Barbossa 06.08.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 i wtedy padła odpowiedź n/t przenikliwosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Zgadza się, w takim przypadku przenikanie i pojemność cieplna uzytychna pokrycie podlogi materiałów jest najważniejsza. Problem w tym, że niewiele jest, ( o ile w ogóle są) takich materiałów. No bo trzeba pogodzić: wytrzymałość, wspomniane dwie cechy cieplne, no i estetykę. Na razie tworzy sie rozwiązania kompromisowe. Jednym z nich jest także podłogówka. Acha, jestem świeżo po wizycie dawnego kolegi szkolnego- mieszka terazw Niemczech. Tam ostatnim hitem ( nie wspominając o tym , że Niemcypozbywają sie solarów i zakładają baterie fotowoltaiczne), jest ogrzewanieumieszczone w ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.08.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 No to wyjasnij równiez sprawę: Ja wolałbym raczej zrezygnować ze styropianu, niż z folii Ps. U nas jest także sporo "chodzących" ogrzewań ściennych - były opisywane równiez na tym Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Najlepiej oczywiście zastosować i styropian i folię jednocześnie, alegdybym miał do wyboru, zastosowałbym samą folię. Powody ?Zajmuje np.mniej miejsca. Rola styropianu w podłogówce wydaje mi sięnaciągana- bo nie wierzę w ucieczkę ciepła w grunt, a styropian nieodbija ciepla, tak jak folia, zmniejsza tylko przewodzenie ciepła. Liczy się właściwie tylko to ciepło odczuwalne naszymi stopami, a foliaw tej roli sprawdza sie doskonale. Trochę ten temat robi sie nudny, trzeba sie powtarzać. Nie zaszkodziużycie foli na warstwie styropianu, ale gdybym nie mógł, lub nie chciałrobić podlogówki, poprzestałbym na użyciu folii i jakiegoś lekkiego,cieplego materiału na pokrycie podłogi. Ale to tylko moje prywatnefanaberie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.08.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Ciekawe! Idąc tym tropem, należy sadzić, że również ocieplanie styropianem scian zewnetrznych jest bezcelowe? Czyli wystarczy folia aluminiowa i powstrzymamy ucieczkę ciepła (o ile ciepło "ucieka" - zgodnie z Twoją teorią). No chyba, że w stosunku do ucieczki ciepła przez ściany stosuje sie inne prawa fizyki. Parafrazując w stosunku do ścian, mozna powiedzieć, że: "liczy się właściwie tylko to ciepło odczuwalne naszymi dłońmi opartymi o ścianę, a folia w tej roli sprawdza sie doskonale. " Wybacz, że jestem upierdliwy, ale ten typ tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Przeczytałem ze trzy razy i dalej nie rozumiem tego mechanizmu! hes Narysuj mi obrazek i opisz co i jak! Dla mnie to tam jest tylko przewodzenie, bo promieniowanie w tak gęstym ośrodku jak beton - to mit jakiś. Jego wpływ w stosunku do wkładu z przewodzenia jest wewnątrz takiego klocka POMIJALNIE MAŁY. Ciepło (energia cieplna) przenosi się przez przewodnictwo, konwekcję (unoszenie) i promieniowanie. O ile próżnia jest świetnym izolatorem dla dwuch pierwszych sposobów, to dla trzeciego sposobu - już nie. Żeby wyeliminować promieniowanie, to należy wstawić po drodze materiał GĘSTY. A beton JEST gęsty. Narysuj i opisz co i jak. Może zakumam, bo coś słaba żaba jestem. Tak jak piszesz - to nie kumam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Adamie, nieporozumienia biorą sie stąd, że na rynku pojawia sie jakiśmaterial o konkretnym przeznaczeniu, a ludziska po pewnym czasiezaczynają go stosować jak leci, przypadkowo i bez wnikania w mechanizmy.Tak stalo sie z tą nieszczęsną lustrzaną folią. Doskonale wiecie, że każdawypolerowana, metalowa powierzchnia ma wlaściwośc odbijania, opróczpromieni swiatła, także, przy okazji, promieniowania w zakresie podczerwieni,czyli cieplnego. Nie chcę się wypowiadać o każdej możliwej metodziestosowania takiej folii. Dla mnie osobiście sprawa jest czytelna: wszędzie tam,gdzie możemy odbić to ciepło od przegrody, powinniśmy to zrobić. Styropianem czy wełną blokujemy przepływ ciepla przez przewodzenie,folią tamujemy promienie podczerwone, także przy małym ich natęzeniu. sSiwy12, nie byłoby takie głupie zastosować na ściany folię odblaskową,jakoś sprytnie zamaskowaną. Na pewno poprawiłoby to uczucie komfortucieplnego, bo nie ma nic gorszego, jak odczucie "zimnych ścian" Nie poprawitego odczucia styropian przyklejony gdzieś daleko- za 25 cm warstwą ściany.Możliwe, że taka solidna styropianowa czy wełniana warstwa izolacjipoprawi ogólny bilans cieplny domu, ale to niewiele ma wspólnegoze wspomnianymi odczuciami ciepła w pomieszczeniach. Jeszcze razpowtórzę- ta folia ma służyć nam, nasze własne cialo ma być najważniejsze,po to ona jest. Przecież nie negujecie użycia takiej foli w ratownictwie-służy do zapobieżenia utraty ciepla ratowanym. Takich ubrań z dodatkiemfoli nie używa się na co dzień, bo nie przepuszczają pary wodnej, alejuż w hutnictwie czy pożarnictwie- tak, chociaż w odwrotnym celu,jako tamy dla dużego promieniowania cieplnego. Zresztą wypolerowane metale stosowane są też w drugą stonę- w chłodnictwie, ale tam też chodzi o blokadę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.08.