Tomalx 03.08.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam!Za dwa tygodnie ruszamy z montażem ogrzewania podłogowego. Mam dylemat dotyczący folii aluminiowej IZOROL pod ogrzewanie podłogowe. http://www.icmarket.pl/images/folia-Kotar.GIF Planowałem zakup 100 m w/w folii jednak majster który będzie montował podłogówkę twierdzi że do tej pory rurki montował klipsami do zwykłej czarnej folii budowlanej ułożonej na styropianie i że folia którą chciałem kupić to zmarnowane pieniądze. Czy folia alu pod podłogówkę rzeczywiście oprócz naniesionych linii nie ma właściwości odbijających energię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.08.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 zaraz się dowiesz ile to promieniowania jest w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 03.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Czy folia alu pod podłogówkę rzeczywiście oprócz naniesionych linii nie ma właściwości odbijających energię ? niektóre nie maja nawet linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomalx 03.08.2007 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 niektóre nie maja nawet linii ok ale to nie odpowiada na zadane wcześniej pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 03.08.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 ja bym olał, albo dał Jana Niezbędnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 04.08.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 daj tą alu-folię-będziesz miał czystsze sumienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 04.08.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 U mnie bez alu. Zwykła, GRUBA, folia budowlana, a pod nią 10 cm styropianu. Jeden sąsiad zrobił podłogówkę na folii z warstwą aliminium, a rurki (PEX-AL-PEX) powkładał jeszcze w gąbkowe peszle... Drugi sąsiad użył takiej samej folii, takich samych rurek, ale nie dał peszli. Ja wykorzystałem takie same rurki, bez peszli i z folią budowlaną (w dzienniku są ze dwa zdjęcia, na których widać, jak to wyglądało przed zalaniem wylewkami). Co budowa, to inne rozwiązanie. Moje było najtańsze (per mkw). Roztrząsałem temat, zanim zdecydowałem się nie dawać folii. Ogólnie zdanie niemal każdej osoby, którą o to pytałem (oprócz sąsiadów, rzecz jasna), było takie, że folię alu można sobie darować. Izolować ma styropian, a sama folia niewiele tu zmieni (co innego, gdybym zamiast 10 cm styropianu dawał np. 5, wtedy układałbym folię alu). M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 04.08.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 U mnie bez alu. Zwykła, GRUBA, folia budowlana, a pod nią 10 cm styropianu. Jeden sąsiad zrobił podłogówkę na folii z warstwą aliminium, a rurki (PEX-AL-PEX) powkładał jeszcze w gąbkowe peszle... Drugi sąsiad użył takiej samej folii, takich samych rurek, ale nie dał peszli. Ja wykorzystałem takie same rurki, bez peszli i z folią budowlaną (w dzienniku są ze dwa zdjęcia, na których widać, jak to wyglądało przed zalaniem wylewkami). Co budowa, to inne rozwiązanie. Moje było najtańsze (per mkw). Bardzo przepraszam, ale to chyba jakaś totalna pomyłka wkładać rurki od podłogówki w peszle? Może chodzi o zasilanie grzejników? Ja mam folie aluminiową pod poddłogówką. Jest jeszcze jeden plus tego rozwiązania- na zdjęciach instalacji łatwo odczytać odległości rurek od ścian itp, co w moim przypadku ma znaczenie - stawianie ścianek z GK. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 04.08.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Ja tam się nie znam. Moim zdaniem, taki peszel tylko utrudni przejmowanie ciepła z wody, płynącej w rurce, przez posadzkę... Zdaniem sąsiada, takie rozwiązanie ma zapewnić trwałość wylewki, która dzięki elastycznym peszlom na rurkach, nie będzie narażona na efekty uboczne pracy termicznej rurek (rozszerzanie pod względem ciepła). Może ma to jakiś sens.... U mnie peszli nie ma. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.08.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A producenci podłogówek zalecaja aby beton dokładnie dotykał (oblewał)rurki aby mógł odprowadzic ciepło.Wszelki raki itp powodują spadek sprawności instalacji. Dawanie peszli to bezsens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 04.08.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Jak można izolować termicznie coś, co ma dostarczać ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 04.08.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Ponieważ dręczyło mnie to samo pytanie, peszli nie dałem, licząc na to, że "rozszerzalność" rurek pex-al-pex jest dość nieznaczna i nie zaszkodzi wylewce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Peszel - TAK!Służy do poprawnego przeprowadzenia rurki podłogowego przez wszelkie dylatacje. Daje się go tak średnio z 1m. (powód oczywisty)A ta folia to konieczna, jak psu piąta noga...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.08.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A producenci podłogówek zalecaja aby beton dokładnie dotykał (oblewał)rurki aby mógł odprowadzic ciepło.Wszelki raki itp powodują spadek sprawności instalacji. Dawanie peszli to bezsens. O właśnie, i minimum betonu tak min 5 cm ponad rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 04.08.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 I co ja teraz sąsiadowi powiem...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 04.08.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 I co ja teraz sąsiadowi powiem...? Powiedz że dałeś dwie warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.08.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 I co ja teraz sąsiadowi powiem...? Prawdę. I tak ci nie uwierzy aż do momentu gdy sprawdzi jak grzeje ta podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Nic nie mów!Wyjmij pół litra i polej. Zmartwionym tonem zaproś na porównywanie efektów.A będzie co ma być...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Folia aluminiowa jest ekranem dla ciepła które rozchodzi się w pomieszczeniu poprzez promieniowanie ale w betonie jest to tylko warstwa folii i żadnych funkcji ekrany nie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 05.08.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts