Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy gres wymaga impregnacji?

Recommended Posts

mam kupiony gres do przedpokoju Opoczno saturn oraz jumilla creama azteki do kuchni- ostatnio w sklepie LM zobaczyłam ze przy kazdej płytce gresowej pojawiła sie karteczka - "wymaga impregnacji"

czy faktycznie gres nalezy zaimpregnowac? a jak sie sprawa ma z tymi błyszczacymi? (polerowanymi) czy impregnacja nie sprawi ze beda matowe

jakimi preparatami zaimpregnowac?

(...)

czy faktycznie gres nalezy zaimpregnowac? a jak sie sprawa ma z tymi błyszczacymi? (polerowanymi) czy impregnacja nie sprawi ze beda matowe

jakimi preparatami zaimpregnowac?

Gres naturalny lub polerowany wymaga impregnacji , natomiast gres szkliwiony nie wymaga impregnacji .

Czym impregnować ? - ja impregnowałem moje płytki gresowe / naturalne / impregnatem f-my SanProfi .

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

uprzejmy pan w sklepie z budowlano-remontym powiedział ze gresu polerowanego Opoczna nie trezba impregnowac - byle tylko nie mazac po całej powierzchni fuga i od razu ja zmyc (gres Saturn)

w sklepie lezy taki sam na ciagu komunikacyjnym i jest niezaimpregnowany (ani gres ani fugi) - wyglada super

chyba sobie wiec impregnacje gresu odpuszcze a zaimpregnuje fugi

uprzejmy pan w sklepie z budowlano-remontym powiedział ze gresu polerowanego Opoczna nie trezba impregnowac - byle tylko nie mazac po całej powierzchni fuga i od razu ja zmyc (gres Saturn)

w sklepie lezy taki sam na ciagu komunikacyjnym i jest niezaimpregnowany (ani gres ani fugi) - wyglada super

chyba sobie wiec impregnacje gresu odpuszcze a zaimpregnuje fugi

Podczas polerowania gresu mikropory są otwierane i powiększają się - co prowadzi do łatwiejszego wnikania brudu i pozostawania go tam - dlatego gresy polerowane sie impregnuje gdyż impregnat zatyka te powiększone pory i nic do nich sie nie dostanie ...

Możesz zrobić jak chcesz - decyzja należy do Ciebie ...

Pozdrawiam