tolekbanan 02.08.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Witam, przede wszystkim pozdrawiam wszystkich - to moj pierwszy post. Milo poczytac o Waszych doswiadczeniach, niestety jestem zmuszony zasięgnąć porady. Sytuacja wyglada tak: Nowy budynek, jestem na etapie wykonczenia. W suficie podwieszonym 3 + 6 + 3 + 3 zarowek halogenowych podlaczonych jedna za druga jednym kablem (kabel nie tworzy petli - czyli na ostatniej zarowce sie konczy - czyli maks 6 w jednym takim polaczeniu, reszta po 3). Zarowki na 220V - czyli bez transformatora. Wszystko byloby pieknie tylko ze po podlaczeniu wszystkiego przez fachowca i wlaczeniu wszystkich swiatel w mieszkaniu - zabraklo pradu... Kazda zarowka ma moc 50 W czyli w sumie bylo 750 W i stalo sie cos takiego - bezpiecznikow w mieszkaniu nie przepalilo, prad w kontaktach jest, natomiast swiatla sie nie swieca (takze brak swiatla w lazience ktora nie byla jeszcze podlaczona). Fachowiec mowi ze nigdzie nie ma zwarcia, i ze prad z klatki schodowej tym kablem ktory jest podlaczony do bezpiecznika od oswietlenia nie doplywa do mieszkania. Mowi ze nie ma pojecia co sie moglo stac. Jutro sprobuje wezwac kogos z elektrowni zeby mi z powrotem uruchomili prad ale obawiam sie ze nast razem przy wlaczeniu wszystkich zarowek stanie sie to samo. Czy ktos z Was moglby zasugerowac jaka moze byc tego przyczyna i gdzie jej szukac? Przepraszam za chaotyczny opis ale jestem zupelnym laikiem w tych sprawach. Z góry dzieki za wszelkie sugestie i pozdrawiam.tolekbanan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurand79 02.08.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Hej,Raczej dział nieodpowiedni wybrałeś no ale co tam - skoro już jest pytanie to wypadałoby dać odpowiedź.Podejrzewam, że masz gdzieś zwarcie i wywaliło bezpiecznik za licznikiem (ten zaplombowany). Oświetlenie możesz mieć pociągnięte z innej fazy i dlatego część mieszkania masz pod prądem a w części go brak. Zapewne miałeś bezpieczniki, może i nawet selekcja dobrze dobrana ale przy metalicznym zwarciu selektywność i tak szlag trafia więc leci wszystko po kolei...Albo spec źle podłączył halogenki, albo zwarcie masz w tablicy bezpieczników albo też uszkodzony został gdzieś kabel oświetleniowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 03.08.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 .. do sprawdzania instalacji nie tylko używacie tkz.neonówki?...oprócz potocznej "fazy" jest jeszcze"zero"...ale to tylko tak poza nawiasem... ...co wnioskuje z opisu sytuacji, że nawaliło jakieś połączenie w puszcze... 750W to "mały pikuś" dla nowej instalacji, jednak na tyle dużo by np. czasem pękła uszkodzona żyła w kablu...czasem takie uszkodzenie powstaje od przyrządu na ściągania izolacji z żyły, potem takie kabelki wciska się do puszki i następuje przełamanie... fachowiec co Ci to robil napewno odzszuka usterkę... no chyba, że gdzieś masz przebity kabel w ścianie od jakiegoś kołka. ...Takie są choroby dziecięce nowych instalacji...Napisz w czym tkwił problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolekbanan 03.08.2007 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 dzieki wielkie za odpowiedzi,mam nadzieje ze to jakas usterka ktora da sie usunac bez rozwalania scian, jutro przychodzi elektryk z firmy ktora robila instalacje i bede wiedzial cos wiecej.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts