sie pochwale. Na razie pakowanie w kartony i wielkie sprzatanie chcialam napisac na budowie ale w sumie to juz w nowym domu co przy 2 dzieci i w tym niemowlaku nie jest proste ale nie narzekam bo mam motywacje Wszystkim zycze szybkich przeprowadzek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 07.12.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Witam wszystkich! jestesmy z mezem powaznie zainteresowani W-21.12 lub W-20.12a pracownia jako jedna z niewielu pomyslala o czyms takim jak zasiek na opal. czy jest ktos, kto korzysta z niego i moze napisac jak sie sprawdza?ile groszku/miału tam wejdzie? chcielibysmy wykorzystac projekt 21.12 jednak w polaczeniu z kotlownia+sklad opalu jak w 21.12c. myslimy o piecu na eko-groszek z podajnikiem. wyczytalam ze Lhea wszystko spokojnie pomiescila, a co z opalem? czy ma ktos zdjecia kotlowni? poza tym jak wiekszosc poczatkujacych chcialabym zapytac o koszty budowy. czy jest szansa zmiescic sie w 250tys nie wykanczajac gory, a parter po najmniejszej linii oporu? + duuzy wklad pracy wlasnej, bez garażu i udziwnień. mam duze watpliwosci co do tego ale projekt spelnia nasze wszelkie wymagania i jest o co walczyc... czy jest ktos z okolic Wroclawia/Olawy/Jelcza-Laskowic kto budowal W-21.12 lub W-20.12 i zgodzilby sie na odwiedziny w celu zobaczenia domku w realu? jesli nie uda mi sie nikogo znalezc w okolicy to prosilabym chociaz o zdjecia wnetrz - szczegolnie zalezy mi na malym pokoju na dole i kotlowni. bardzo prosze o wszelkie informacje i koszty budowy tutaj badz na mail: [email protected] z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych i wprowadzajacych sie do tego wspanialego domku Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasanada 12.12.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Aniu, powiem tak: kotłownia 4,20m to straszna klitka - nie wiem czy zmieścisz piec z podajnikiem. Ja mam wybudowany 21.12b więc kotłownia ma 5,20 i po wstawieniu pieca na eko-groszek, baniaka na wodę już niewiele miejsca zostaje (na dowód zdjęcie: https://lh4.googleusercontent.com/-8DjFRvTACzM/TsbUWq43vDI/AAAAAAAAAWA/3els9SMNpgw/s512/C360_2011-11-18-20-55-52.jpg). za podajnikiem - po prawej stronie od baniaka jest jeszcze miejsce (zostawione jako dojście do komina) i tam mozna postawic ze 3 worki eko-groszku. No i przy wejściu szafa sieciowa męza i jeszcze jakas mała szafka na buty. Ale szału nie ma. W mniejszej kotłowni nie pomieścisz się. Ale za to w wersji 20.12 masz dużo większy pokój na dole i salon (ja i tak mam wersję salonu z wykuszem wiec dodatkowe kilka metrów - robią swoje, polecam!) i to przemawia za tym projektem. Bo my tez chciwliśmy wykończyć tylko parter na początku ale w mojej wersji w gabinecie nie zmiesciłyby się nasze meble sypialniane - czyli duże lózko, szafa 4drzwiowa, komoda i jeszcze dojdzie na wiosnę łóżeczko dziecka - i nie miesci się wszytsko więc robimy jedna sypianię u góry Chyba że masz mniejsza kanape to się ściśniesz:) Ale kotłownia tu jest problematyczna. A co do kosztów to ja się wyrobiłam w 200tys ale to był system prawie całkiem gospodarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 13.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) chyba nie do konca sie zrozumialysmy bo ja nie chce kotlowni 4,20m2 myslimy o budowie W-21.12 ale z kotłownią tak jak w 21.12c a ta ma 7,80m2 w kazdym razie dziekuje za zdjecie z tego co widze zrezygnowaliscie z dodatkowego wyjscia z kotlowni bezposrednio na dwor? i jeszcze co znaczy "system prawie gospodarczy"? my stan zero chcemy robic sami, sciany i dach - mala ekipa budowlana, a pozostale prace znow sami - lacznie z elektryka, hydraulika i wykonczeniami. jak to bylo w Waszym przypadku? Edytowane 13 Grudnia 2011 przez rudi102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pasanada 14.12.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Mój błąd - nie wiem na jaki projekt popatrzyłam ale była w nim kotłownia na 4,20m W takiej jak masz w tym projekcie to spokojnie się zmieścicie. Z wyjścia zrezygnowaliśmy bo to dodatkowo zabrałoby sporo miejsca w i tak juz małej kotłowni, a poza tym garaż z pomieszczeniem gospodarczym będzie stał po prawej stronie domu więc to wyjście byłoby tak ni w 5 ni w 10;) U nas już od fundamentów robiliśmy sami. Ekipa była brana właściwie tylko do murowania, tynków, wylewek i przyłączy. Reszta, łącznie z dachem "prawie" sami. Prawie bo do dachu mieliśmy fachowca w postaci wujka który kase brał ale mniejszą. Ocieplenie domu, ścianki wewn., ocieplenie dachu, wykończenie w srodku - już wszystko sami. Po świętach czeka nas malowanie ścian, układanie podłogi, obsadzenie drzwi. I tylko czekać na kuchnię i schody i gotowe Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Pasanada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts