Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak? wybra? dachówk??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WIEKOR L15 ceglasta angoba szlachetna. Dlaczego ? A dlaczego nie ? Każdy argument jest dobry dla poparcia własnego wyboru. Moim zdaniem jedna z lepszych ceramik na rynku. Zwróciłbym uwagę na angoby i angoby szlachetne szczególnie na terenach o zwiększonej wilgotności...np blisko jezior i rzek. Obserwuję przy takim położeniu domu szybki (2-3 lata) nalot z mchów i innych roślinek na dachówkach zwykłych (bez różnicy czy ceramika czy cement). Pozdrawiam.

• 2 months później...

Ja wybrałem Tondach glazura. Naprawdę pięknie wygląda za naprawdę przyzwoitą cenę!!!

A swoją drogą to konia z rzędem temu który przekona mnie do wyższości dachówek Roben, Wiekor, Rupp ( każdy przedstawiciel opowiada inne bajki na temat zalet jego dachówek oraz inne brednie na temat dachówek konkurencji - sprawdźcie sami.

• 2 weeks później...

McŁoś , czy wszystkie Twoje dachówki mają jednolity odcień?

Kiedy oglądałam dachówki Tondach w Sawie w Krakowie, na wystawce z czarnym Amadeuszem widziałam różnice w odcieniach - a te jaśniejsze miały dodatkowo pajęczynkę spękań na glazurze (niedopalone?).

Wiem, że zdarza się to we wszystkich firmach, ostatnio przeczytałam na forum nawet narzekanie na Creatona, który wydawał mi się do tej pory poza wszelkimi podejrzeniami co do jakości.

A jeśli generalnie, niezależnie od ceny, dachówka ceramiczna to loteria... to ja chyba też zakupię Tondach...

Ella napisała o mnie. Przestrzegam przed dachówką Creaton. Kupiłem wg. opinii sprzedawców jedną z najlepszych dachówek na świecie dachówkę Creaton Kera-Pfane barwioną w masie. Po położeniu na dachu okazało się, że są wyraźne różnice w odcieniach tej dachówki. Oczywiście zareklamowałem to w firmie sprzedającej dachówkę. Po kilku dniach przyjechał PAN PRZEDSTAWICIEL HANDLOWY z Warszawy MGR INŻ. ARKADIUSZ M****

zrobił zdjęcia, przyznał, że z dachówką jest coś nie tak i powiedział, że odezwie się w poniedziałek (szkoda, że nie powiedział w który), minęło już cztery, czy pięć poniedziałków i nic, co gorsza PAN KRZYSIO z firmy sprzedającej dachówkę radzi abym sam próbował dodzwonić się do PANA PRZEDSTAWICIELA, gdyż ON pewnie nie chce odbierać telefonów od firmy sprzedającej Creatona w Lublinie.

Mam nadzieję, że moja "przygoda" z Creatonem jest wyjątkowa, ale porządny wytwórca powinien chyba mieć porządnych przedstawicieli i porządnych dystrybutorów.

Pozdrawiam Krzysztof

McŁoś , czy wszystkie Twoje dachówki mają jednolity odcień?

Kiedy oglądałam dachówki Tondach w Sawie w Krakowie, na wystawce z czarnym Amadeuszem widziałam różnice w odcieniach - a te jaśniejsze miały dodatkowo pajęczynkę spękań na glazurze (niedopalone?).

Droga Ellu,

na temat jednolitego odcieniu dachówki będe mógł Ci powiedzieć coś więcej najwcześniej jutro, ponieważ dopiero dzisiaj zaczęli mi ja kłaść.

Jak byłem na działce o 22:00 to niestety nawet koloru za bardzo nie mogłem dostrzec :wink:

Natomiast wiem też jedno - różnice w odcieniu dachówek z róźnych partii produkcyjnych to niestety norma(u wszystkich producentów). Jest jednak sposób aby zminimalizować to zjawisko, a mianowicie układając dachówki na dachu mieszać je z conajmniej 3 palet ( jest to wyraźnie zaznaczone w folderach Tondach oraz widnieje napis na paletach - niestety w języku czeskim ale idzie się domyśleć).

Mój dekarz był jednak nieco zdziwiony gdy go poprosiłem aby mieszał dachówki z trzech palet ( chyba robi tak pierwszy raz?) !

Natomiast co do spękań to:

- oglądałem dachówki Roben i jest na nich pajęczynka ze spękanej glazury.

- na Tondachu również jest - lecz co ciekawe jeżeli przetrzesz na mokro dachówkę to w dużym stopniu znika ( w sawie twierdzili że to kurz tak się układa na dachówce i jest to w znacznym stopniu prawda).