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 hestwoja teoria mogła by mieć miejsce tylko w przypadku, gdyby szlichta była odizolowana warstwą powietrza od folii, inaczej jest to tylko przwodzenie i ta folia to robi - WCALE (wg mnie) lub pomijalnie mało odbija, jak zauważył adam_mk, może wiesz jaka jest prędkość rozchodzenia się fali/promieniowania podczerwonego w tak gęstym ośrodku jakim jest beton/szlichta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Jaka znowu prędkość ? Promieniowanie wcale nie musi przechodzić przezbeton, żeby pojawić się po drugiej stronie. Coście sie uparli na to przenikanie promieniowania przez beton ? Ciepło w podlogówce bierze się z rurek, i oprócz przewodzeniapromieniuje , i ogrzewa beton od spodu. To, czy ktoś zrobi takączy inną przerwę, i gdzie umieści tę folię to już nie moja broszka. Samo promieniowanie nie przechodzi, ale pojawi sie po drugiej stronie, bo każde ciepłe ciało promieniuje podczerwienią. Więc jeżeli zależy nam na stworzeniu tamy od spodu (bo przecież nie od góry, bo tam cieplo ma nas ogrzewac), niech folia będzie taka tamą,( pod styropianem), skoro juz daliście sobie wmówić, że to bardzo żle, jak trochę ciepla wniknie głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.08.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Barbossa ma rację. W każdych (prawie) warunkach część ciepła przenoszona jest przez przewodzenie, część przez promieniowanie. Stosunek tych części zależy od tego, z czego, do czego i przez co ciepło jest przekazywane.I tak, jak w przypadku powietrza jako pośrednika, duża część ciepła może być przenoszona przez promieniowanie, tak w przypadku betonu będzie to ilość znikoma - praktycznie wszystko leci przez przewodzenie. A więc folia w tym przypadku da prawie nic. A do adama_mk mam pytanie: co miałeś na myśli pisząc o zjawisku Czerenkowa w kontekście przechodzenia promieniowania podczerwonego przez ośrodek o dużej gęstości? Wg: http://portalwiedzy.onet.pl/55458,,,,czerenkowa_efekt,haslo.html to powinno świecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Zdaje się, że nieprecyzyjnie się wyraziłem.Jest znanm zjawiskiem zmiana prędkości i długości fali wnikającej z jednego ośrodka do drugiego. Zachodzi na granicy, tam gdzie zmienia się gęstość przestrzeni, w której odbywa się propagacja. GDYBY promieniowanie podczerwone swobodnie rozchodziło się w tak gęstych ośrodkch jak metale czy beton, TO zarejestrowalibyśmy cały szereg ciekawych zjawisk z Czerenkowem włącznie. Można by rejestrować generowane kwanty.Tak o tym myślałem, a zdaje się, że nabredziłem inaczej. hes dziwnie traktuje promieniowanie cieplne. A jest zupełnie takie samo jak świetlne czy to, które pozwala obejrzeć sobie telewizję czy posłuchać radia.To fala elektromagnetyczna.Właściwości takiej fali bardzo mocno zależą od jej długości. Przy jednych długościach dana substancja jest lustrem a przy innych już nie. Po prostu. Wewnątrz ciała stałego propagacja fal cieplnych jest problematyczna. Nieistotnie mała wobec innych sposobów przenoszenia ciepła.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 06.08.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Zdaje się, że nieprecyzyjnie się wyraziłem. Wewnątrz ciała stałego propagacja fal cieplnych jest problematyczna. Nieistotnie mała wobec innych sposobów przenoszenia ciepła. Adam M. Właśnie to miałem na myśli. W tym kontekście powstrzymywanie promieniowania cieplnego nie ma sensu, bo da tyle, co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Adamie, to nie ja traktuję dziwnie to promieniowanie cieplnie. W żadnym zpowyższych wywodów nie twierdziłem, że infraczerwień ma inną naturę, niżświatlo. A to, że promieniowanie nagrzewa powierzchnię ciala i to cieplowędruje dalej by po drugiej stronie ujawnić się znowu jako podczerwień,to chyba oczywiste. Można w takim wypadku mówić o cialach stałych jako o filtrze, który zatrzymuje i światlo i podczerwień, ale promieniowanie podczerwone i tak sie ujawni z drugiej strony, czego światło nie potrafi.Chyba że trafi na coś przeżroczystego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.08.