jaco2002 03.08.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam. Wziąłem się właśnie do zmiany tapet w jednym z pokoi remontowanego własnymi siłami "domu". Przy zrywaniu starych tapet okazało się, że razem z nimi odchodzi tynk ( na szczęście miejscami). Postanowiłem więc skuć cały tynk w pokoju i zrobić nowy. Gdy doszedłem do okna, razem z tynkiem na ziemię poleciała seria cegieł ( foto poniżej). http://images26.fotosik.pl/43/126841845409b945.jpg Aż strach się bać, co będzie dalej ! W pokoju mam jeszcze jedno , większe okno i dwoje drzwi. Jeśli tylko zaczynam kuć nad drzwiami lub oknem, zaraz wszystko mi na łeb leci. Podpowiedzcie proszę, jak to ugryźć, żeby przez przypadek nie zburzyć chałupy Podstemplować to jakoś i władować betonowe nadproża, czy jak? Czy gdyby zsypało sie całe istniejace nadproże, grozi to czymś poważnym? Dołączam jeszcze fotke nadproża nad drzwiami. Z drugiej strony cegły można wyjmować jak klocki, wszystko trzyma sie na " słowo honoru". http://images26.fotosik.pl/43/5241a6c060a4b5c8.jpg Pozdrawiam i czekam na cenne porady. P.S. Wróciłem właśnie z hurtowni . Są gotowe nadproża o szerokości 23 lub 11,5 cm. Mój murek nad oknem ma 30 cm. Jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 03.08.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Jeżeli jeszcze żyjesz to zleć to komuś, kto się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitraszek 03.08.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Ja osobiscie najpierw podsteplowalbym strop w celu zmniejszenia nacisku na nadprorze po prawdopodobnie zlikwidowanych dzrzwiach W nastepnej kolejnosci jesli potrafisz wykonaj nowe nadprorze ceglane zelbetowe lub poprostu prefabrykowane A co do twojego pytania co morze sie stac gdy rozsypie sie cale nadprorze cieszko powiedziec to jest zalerzne od wielu czynnikowAle jesli masz jakies doswiadczenie w sprawach budowlanych to sobie powinienes poradzic pamietaj tylko ze przy tego typu pracach nie nalerzy sie spieszyc zanim cos zrobisz zastanow sie 2 razyJesli jednak niemasz zadnego doswiadczenia to powierz to zadanie fachowcowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel1309 03.08.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Ja osobiscie najpierw podsteplowalbym strop w celu zmniejszenia nacisku na nadprorze po prawdopodobnie zlikwidowanych dzrzwiach W nastepnej kolejnosci jesli potrafisz wykonaj nowe nadprorze ceglane zelbetowe lub poprostu prefabrykowane A co do twojego pytania co morze sie stac gdy rozsypie sie cale nadprorze cieszko powiedziec to jest zalerzne od wielu czynnikow Ale jesli masz jakies doswiadczenie w sprawach budowlanych to sobie powinienes poradzic pamietaj tylko ze przy tego typu pracach nie nalerzy sie spieszyc zanim cos zrobisz zastanow sie 2 razy Jesli jednak niemasz zadnego doswiadczenia to powierz to zadanie fachowcowi Wybaczcie ale czasami już nie wytrzymuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.08.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 brak nadproży http://www.budostrada.pl/artykuly_str.php?kat_gl=&id=87 zdarza się .... a może jakieś łuki były z cegieł??? rozebrane przy demontażu okien??? albo były okna i drzwi z potężnymi ościeżnicami i jakoś się to trzymało wyrwałeś okna i drzwi - i się posypały cegły... dziwne tylko że zamontowałeś okna pod tymi sypiącymi się cegłami co zrobić - ewentualnie podstemplować na wszelki wypadek strop - demontaż okien - bo z nimi w ścianie to się raz będzie niewygodnie pracować, dwa się przyniszczą - rozebrać kawałek muru nad otworem /łatwe będzie bo cegły są już luźne/ i wykonanie nadproża... pamiętaj o wysokości otworu okiennego jaka ma