I nie przejmuj się bredniami przedstawicieli innych dachówek o niby żle wypalonych dachówkach z Tondach ( czarny rdzeń w środku nie jest tego jednoznacznym dowodem) !!!

P.S.

A jak rozmowy z Depox ???

Pozdrawiam serdecznie

Zawsze gotów do udzielenia odpowiedzi Twoje pytania :D :D :D

• 2 weeks później...

Przeglądam wszyskie wypowiedzi dotyczące wyboru dachówki i zdrowo mi namieszaliście. Już byłem zdecydowany na Robena ale jest taki wątek na forum gdzie przeklinają tą dachówkę okrutnie i chyba sobie odpuszczę. Sporo dobrego ( mimo wszystko ) przeczytałem na temat cementu np. Euronitu i nie wykluczam takiego rozwiązania. Tymbardziej, że muszę się spieszyć, po 6 tygodniach budowy mam wyalny strop i zaczynają stawiać ściany kolankowe. To już chyba najwyższy czas na wybór dachówki.

Niech wszyscy mądrzy udzielą rady - cement czy ceramika. Wydaje mi się, że doskonale sprawdza się jedno i drugie a ocenianie domu ( i jego wlaścicieli ) po dachu to lekka przesada.

Pozdrowienia dla forumowiczów ze Szczecina

u mnie sprawa była o tyle prosta że musiałem znaleźć dachówkę karpiówkę ceramiczną (budynek zabytkowy) - betonowa nie wchodziła w grę (i tak bym nie brał :) )

myślałem że kupię dachówkę Jopka - na śląsku to dość znana firma (i mam do niej blisko)

niestety pierwszy zgrzyt - dzwoniłem do producenta (Jopek - Bytom Sucha Góra) - i okazało się ze nie mają swojego samochodu samorozładowczego - i trzeba szukać innych przewoźników...

...

potem w hurtowni w której kupiłem częsć materiałów zaproponowano mi inną dachówkę - WIEKOR

po "atrakcyjnej cenie"

dopóki rozmowa była telefoniczna to cena "była atrakcyjna"

kiedy doszło do spotkania w celu zamówienia - zgrzyt kolejny...

cena "magicznie wzrosła" o około 1500zł...

...

tu nastąpiło małe załamanie nerwowe okupione posiwieniem resztek włosów ;)

...

i w tym momencie trafiłem do dużej hurtowni (gdzie wcześniej kupiłem folię wysokoparoprzepuszczalną)

udało mi się kupić WIEKORA poniżej ceny katalogowej producenta - po 1.17zł netto za sztukę dachówki - na karpiówkę dostalem 20% upustu (poprzednia cena - 1.44zł, na resztę ceramiki 11-15% upustu (nie wspominając o darmowym transporcie wraz z samochodem z dźwigiem koszowym, o upustach na system rynnowy od10-15% w zależności od elementu, oraz o możliwości zwrotu niewykorzystantych materiałów)

...oczywiścei moi dekarze po raz pierwszy kładli WIEKORA - majster jak zobaczył gąsiory opwiedzial cytuję: "kurwa aleś pan garnki kupił..."

rzeczywiście gąsiory wiekorowskie są głębsze od tych od Jopka (wyglądają jak połówki rur prawie...)

ale przy kłądzeniu gąsiorów majster mówił już: "...kurwa ale fajne te gąsiory - głeboko wchodzą na dachówki nie ma problemu żeby któryś wiatr zerwał)...

ceramika wiekorowska jest dobra jakościowo, ponieważ dokupowalem dachówek (na początek 107m2 musiałem dokupić 10m2 - wstępny kosztorys wraz z pomiarami dachu robił mi też pan od Jopka...ciutkę niedomierzył połacie a komin przewymiarował ale to już szczegół) - przy tych dwóch dostawach dachówek nie zauważyłem żadnych różnic w odcieniach (kolor naturalna czerwień), dachówka była dobra do wiercenia, nie pękała...

faktem jest że w kilku paczkach od dachówek odpadły zamki - ale wykorzystano je i tak przy koszach i kalenicach (dachówki były obcinane od strony zamka i wiercone)...

mam jeszcze kilka uwag o ceramice - ale są one chyba skierowane do wykonawców/dekarzy:

karpiówka Wiekora jest GRUBSZA od karpiówki Jopka (o okolo 2-4mm) i pakowana w paczkach po 16 sztuk (Jopek - 10 sztuk)

sprawia to że transport całej paczki na dach ręcznie powoduje pewnien dyskomfort w górnych kończynach... ;)

dla zainteresowanych - mam zestawienie kosztów remontu wraz z porównaniem wariantów Wiekor/Jopek oraz ewentualnie adresami hurtowni budowlanych z uslug których korzystałem-(arkusz excel)...

mogę je wam przesłać - dajcie znać na priv albo email...

pozdrawiam

• 4 weeks później...
Gość chalubek
8) Ja mam dachówkę Rupp neptun. Wygląda dobrze. Trudna do ułożenia .Polecam fachowców zalecanych przez producenta. Ja sie do tego nie zastosowałem i musze czekac na zimę , żeby ocenić szczelność . Poprzedniej zimy fatalna. Zwracajcie uwagę na uszczelnienia w koszach.

U mnie będzie cementowa Braas Celtycka, czerwona...

.... Celtycka (nie Frankfurter, nie Staroniemiecka, nie Taunus i nie Tegalit) dlatego, że Celtowie mają podobne warunki pogodowe jak u mnie na Kaszubach. Mokre, porywiste wiatry przez większą część roku, mgły, zawieruchy, itp... Lata doświadczeń Celtów nie poszły na marne...

.... Cementowa, bo nie widzę potrzeby, by pakować kasę w glinianą (30 lat gwarancji).

.... Braas, bo obejrzałem IBF, Euronit, i parę innych, i ta wydaje mi się najstaranniej wykonana (spójność, krawędzie, powierzchnia).

Ja wybrałam dachówkę Wiekor - Holenderka Narvik czerwona. Ponieważ strasznie przeklinali na forum Robena, to nawet nie patrzyłam w tamtą stronę. Z poczty pantoflowej dowiedziałam się że niezły jest WIEKOR i RUPPCERAMIK - tą ostatnią znajomy ma 5 sezon na dachu i bardzo sobie chwali. Wybór dachówki należy też rozważyć pod kątem kształtu dachu - jeżeli jest bardzo łamany, dużo facjatek itp. to lepiej wybrać karpiówkę lub inną dachówkę, ale małą. Znajomi położyli HUGENOTKĘ właśnie z tych powodów - wyszła ładnie, a jeśli chodzi o cenę, to mój wykonawca ją wycenił ją na mój dach ok. 4.000 zł drożej od WIEKORA (powierzchnia dachu ok.275 m).

Buduję korzystając z kredytu "Własny Kąt" PKO BP SA. Projekt jest MURATORA - dom na 102 D09a niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym i dlatego też zdecydowaliśmy się na dachówkę ceramiczną tj. jest cichsza (poddasze jest dla dzieci), ładniejsza i bardzo trwała - to ostatnie pod warunkiem, że dobrze zrobiona. Dużą wadą była cena - najdroższe chyba pokrycie dachu, ale moi rodzice teraz wymieniali blachę na dachu - po 11 latach od zakończenia budowy. Nie mam zamiaru bawić się w remonty gdy tylko nabiorę oddechu po budowie. Mój dach leży 2 miesiące i mam szczerą nadzieję, że przez najbliższe kilkanaście lat będę zajmować się tylko jego podziwianiem. Są rzeczy na których się nie zaoszczędzi - my za takie uważamy dach, okna, i dobre ocieplenie - lepiej dziś nie wykończyć całego wnętrza a na tym nie oszczędzać. Jeśli ktoś decyduje się na dachówkę, to niech pyta w kilku miejscach - najlepiej zostawić kserokopię projektu u przedstawiciela i poprosić o wycenę - mieliśmy wyceny z 3 miejsc - niewiele się różniły, ale ceny były dużo wyższe niż zakładaliśmy. Ponieważ to nas bardzo przystopowało, to zastanawialiśmy się co robić przez ok. 2 - 3 tygodnie i w tym czasie firmy "zmiękły" - dały nam spore upusty i aczkolwiek drogo, to jednak połozyliśmy dachówkę ceramiczną.

Jeśli zaś chodzi o z zielenienie dachu, to znajomy który ma dachówkę ceramiczną i mieszka przy lesie twierdzi, że zielenieje od drzew liściastych a nie iglastych - na mojej działce rosną tylko sosny - za rok dam znać czy mi dach zielenieje.

Pozdrawiam

JA tu właściwie z okna mojego obecnego miejsca zamieszkania widzę składnice Tondachu. Nie zła ta dachówka ale ja chcę Bolesławca podwójną s brązową. Nie wiem co mój mąż na to powie- pewnie mi to wyperswaduje jak dojdziemy do dachu. Bo on chce cermiczna czerwoną a ja cementową brązową. Tylko, że ja uparta jestem... he he

• 2 weeks później...