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 A to, że promieniowanie nagrzewa powierzchnię ciala i to cieplo wędruje dalej by po drugiej stronie ujawnić się znowu jako podczerwień, to chyba oczywiste. Można w takim wypadku mówić o cialach stałych jako o filtrze, który zatrzymuje i światlo i podczerwień, ale promieniowanie podczerwone i tak sie ujawni z drugiej strony, czego światło nie potrafi. Chyba że trafi na coś przeżroczystego. uparłeś się i żadne argumenty nie docierają szlichta z drugiej strony (od strony Twojej folii) nie będzie promiowała (bardzo, ale to bardzo mało) bo materiały ściśle do siebie przylegają - tu będzie przewodzenie cieplne i ciepło zatrzyma się dopiero na styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.08.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Ja sie poddaję Chyba jakąś inna fizykę mam "naumianą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Barbossa, nie czytasz uwaznie: pisałem, że ja nie jestem odpodpowiadania, gdzie ma byc ta folia. Jak juz tak bardzo sie upieraszto masz poradę: włóż tę folię POD styropian, wylapiesz resztki ciepla,które będą chcialy uciec w dól. Pamietaj , że rozmawiasz z przeciwnikiem i podlogówki i styropianu.Caly czas próbowalem zasugerować, że może wystarczy sprytnieużyć tej foli w połaczeniu z cieplym materiałem pokryciowym podlogii obejdzie sie wtedy bez podłogówki, nogi nam nie zmarzną. Wracając do Twojego postu_ folia nie jest od tego, żeby promieniowała cieplem, ona to cieplo odbija. I nie sądzę, żeby odległość od nagrzanegociała była taka istotna. Nic nie jest doskonałe- ani to przyleganie folii do rurki, ani to odbijanie ciepla. Jak Cię to tak bardzo niepokoi, to zawszepod rurkę można dać cienki styropian, a potem folię. Tylko nie pisz juz,że przez ten styropian przy rurce nie przejdzie promieniowanie cieplne, bo napiszę, że to bardzo dobrze, że nie przejdzie, to znaczy, że niechcącyosiągnęliśmy idealne rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.08.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 dziad swoje baba swojeto jest jak z tłumem w ruskim metrze - tam nie ma promieniowania ludzi ściśniętych w tłumie, tam jest przede wszystkim przewodzenie (i smród) każde ciało promieniuje i owszemtylko jak ciało promieniujące zasłonisz jakimś przedmiotem (im cięższy, większa masa) tym więcej energii pochłonie, a niewiele odda z drugiej strony ponownie w postaci promieniowanianie zobaczysz zwykłą kamerą termowizyjną ludzi w chałupie, mimo, że są cieplejsi od ścianya jeżeli już znajdziesz taki cudowny sprzęt co zobaczy człowieka za ścianą, to tylko dowód jak te promieniowanie jest nikłe przy trafieniu na ośrodek o większej gęstości/masie i jak ten ośrodek wypromieniowuje energię dalejtu trzeba naprawdę dużej porcji energiia odległość folii od szlichty to pewnie nie jest nawet równe długości fali promieniowania podczerowonego i mi nie pisz już, że te promieniowanie tam jest na tyle duże żeby coś z tego uzyskać bo to już bzdura, a już pod styro to totalne kaputilość energii, ktróra tam dotrze PRZEZ przewodnictwo i tak będzie już dramatycznie mała ale zima niedaleko - zrób eksperyment i wykonaj sobie kawałek takiej posadzki, zobaczysz jak będzie"cieplutko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 06.08.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Nie muszę niczego robić, zrobiłem numer z folią i cienkim przykryciemz drewna 2 lata temu. Prawie ideał. Cieplutko w nogi. Tyle,że folia dośćspecjalna, niemiecka i od razu z warstwą izolacyjną. Do tego stare zapasymetalizowanej folii poliestrowej.Zadziwiasz mnie Barbossa- okazuje się, że to, co ludzie kombinują z ocieplaniem, to można inaczej- troche styropianu i prawie nic nie przejdzie na drugą stronę. "i mi nie pisz już, że te promieniowanie tam jest na tyle duże żeby coś z tego uzyskać bo to już bzdura, a już pod styro to totalne kaput " Dla mnie rewelacja ! Tak trzymać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 O KURRRRR!!!!!@#$%^! Dobre - lepsze - NIEMIECKIE!!!! Odpadam! Narodowa przynależność aluminium !!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.08.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 zadziwiasz mnie Barbossa- okazuje się, że to, co ludzie kombinują z ocieplaniem, to można inaczej- troche styropianu i prawie nic nie przejdzie na drugą stronę. a co takiego kombinują? Dla mnie rewelacja ! Tak trzymać ! dla mnie nie rewelacja tylko normalka no dobra ile tej energii tam jest? liczyłeś? czyli według Ciebie np na poddaszu nie trzeba dawać wełny, wystarczy pod gk dać folię (może być niemiecka) , która odbija promieniowanie i sprawa ocieplenia załatwiona; próbowałeś to opatentować? czy już to jest chronione takowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts