nadia 15.07.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Co można zrobić w sytuacji, gdy zakład energetyczny ma ustawowo 14 dni na wydanie jakiejś decyzji, a się do tego nie stosuje? ZE Wrocław stosuje taką praktykę: na wniosek o warunki przyłączenia do sieci energetycznej wydaje decyzję o warunkach z datą dokładnie 14 dni późniejszą, ale wysyła ją do wnioskującego (czyli do mnie) po następnych trzech tygodniach. To samo z umową o przyłączenie. Jak już dostałam warunki, podpisuję umowę i zostawiam ją w rejonie, a oni podpisują ją i wysyłają za miesiąc. Właśnie teraz grzecznie czekam... W dodatku wcale się tego nie wypierają twierdząc, że terminy z ustawy są nierealne i nie mogą tego zrobić szybciej. Tak więc do 14 miesięcy realizacji przyłącza trzeba dodać jeszcze 2 na podpisanie umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.07.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Można pisać odwołania i zażalenia do URE (Urzędu Regulacji Energetyki).Takie zażalenie ma sens, jeśli w Zakładzie Energetycznym wogóle nie można nic załatwić.Zakłady Energet. bronią się przed rozwojem sieci - bo około 80% kosztów muszą ponieść. Takie sejm uchwalił prawo.Zwłaszcza żle wygląda sytuacja wokół duzych miast. Najgorzej Zakład Warszawa -Teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.07.2003 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 To smutne ale brak woli bierze się ze zwykłego łapówkarstwa ! Można wykonać przyłącze prawie natychmiast ale u pracownika ZE i bez rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 17.07.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Niestety, u mnie było prawie to samo. Data wydanie decyzji - jest 14 dni po złożeniu wniosku. Tyle, że sama decyzja została wysłana conajmniej dwa tygodnie później. No, ale u mnie od razu wysłali umowę do podpisania. A jak już poszliśmy i podpisaliśmy tą umowę, to odesłali nam podpisaną w ciągu dwóch dni.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 17.07.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 My nie czekaliśmy aż nam coś przyślą, tylko regularnie co 2 dni wydzwaniałam do energetyki. Gdy bylo wszystko gotowe osobiście odebrałam papiery (pani zostawiła nam na portierni). Na podpisanie umowy umawialiśmy się telefonicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts