Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze energetyczne - terminy wydania decyzji

nadia

Recommended Posts

Co można zrobić w sytuacji, gdy zakład energetyczny ma ustawowo 14 dni na wydanie jakiejś decyzji, a się do tego nie stosuje?

ZE Wrocław stosuje taką praktykę: na wniosek o warunki przyłączenia do sieci energetycznej wydaje decyzję o warunkach z datą dokładnie 14 dni późniejszą, ale wysyła ją do wnioskującego (czyli do mnie) po następnych trzech tygodniach. To samo z umową o przyłączenie. Jak już dostałam warunki, podpisuję umowę i zostawiam ją w rejonie, a oni podpisują ją i wysyłają za miesiąc. Właśnie teraz grzecznie czekam...

W dodatku wcale się tego nie wypierają twierdząc, że terminy z ustawy są nierealne i nie mogą tego zrobić szybciej.

Tak więc do 14 miesięcy realizacji przyłącza trzeba dodać jeszcze 2 na podpisanie umowy :-(

Można pisać odwołania i zażalenia do URE (Urzędu Regulacji Energetyki).

Takie zażalenie ma sens, jeśli w Zakładzie Energetycznym wogóle nie można nic załatwić.

Zakłady Energet. bronią się przed rozwojem sieci - bo około 80% kosztów muszą ponieść. Takie sejm uchwalił prawo.

Zwłaszcza żle wygląda sytuacja wokół duzych miast. Najgorzej Zakład Warszawa -Teren.

Niestety, u mnie było prawie to samo. Data wydanie decyzji - jest 14 dni po złożeniu wniosku. Tyle, że sama decyzja została wysłana conajmniej dwa tygodnie później. No, ale u mnie od razu wysłali umowę do podpisania. A jak już poszliśmy i podpisaliśmy tą umowę, to odesłali nam podpisaną w ciągu dwóch dni.

m.