Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-21.12 (wersja a i b) pracownia DOBRE PROJEKTY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pasanada dokładnie o to chodzi, wygląda to wszystko bardzo pięknie ale same fundamenty sprawiają wrażenie bardzo niewielkiego domku.

A próbował ktoś z Was przenieść schody do wiatrołapu?? Jest to realne?? My chcielibyśmy przenieść drzwi wejściowe jak najbardziej się da w stronę kotłowni (moze nawet ciut kotłownię zmniejszyć hehe chyba że nie ma czego zmniejszać bo i tak bardzo mala, nie mam wyobrażenia) a na prawo od wejścia zrobić schody takie w kształcie odbicia lustrzanego litery "L" czyli zaczynać się będą zakrętem i dalej to już prosto do góry.

MERKS prośbe mam ogromną, zgodziłbyś się na wizytę u Ciebie na budowie?? Mamy w naszej okolicy budowe W-21.12 ale są tylko fundamenty, myśleliśmy że gdy je zobaczymy to będziemy mega pewni wyboru, a tu klops :(

Witam i zapraszam :)

Nie ma problemu z wizytą. Znajomi właśnie zaczynają budowę praiw tego samego domku i są teraz częstymi goścmi u Nas.

Na priv wysłałem info.

• 3 weeks później...

ntkasia, ja kotłowni radze nie zmniejszać bo duża to ona nie jest:) Chyba że przewidujesz tylko piecyk gazowy... My montujemy piec na eko-groszek z podajnikiem i zajmuje 1/3 kotłowni. Do tego jakieś męża skrzynki na kabelki, zbiornik na wodę i miejsce na opał... i nie zmieści się już szafa na buty którą planowałam.

Za to polecam wersję z wykuszem - znacznie powiększa salon. Zrobilismy już spiżarkę i teraz jest w wykuszu idealne miejsce na stół - jest szeroko, przestronnie. Poza tym w salonie kanapa i stolik kawowy + kominek tez swoje zajmie.

Przeniesc schody do wiatrołapu? Jak ty to chcesz zrobic? Ja tego nie widzę... Ewentualnie zrobic sobie otwarte gdzies - mniej miejsca zajmą, ale ten schowek pod schodami też jest bardzo użyteczny...

U mnie etap wykańczania, juz się nie mogę doczekać! Na maile od życzliwych którzy już mieszkają w swoich domkach również! Jeszcze raz prosze o jakiś kontakt choćby na priv - niech się ktoś podzieli rozwiązaniami!

Witam,

pamiętam, że jeszcze niedawno szukałam takiej odpowiedzi ;). W tym roku wybudowaliśmy nasze "w" ale bez garażu i SSZ bez drzwi wejściowych, tylko okna, bez okien dachowych ale za to razem z papierkami kosztował nas 136 tys. Budowaliśmy systemem gospodarczym, tzn o wszystko my dbaliśmy (materiały, żeby były na czas itp) ale budowała firma.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

tereniu zazdroszcze że to już! Ja mam w planach przeprowadzkę na styczeń... Do zrobienia jest jeszcze cała masa rzeczy ale termin nas goni, mąż po pracy przesiaduje codziennie do 22 na budowie - ma zdrowie facet;) i jakoś nam to idzie. Budujemy gospodarczym - tata płytki układa a mąż stawia ścianki działowe... Piec pali az miło więc w domu cieplutko to robota idzie:) może podeślesz nam zdjęcia wnętrz? obecnie w kuchni już ułożone sa płytki. ja mam otwarta kuchnię na salon więc pewnie wygląda to trochę inaczej niż u was... Edytowane przez Pasanada

Dziekuje za komplementy,sama sie dziwie ze tak szybko sie udalo uporac z budowa.Jak bede mieszkac to zrobie foteczki i sie pochwale. Na razie pakowanie w kartony i wielkie sprzatanie chcialam napisac na budowie ale w sumie to juz w nowym domu co przy 2 dzieci i w tym niemowlaku nie jest proste ;-) ale nie narzekam bo mam motywacje

Wszystkim zycze szybkich przeprowadzek

Witam wszystkich! jestesmy z mezem powaznie zainteresowani W-21.12 lub W-20.12a pracownia jako jedna z niewielu pomyslala o czyms takim jak zasiek na opal. czy jest ktos, kto korzysta z niego i moze napisac jak sie sprawdza?ile groszku/miału tam wejdzie? chcielibysmy wykorzystac projekt 21.12 jednak w polaczeniu z kotlownia+sklad opalu jak w 21.12c. myslimy o piecu na eko-groszek z podajnikiem. wyczytalam ze Lhea wszystko spokojnie pomiescila, a co z opalem? czy ma ktos zdjecia kotlowni?

poza tym jak wiekszosc poczatkujacych chcialabym zapytac o koszty budowy. czy jest szansa zmiescic sie w 250tys nie wykanczajac gory, a parter po najmniejszej linii oporu? + duuzy wklad pracy wlasnej, bez garażu i udziwnień. mam duze watpliwosci co do tego ale projekt spelnia nasze wszelkie wymagania i jest o co walczyc...

czy jest ktos z okolic Wroclawia/Olawy/Jelcza-Laskowic kto budowal W-21.12 lub W-20.12 i zgodzilby sie na odwiedziny w celu zobaczenia domku w realu? :)

jesli nie uda mi sie nikogo znalezc w okolicy to prosilabym chociaz o zdjecia wnetrz - szczegolnie zalezy mi na malym pokoju na dole i kotlowni.

bardzo prosze o wszelkie informacje i koszty budowy tutaj badz na mail: [email protected]

z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich budujacych i wprowadzajacych sie do tego wspanialego domku :)

Ania

Aniu, powiem tak: kotłownia 4,20m to straszna klitka - nie wiem czy zmieścisz piec z podajnikiem. Ja mam wybudowany 21.12b więc kotłownia ma 5,20 i po wstawieniu pieca na eko-groszek, baniaka na wodę już niewiele miejsca zostaje (na dowód zdjęcie: https://lh4.googleusercontent.com/-8DjFRvTACzM/TsbUWq43vDI/AAAAAAAAAWA/3els9SMNpgw/s512/C360_2011-11-18-20-55-52.jpg). za podajnikiem - po prawej stronie od baniaka jest jeszcze miejsce (zostawione jako dojście do komina) i tam mozna postawic ze 3 worki eko-groszku. No i przy wejściu szafa sieciowa męza i jeszcze jakas mała szafka na buty. Ale szału nie ma.

W mniejszej kotłowni nie pomieścisz się. Ale za to w wersji 20.12 masz dużo większy pokój na dole i salon (ja i tak mam wersję salonu z wykuszem wiec dodatkowe kilka metrów - robią swoje, polecam!) i to przemawia za tym projektem. Bo my tez chciwliśmy wykończyć tylko parter na początku ale w mojej wersji w gabinecie nie zmiesciłyby się nasze meble sypialniane - czyli duże lózko, szafa 4drzwiowa, komoda i jeszcze dojdzie na wiosnę łóżeczko dziecka - i nie miesci się wszytsko więc robimy jedna sypianię u góry :) Chyba że masz mniejsza kanape to się ściśniesz:) Ale kotłownia tu jest problematyczna.

A co do kosztów to ja się wyrobiłam w 200tys :) ale to był system prawie całkiem gospodarczy...

chyba nie do konca sie zrozumialysmy bo ja nie chce kotlowni 4,20m2 :)

myslimy o budowie W-21.12 ale z kotłownią tak jak w 21.12c

w2112cPA.jpg

a ta ma 7,80m2 :)

w kazdym razie dziekuje za zdjecie :) z tego co widze zrezygnowaliscie z dodatkowego wyjscia z kotlowni bezposrednio na dwor?

i jeszcze co znaczy "system prawie gospodarczy"? :) my stan zero chcemy robic sami, sciany i dach - mala ekipa budowlana, a pozostale prace znow sami - lacznie z elektryka, hydraulika i wykonczeniami. jak to bylo w Waszym przypadku?

Edytowane przez rudi102

Mój błąd - nie wiem na jaki projekt popatrzyłam ale była w nim kotłownia na 4,20m ;) W takiej jak masz w tym projekcie to spokojnie się zmieścicie. Z wyjścia zrezygnowaliśmy bo to dodatkowo zabrałoby sporo miejsca w i tak juz małej kotłowni, a poza tym garaż z pomieszczeniem gospodarczym będzie stał po prawej stronie domu więc to wyjście byłoby tak ni w 5 ni w 10;) U nas już od fundamentów robiliśmy sami. Ekipa była brana właściwie tylko do murowania, tynków, wylewek i przyłączy. Reszta, łącznie z dachem "prawie" sami. Prawie bo do dachu mieliśmy fachowca w postaci wujka który kase brał ale mniejszą. Ocieplenie domu, ścianki wewn., ocieplenie dachu, wykończenie w srodku - już wszystko sami. Po świętach czeka nas malowanie ścian, układanie podłogi, obsadzenie drzwi. I tylko czekać na kuchnię i schody i gotowe :) Edytowane przez Pasanada