Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - czy konieczna jest folia aluminiowa ?

Tomalx

Recommended Posts

Witam!

Za dwa tygodnie ruszamy z montażem ogrzewania podłogowego. Mam dylemat dotyczący folii aluminiowej IZOROL pod ogrzewanie podłogowe.

http://www.icmarket.pl/images/folia-Kotar.GIF

Planowałem zakup 100 m w/w folii jednak majster który będzie montował podłogówkę twierdzi że do tej pory rurki montował klipsami do zwykłej czarnej folii budowlanej ułożonej na styropianie i że folia którą chciałem kupić to zmarnowane pieniądze.

Czy folia alu pod podłogówkę rzeczywiście oprócz naniesionych linii nie ma właściwości odbijających energię ?

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie bez alu. Zwykła, GRUBA, folia budowlana, a pod nią 10 cm styropianu.

Jeden sąsiad zrobił podłogówkę na folii z warstwą aliminium, a rurki (PEX-AL-PEX) powkładał jeszcze w gąbkowe peszle... Drugi sąsiad użył takiej samej folii, takich samych rurek, ale nie dał peszli. Ja wykorzystałem takie same rurki, bez peszli i z folią budowlaną (w dzienniku są ze dwa zdjęcia, na których widać, jak to wyglądało przed zalaniem wylewkami). Co budowa, to inne rozwiązanie. Moje było najtańsze (per mkw).

Roztrząsałem temat, zanim zdecydowałem się nie dawać folii. Ogólnie zdanie niemal każdej osoby, którą o to pytałem (oprócz sąsiadów, rzecz jasna), było takie, że folię alu można sobie darować. Izolować ma styropian, a sama folia niewiele tu zmieni (co innego, gdybym zamiast 10 cm styropianu dawał np. 5, wtedy układałbym folię alu).

M

U mnie bez alu. Zwykła, GRUBA, folia budowlana, a pod nią 10 cm styropianu.

Jeden sąsiad zrobił podłogówkę na folii z warstwą aliminium, a rurki (PEX-AL-PEX) powkładał jeszcze w gąbkowe peszle... Drugi sąsiad użył takiej samej folii, takich samych rurek, ale nie dał peszli. Ja wykorzystałem takie same rurki, bez peszli i z folią budowlaną (w dzienniku są ze dwa zdjęcia, na których widać, jak to wyglądało przed zalaniem wylewkami). Co budowa, to inne rozwiązanie. Moje było najtańsze (per mkw).

Bardzo przepraszam, ale to chyba jakaś totalna pomyłka wkładać rurki od podłogówki w peszle? Może chodzi o zasilanie grzejników?

Ja mam folie aluminiową pod poddłogówką. Jest jeszcze jeden plus tego rozwiązania- na zdjęciach instalacji łatwo odczytać odległości rurek od ścian itp, co w moim przypadku ma znaczenie - stawianie ścianek z GK.

M

Ja tam się nie znam. Moim zdaniem, taki peszel tylko utrudni przejmowanie ciepła z wody, płynącej w rurce, przez posadzkę...

Zdaniem sąsiada, takie rozwiązanie ma zapewnić trwałość wylewki, która dzięki elastycznym peszlom na rurkach, nie będzie narażona na efekty uboczne pracy termicznej rurek (rozszerzanie pod względem ciepła). Może ma to jakiś sens.... U mnie peszli nie ma.

M