Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co myślicie o sensowności ściany 3 warstwowej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my budujemy dom w technice trojwarstwowej, wlasnie ze wzgledow ekonomicznych ( nie przy budowie a w przyszlosci ) . Pozwoli nam to zaoszczedzic na wydatkach zwiazanych ze zuzyciem energii, bowiem co by nie mowic sciana trojwarstwowa najlepiej trzyma cieplo, no i mechanicznie jest wytrzymalsza.

A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej...

my budujemy dom w technice trojwarstwowej, wlasnie ze wzgledow ekonomicznych ( nie przy budowie a w przyszlosci ) . Pozwoli nam to zaoszczedzic na wydatkach zwiazanych ze zuzyciem energii, bowiem co by nie mowic sciana trojwarstwowa najlepiej trzyma cieplo, no i mechanicznie jest wytrzymalsza.

A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej...

I o to chodzi!!!

Ja mam też 3-warstwową.

Ja nie widzę żadnej różnicy.Dom obłożony styropianem jest zimą ciepły, latem panuje przyjemny chłód. Oszczędności w ogrzewaniu? Ciekawe jak to stwierdzić, jak porównać? Zgoda, że dwuwarstwowiec jest bardziej wrażliwy na uszkodzenia mechaniczne. Ale po co uszkadzać? Wojna sie szykuje? A jak się uszkodzi to sie naprawi. Trudniej wbić gwóźdż. Gwoździe w elewacji? W razie potrzeby i z tym się poradzi.

Jak stwierdzić i porównać? Można to obliczyć. Jest coś takiego współczynnik przenikalności cieplnej oznaczony symbolem U. Jeżeli jesteś ciekawy to zapraszam na te strony: http://www.e-instalacje.pl/159_841.htm

http://huby.seo.pl/05_energia/55_straty_ciepla.htm

Przed chwilą je wygooglałem :) W muratorze na pewno też coś było ale nie chciało mi się szukać.

Tak, jestem trójwarstwowcem ;)

porotherm + wełna mineralna i pustka powietrzna + porotherm

my budujemy dom w technice trojwarstwowej, A teraz czekam na ataki ze strony zwolennikow sciany dwuwarstwowej...

hej, hej ....

a co ? jakas wojenka pomiedzy dwu i trzywarstwowcami ?? ;-))))))))))))))

ja mam dwie (choc moj pierwszy mial trzy) i uwazam ze taka technplogia ma swoje niepodwazalne zalety, podobnie jak trojeczka, i jak jedynka tez ;-)

ciekawe kiedy ktos wykona czterowarstwowa sciane ;-)

J.

Argument o ciplejszej ścianie 3W od 2W jest chybiony. Nie chce mi się liczyć ale w pewnych przypadkach (przy niskim oporze materiału ściany osłonowej) może wyjść wręcz odwrotnie. Ściana 2W przy takiej samej grubości izolacji (wełny lub styropianu) może okazać się "cieplejsza" od ściany 3 W, ponieważ łączniki mechaniczne pogarszają U o ok. 0,05W/m2K. Ja mam ścianę 3W i moim zdaniem koszty obu technologii są porównywalne.

dlaczego uweażasz że koszty postawienia takiego muru są porównywalne?Wydaje mi się , że dodatkowo dochodzi koszt całej 3 warstwy ( np. pełna cegła) chociaż może do 3 w dajesz cieńszą ( a tym samym tańszą) warstwę podstawową (np. max lub porotherm ) ale bilans kosztów chyba jest jednak niekorzystny dla 3w - nie wiem..... tylko pytam i stąd ten wątek

a...przepraszam zapomniałem jeszcze dodać, że 3w potrzebuje solidniejszych fundamentów( więcej betonu) co też podwyższa koszt jej postawienia. Ja nie chciałbym w swoim projekcie niczego zmieniać ( jest tam ściana 2 w) ale znajomi doradzają aby rozważyć 3w dlatego szukam argumentów...za i przeciw :-)

Nie trzeba kupować kleju, siatki, srodków gruntujących, tynków, nie robiłem porównań kosztorysów bo materiał miałem z "rodzinnej" cegielni. Na jakiejs stroie producenta klinkieru są takie porównaia cenowe ścian w technologii 3W z osłonówka z klinkieru i ścian 2 W i ceny są porównywalne.

wszystko fajnie ...tylko widziałeś dzisiaj budowane domy w "kolorze " naturalnej cegły? raczej rzadko się widzi takie domy. Ja sądziłem, że jeśli ściana 3 w to też otynkowana i malowana na odpowiadający właścicielowi kolor....a to porównanie...owszem przemawia do wyobraźni ale nie chciałbym mieć takiego "ceglanego" domu

zaletą sciany 3-warstwowej jest to,

ze warstwa ocieplenia schowana wewnatrz jest chroniona przez elewacje zewnetrzną

w przypadku sciany 2-warstwowej zewnetrzny styropian jest narazony na uszkodzenia mechaniczne

kolejny argument ma charakter estetyczny - wg mojego architekta sciany dwuwartwowe wyglądają tandetnie (ja tej tandetnosci nie widzę ale mu wierzę bo jest to dobry architekt)

cenowo sciana 3-warstwowa bedzie drozsza od 2-warstwowej ale koszt scian to okolo 10% wartosci budynku wiec roznica np. 20% przeklada sie na 2% kosztow calej inwestycji

ja bede wybieral miedzy sciana 1-warstwową (ytong 40 cm bez ocieplenia) a 3-warstwową (porotherm, welna, cos na zewnatrz)

w zaleznosci od ceny