Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak? wybra? dachówk??

Recommended Posts

Widzę, że jestem w zdecydowanej mniejszości...

Wybrałem dachówkę betonową. Jest to Euronit Ekstra grafitowy.

Dachówka ta leży od dwóch miesięcy, więc nie mogę nic powiedzieć na temat tej trwałości, ale tzw wygląd (gładka, bez spękań itp) ma bardzo dobry w porównaniu do innych producentów z tzw. "wystawek" w hurtowniach.

Od strony estetycznej jestem bardzo zadowolony: ładny kolor i ładny kształt. Dodam, że leży na dachu dwuspadowym więc wszelkie niejednorodności na pewno byłyby widoczne.

Co zadecydowało o wyborze dachówki betonowej? Cena, jakość i wygląd - wszystkie te parametry były równocenne.

Co zadecydowało, że nie wybrałem ceramicznej? Wysoka cena. Jakość i wygląd uważam za porównywalne (co nie znaczy, że identyczne!).

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rafalg Jestem na etapie wyboru dachówki i nie mogę się zgodzić, że wyglądają identycznie (cementowa-ceramiczna). W hurtowni gdzie zaopatruję się jestem namawiany na cementową- bardzo atrakcyjna cenowo, jednak decyduję się na ceramikę. To ma być dach na całe moje życie a wizualna różnica jest wyrażna. Wiadomo, każdy dach pokrywa się nakotem ale z obserwacji wynika mi że ten ceramiczy jakby ciut póżniej czyli mniej.

Andrzej100 - identyczne oczywiście nie są z perspektywy oglądania dachówóki "w ręku". Ale jak to już ktoś napisał na forum, zrobiony dach ogląda się z kilkunastu/kiludziesięciu metrów a wtedy proównując ceramikę i cement, to ciężko stwierdzić, kóra jest która.

JA do tej pory byłem nastawiony na ceramikę, natomiast stosunek parametrów (bardzo podobnych do siebie) do ceny wychodzi korzystniej na rzecz cementowej - ale to kwestia kasy i gustu. :)

• 3 weeks później...
U mnie będzie cementowa Braas Celtycka, czerwona...

.... Celtycka (nie Frankfurter, nie Staroniemiecka, nie Taunus i nie Tegalit) dlatego, że Celtowie mają podobne warunki pogodowe jak u mnie na Kaszubach. Mokre, porywiste wiatry przez większą część roku, mgły, zawieruchy, itp... Lata doświadczeń Celtów nie poszły na marne...

.... Cementowa, bo nie widzę potrzeby, by pakować kasę w glinianą (30 lat gwarancji).

.... Braas, bo obejrzałem IBF, Euronit, i parę innych, i ta wydaje mi się najstaranniej wykonana (spójność, krawędzie, powierzchnia).

Nic dodać, nic ująć. Mam tak samo.

Witam ja tez nie moglem sie zdecydowac ale doszedlem do wniosku ze ktora z dachowek jest najlepsza to trzeba troche poczekac tj, z 10 -15 lat a potem mozna wyciagnac konkretne wnioski bo wszystkie firmy na rynku nie maja 10-20 letniej praktyki a kazdy ze sprzedawcow zachwala to co ma w ofercie a czego nie ma to juz moze byc gorsze .

Na koniec wybralem Tondach Romanska Wisnia zobacze jak bedzie za 5-10 lat teraz wyglada ok nawet prosta i dobrze wykonana a co potem bedzie jak bedzie lezec na dachu ???

Angrafran

U mnie jest RuppCeramika Syriusz czerwien miedziana. Co do wyzszosci czy tez nizszosci w stosunku do Robena i Wiekora - po prostu dostałem najlepszą cenę na Ruppa (Roben nie miał dachówki barwionej w masie w kolorze czerwien miedziana). Moi dekarze robią dachy od wielu lat i mówili tylko że Syriusz jest bardzo twardy i trudny do cięcia (ale to był już ich problem ;-) ).

Dach mozna obejrzec w galerii, wygląda naprawdę nieźle.

Co do wyboru dachówki cementowej to przez długi czas przerabiałem temat wyboru cementówki - IBF, Brass, Euronit. Wszystkie wyglądają podobnie, w zależności od regionu Polski na jedną bądź drugą można dostać lepszą cenę. Proszę wyliczając cenę dachu zwróćcie uwagę na wybór ekipy do wykonania dachu i związany z tym koszt robocizny !!! Niech nie będzie to ekipa spod budki z piwem, bo mając na dachu źle położonego Creatona będziecie czuli się gorzej niż ten który ma na dachu blachodachówkę. Wydałem na swój dach sporo pieniążków, ale jak przyjeżdzam na budowę i spojrzę na dach to nie żałuję żadnej złotówki na niego wydanej i wydaje mi się to najważniejsze w tym wszystkim.

Co do opowieści handlowców o towarze to można by napisać książkę. Najlepiej rozmawiać w składzie który ma szeroki przekrój towaru, a nie w takim który namawia do Wiekora czy Ruppa bo tylko takowe dachówki sprzedaje.

U nas WIEKOR karpiówka antracyt. I żadna inna. Poprostu pasuje do domu. I taka była w projekcie. Zrobiliśmy w kolorze jak na wizualizacji naszego projektu i rzeczywiście jest super. W hurtowniach, których byłem jednak częściej polecali ceramiczne. Podobne zdanie miał dekarz. U nas karpiówka bardziej pasowała do kształtu dachu (wole oko). Cena też była dobra. Lepiej niż 9% rabatu nie udało mi się uzyskać. Ale to było pod koniec 2002. Nie jest barwiona w masie i cięcia trochę widać, ale nie jest źle. Jesteśmy zadowoleni.

• 3 weeks później...