być... toż samo w tej dziurze wielkiej w ścianie Wróciłem właśnie z hurtowni . Są gotowe nadproża o szerokości 23 lub 11,5 cm. Mój murek nad oknem ma 30 cm. Jak to ugryźć? daj 2x te 11,5 cm po bokach środek zamuruj materiałem łatwo dostępnym - cegłą ze ściany- ten środek tak czy siak nawet jak te beleczki o kształcie litery L by do siebie dochodziły trzeba wypełnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco2002 05.08.2007 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Nowe okna zamontowałem zanim wziąłem się za pracę wewnątrz obiektu. Problem pojawił się w momencie skuwania tynków. Cegły w nadprożach trzymały się na tynku zmięszanym ze słomą. Odkucie spoiwa, którym w tym przypadku okazał się tynk, spowodowało w/w konsekwencje. Liczyłem na to, że cegły w nadprożach będą ułożone na sztorc po lekkim łuku, zapobiegając tym samym rozsypce w przypadku skucia tynku. Jak pokazało życie, najprawdopodobniej w trakcie budowu, fachowcy wstawili futryny i kładli następną rajkę cegieł jak leci, nie licząc się z ewentualnością wymiany ościeżnic. Faktycznie, teraz jest kłopot. Niechciałbym demontować okien, za dużo roboty. Spróbuję zabezpieczyć je przed spadającymi przy rozbiórce nadproży cegłami i zamontować prefabrykowane nadroża, resztę nadmurować cegłami z rozbiórki. Tymczasem dziękuje za rady i żegnam, mam nadzieję, do następnego razu. Pozdrawiam wszystkich domorosłych budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal tracz 05.08.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 okno nie jest największym problemem jeśli chodzi o zawalenie domu ale otwór po drzwiach wygląda niebezpiecznie. podstempluj strop jak najszybciej. następnie weż się pokolei za nadproża.Są one odpowiednio zaprojektowane tzn. ich wytrzymałość jest uzależniona od grubości i rodzaju tego nadproża i do tego odpowiedni zakład na ścianę lub wybudowanie murków podtrzymujących te nadproża(zapytaj w sklepie). przy oknie najpierw podstempluj z zewnątrz, żeby więcej cegły nie poleciało, a w środku podkuj na nadproże i domuruj na nim pozostałe warstwy cegły na gotowo potem to samo na zewnątrz. Pamiętaj, że nadproże przenosi obciążenia wszystkiego co nad oknem i okno nie może być elememtem zastępczym, więc jeśli chodzi o te drzwi to uważaj,a możliwe, że będziesz musiał otwór przerobić na mniejszy.(inna opcja to założenie potężnego ceownika na całą grubość stropu ale koszty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaco2002 05.08.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Z tego wynika, że do tego czasu funkcję nadproża spełniały poziome elementy ościeżnic w postaci calowej deski i tynk zmięszany ze słomą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal tracz 06.08.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 calowa pozioma deska tylko trzymała to wszystko w kupie ciężar stropu był bardziej oparty na słupkach futryny i wówczas ładnie się wszystko rozłożyło, ale jest to jak najbardziej niezgodne, poprostu kiedyś tak robili przy budowie domów, że futryny okien i drzwi wstawiali często w momencie wznoszenia ścian( nie wiem jaka była historia z tym domem)Krótko mówjąc, jeżeli drzwi które chcesz wstawić teraz nie są aż tak obszerne jak ten otwór na zdjęciu to poprostu zrób dwa słupki np. z pełnej cegły które przejmą nośność z tego kawałka stropu i po problemie ale do momentu dobrego zastygnięcia zaprawy strop musi być dobrze podstemplowany w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 27.08.2007 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 No i napisz jak się to skończyło (jak się udało i co zrobiłeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts