arpad 03.08.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 No właśnie większość projektów to ściany ( zewnętrzne) 2 warstwowe np. porotherm + styro ...a co myślicie o ścianach 3 warstwowych np. max + styro i cegła pełna. Czy jest jakieś uzasadnienie tego typu muru ( bo nie ekonomiczne chyba)?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 04.08.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 ( bo nie ekonomiczne chyba)? A dlaczego nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.08.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 o braku uzasadnienia ekonomicznego mowimy wtedy, kiedy te sama rzecz mozemy zrobic taniej, badz tez wyzszy naklad srodkow nie zaowocuje w przyszlosci oszczednosciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 04.08.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 o braku uzasadnienia ekonomicznego mowimy wtedy, kiedy te sama rzecz mozemy zrobic taniej, badz tez wyzszy naklad srodkow nie zaowocuje w przyszlosci oszczednosciami. Dlatego właśnie pytałem. Nie znam intencji autora. A można wybrać z co najmniej dwóch.... O czym piszesz zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 05.08.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 my budujemy dom w technice trojwarstwowej, wlasnie ze wzgledow ekonomicznych ( nie przy budowie a w przyszlosci ) . Pozwoli nam to zaoszczedzic na wydatkach zwiazanych ze zuzyciem energii, bowiem co by nie mowic sciana trojwarstwowa najlepiej trzyma cieplo, no i mechanicznie jest wytrzymalsza. A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 05.08.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 my budujemy dom w technice trojwarstwowej, wlasnie ze wzgledow ekonomicznych ( nie przy budowie a w przyszlosci ) . Pozwoli nam to zaoszczedzic na wydatkach zwiazanych ze zuzyciem energii, bowiem co by nie mowic sciana trojwarstwowa najlepiej trzyma cieplo, no i mechanicznie jest wytrzymalsza. A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej... I o to chodzi!!! Ja mam też 3-warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgasiorowska 05.08.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 05.08.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Ja nie widzę żadnej różnicy.Dom obłożony styropianem jest zimą ciepły, latem panuje przyjemny chłód. Oszczędności w ogrzewaniu? Ciekawe jak to stwierdzić, jak porównać? Zgoda, że dwuwarstwowiec jest bardziej wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne. Ale po co uszkadzać? Wojna sie szykuje? A jak się uszkodzi to sie naprawi. Trudniej wbić gwóźdż. Gwoździe w elewacji? W razie potrzeby i z tym się poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 05.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Jak stwierdzić i porównać? Można to obliczyć. Jest coś takiego współczynnik przenikalności cieplnej oznaczony symbolem U. Jeżeli jesteś ciekawy to zapraszam na te strony: http://www.e-instalacje.pl/159_841.htm http://huby.seo.pl/05_energia/55_straty_ciepla.htm Przed chwilą je wygooglałem W muratorze na pewno też coś było ale nie chciało mi się szukać. Tak, jestem trójwarstwowcem porotherm + wełna mineralna i pustka powietrzna + porotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.08.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 my budujemy dom w technice trojwarstwowej, A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej... hej, hej .... a co ? jakas wojenka pomiedzy dwu i trzywarstwowcami ?? ))))))))))))) ja mam dwie (choc moj pierwszy mial trzy) i uwazam ze taka technplogia ma swoje niepodwazalne zalety, podobnie jak trojeczka, i jak jedynka tez ciekawe kiedy ktos wykona czterowarstwowa sciane J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 05.08.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Argument o ciplejszej ścianie 3W od 2W jest chybiony. Nie chce mi się liczyć ale w pewnych przypadkach (przy niskim oporze materiału ściany osłonowej) może wyjść wręcz odwrotnie. Ściana 2W przy takiej samej grubości izolacji (wełny lub styropianu) może okazać się "cieplejsza" od ściany 3 W, ponieważ łączniki mechaniczne pogarszają U o ok. 0,05W/m2K. Ja mam ścianę 3W i moim zdaniem koszty obu technologii są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 06.08.2007 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 dlaczego uweażasz że koszty postawienia takiego muru są porównywalne?Wydaje mi się , że dodatkowo dochodzi koszt całej 3 warstwy ( np. pełna cegła) chociaż może do 3 w dajesz cieńszą ( a tym samym tańszą) warstwę podstawową (np. max lub porotherm ) ale bilans kosztów chyba jest jednak niekorzystny dla 3w - nie wiem..... tylko pytam i stąd ten wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 06.08.2007 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 a...przepraszam zapomniałem jeszcze dodać, że 3w potrzebuje solidniejszych fundamentów( więcej betonu) co też podwyższa koszt jej postawienia. Ja nie chciałbym w swoim projekcie niczego zmieniać ( jest tam ściana 2 w) ale znajomi doradzają aby rozważyć 3w dlatego szukam argumentów...za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 06.08.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Nie trzeba kupować kleju, siatki, srodków gruntujących, tynków, nie robiłem porównań kosztorysów bo materiał miałem z "rodzinnej" cegielni. Na jakiejs stroie producenta klinkieru są takie porównaia cenowe ścian w technologii 3W z osłonówka z klinkieru i ścian 2 W i ceny są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 06.08.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 http://www.crh-klinkier.pl/inf_porownanie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 07.08.2007 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 wszystko fajnie ...tylko widziałeś dzisiaj budowane domy w "kolorze " naturalnej cegły? raczej rzadko się widzi takie domy. Ja sądziłem, że jeśli ściana 3 w to też otynkowana i malowana na odpowiadający właścicielowi kolor....a to porównanie...owszem przemawia do wyobraźni ale nie chciałbym mieć takiego "ceglanego" domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arpad 07.08.2007 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 sądzę, że nie tu jest dylemat. Raczej koszty ściany 2w w porównaniu z 3w ale otynkowaną i malowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 07.08.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 To nie w tym kierunku . 3W ma sens jeżeli ta trzecia warstwa jest jednocześnie elewacją. Jeżeli nie, to można czasem spotkać "koszmarki": na 3 warstwie cienki styropian (bo było krzywo) i tynk cienkowarstwowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.08.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 A mi mój ceglany domek się podoba i innym chyba również, bo byli już chętni aby go kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misob 13.08.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 zaletą sciany 3-warstwowej jest to,ze warstwa ocieplenia schowana wewnatrz jest chroniona przez elewacje zewnetrzną w przypadku sciany 2-warstwowej zewnetrzny styropian jest narazony na uszkodzenia mechaniczne kolejny argument ma charakter estetyczny - wg mojego architekta sciany dwuwartwowe wyglądają tandetnie (ja tej tandetnosci nie widzę ale mu wierzę bo jest to dobry architekt) cenowo sciana 3-warstwowa bedzie drozsza od 2-warstwowej ale koszt scian to okolo 10% wartosci budynku wiec roznica np. 20% przeklada sie na 2% kosztow calej inwestycji ja bede wybieral miedzy sciana 1-warstwową (ytong 40 cm bez ocieplenia) a 3-warstwową (porotherm, welna, cos na zewnatrz)w zaleznosci od ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts