Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak? wybra? dachówk??

Recommended Posts

Gość bd

witajcie!

mam problem, ponieważ juz od dłuższego czasu próbuję wybrać odpowiednią dachówkę, aby przykryć dom. Niestety, ale nie mogę na nic się zdecydować. W każdym składzie budowlanym polecają co innego, a ja chcę solidną i mocną dachówkę. Czy ktoś ma rozeznanie na temat dachówek ceramicznych i betonowych? Jesli tak to napiszcie do mnie:

[email protected]

pozdrawiam

beata

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Grześ z Krakowa
Ja tez mam na swoim dachu Creatona karpiowke ulozona w luske i wyglada super. Co do wytrzymalosci to tez moge potwierdzic ze jest solidna. W celach oszczednosciowych gasiary dalem z wiekora . na dachu zadnej roznicy a koszt o 50% tanszy.

Właśnie wychodzą z produkcji pierwsze dachówki RuppCeramika barwione w masie (modele Sirius i Neptun w kolorach antracyt i brąz). Jest to dachówka ceramiczna, angobowana, jest tansza od Creatona i ma dobrą raczej opinię, natomiast miałam wątpliwości co do ciemnej angoby bez barwienia dachówki w masie (tak było do tej pory i tak samo robi Wiekor i Roben). Wiadomo, dachówka ceramiczna z natury jest czerwona, więc jakiekolwiek odpryśnięcie i czy uszkodzenie ciemnej angoby powoduje, że widać kolor czerwony. To samo przy cięciu dachówki ( a czasem cięcia nie da sięuniknąć. No ale skoro zaczęli barwić w masie, to chyba na Ruppa się zdecydujemy. :D

Ja wybrałem wiekora naturalna, angobowana.

Dostałem dobrą cenę, a nie dotarły do mnie informacje, że coś z nią

nie tak. W projekcie mam tzw. wole oko, a karpiówka wiekora (jak chyba

żadna inna, jest nieco wypukła w osi dł. - można sprawdzić ! )

Przedstawiciel firmy twierdzi, że lepiej się układa ( z wiekiem dachu ).

Co Wy na to ?

Pozdrawiam. :wink:

jak więc beata widzisz wielu jest producentów którzy mają dobre produkty. Zauważ jednak że w wypowiedziach omawiane sa tylko ceramiczne dachówki. ja również taką mam (Wiekor) i raczej na betonową bym się nie zdecydował, ale jeżeli już; to weź przede wszystkim pod firmę Roben - znana, solidna i jakościowo niezła

Ja właśnie jestem w trakcie krycia dachu. Wybraliśmy Rupp ceramika Sirius miedziana. Bardzo jesteśmy z niej zadowoleni, goście którzy kładą nam dach też mówią że jest dobra jakościowo. Mamy parterowy dom z dachem na którym sa 4 jaskółki i bardzo ładnie to wszystko zaczyna wyglądać.

• 2 weeks później...

Majac na dachu 260 m. kw. na szczescie nie musze budowac na kredyt, przy tym:

nie jestem z Warszawy, jak wiekszosc z was

nie jestem Informatykiem jak wiekszosc z was

nie wypisuje bzdur, nie znajac przy tym tematu, jak wiekszosc z was

nie planuje dgp (czy jakos tak) jak wiekszosc z was

Srodki wlasne bez "wsparcia" banku badz tesciow, lotto, cyganow, hazardu itd.

Dom przy szacunkowych kosztach wg. muratora 350.000 powstal bez specjalnych oszczednosci na materiale za 200.000.

Wszystkim milego budowania

jb

james brown....

to dobrze ze wszystko u Ciebie jest ok....

hmm...to czemu zagladasz na forum??? tak sobie coby bzdury poczytac?? czy jest inny powód..bo cos taj zgorzkniale piszesz...

Miłego dnia

Drogo Liderze tego forum dla naiwnych,

budowanie bez wszelkiej masci posrednikow tzw. systemem gospodarczym pochlania mase energii inwestora, zwlaszcza w koncowym etapie, w ktorym ja sie znajduje.

Masz racje, to forum nie wnosi dla mnie nic nowego, po moich postach widac jednak, ze bywam tutaj bardzo rzadko.

Troche zmeczony ale szczesliwy :)

Milego budowania i

jb

:) Jezu, chyba faktycznie Mr James Brown zmęczyło Cię budowanie, zwłaszcza psychicznie:)

Teska - co do Twojego pytania, zrobiłam dach z Rupp ceramiki i prawdą jest że buduję za kredyt. Najgorsze jest to, że widać już koniec pieniędzy z kredytu a końca wydatków niestety nie ... :(

witam wszystkich :D i powrocmy do tematu,Pokrylem swoj dom dachowka ceramiczna Von Mullera w kolorze kasztan. Zakupilem ja w kwietniu i wtedy byla na nia promocja. wyglada bardzo ladnie. Uwazam ze kazda dachowka jezeli chodzi o wzgledy estetyzcvzne jest ladna jest to po prostu sprawa gustu. Ja moge polecic Von Mulera jest ladna i jak mowili fachowcy bardzo dobra pod wzgledem jakosci. 8)