Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak? wybra? dachówk??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TONDACH - Marsylka 12, brązowa angoba.... decyzję podejmę na dniach :roll: :roll: :roll:

Krystian, ja byłam zdecydowana na Tondach w listopadzie, kiedy był jeszcze atrakcyjny finansowo (cena równa blachodachówce, czy dachówce betonowej...). W tej chwili, po podwyżkach, cena jest porównywalna do sprawdzonych i pewniejszych dachówek ceramicznych (jakich firm - można się domyślić :wink: ), które wcześniej były dużo droższe od produktów Tondach.

Ponieważ nie zdążyłam w odpowiednim czasie - teraz zrezygnowałam i skierowałam wzrok ku innym. Są różne zdania co do jakości gliny w Hranicach , słyszałam trochę niepochlebnych opinii (również od dekarzy).

To prawda, że wśród forumowiczów użytkujących Tondach nie było specjalnych narzekań, ale... przy porównywalnej cenie - wolę kupić coś pewniejszego.

pzdr

• 2 weeks później...
Jak ktoś nie wierzy to proszę spojrzeć na dachy kostek sprzed 15 lat... Bierze obrzydzenie? to samo będą czuli ludzie patrząc na nasze dachy za 20 lat.

Chyba nie do końca masz rację. Spójrz na dachy np. kilkusetletnich kosciołów. Chę? Bierze obrzydzenie? A na stare domy (no oczywiście te jakoś utrzymane, a nie zaniedbane i opuszczone)? Dachy kostek płaskie, czarne, smołowane i śmierdzące to nie jest dobre porównanie.

Sam mam właśnie dylemat Braas czerwony celtycka czy ceramiczna (Rupp Sirius albo Wiekor). Muszę dołożyć 3-4 tys. do ceramicznej i się łamię. Jak się na nie patrzy to widac wyraźnie jakość wykonania i materiału, ale ta kasa ...

• 9 months później...
VOLTA1 w grudniu 2003 napisała:

Jeśli zaś chodzi o z zielenienie dachu, to znajomy który ma dachówkę ceramiczną i mieszka przy lesie twierdzi, że zielenieje od drzew liściastych a nie iglastych - na mojej działce rosną tylko sosny - za rok dam znać czy mi dach zielenieje.

I jak?

Witajcie,

proszę popatrzeć na daszek...

http://www.dobredomy.pl/?id_project=21

Co wybrać???

Eutonit czy Creaton o 6 tys. droższy?????????????

Czy warto zacisnąć pasa i zdecydować się na Creatona?

Idkam, na mój gust trochę dziwne zestawienie - Euronit (relatywnie niska półka cenowa) i Creaton (bardzo wysoka półka).

Jest przecież wiele możliwości w "średnicy" - kompromis w relacji jakość / cena.