KAROLO 04.08.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Witam wszystkich serdecznie - przedstawię swój plan odprowadzenia deszczówki a Wy powiedzcie mi, czy będzie oki, czy macie do tego jakieś uwagi ( wiem, że temat już wałkowany był wiele razy, przeczytałem mnóstwo materiałów ale często jedne opinie wykluczały drugie i na odwrót, a więc plan działania : 1. Rynna (4 sztuki) 2. Za rynną kosz przy fundamencie, do oczyszczania tego co z dachu spłynie (analogicznie 4 sztuki) 3.Rura PCV 2m. długości (pełna - 4 sztuki, te cztery będzie do końca, także nie będę się powtarzał 4. Rura drenażowa Fi 100 - 10m A.Rura będzie w rowku na głębokości 70-100cm, gdzie na dole planuję: -wyłożenie dołka geowłókniną - na geo. piasek 10cm - kamień tłuczniowy 15 cm - rura drenazowa - na rurę znów kamień 15 cm -zamykam całość geowłókniną - resztę zasypuję ziemią. I teraz moje pytanie: 1.czy mój plan jest prawidłowy 2. Wiem, że na końcach powinny być zamontowane jakieś odpowietrzniki, co proponujecie, czy zamontować w pionie jakąś rurę PCV z czapką na górze, czy zakopać na końcu jakieś beczki (po ogórach np 200l), czy coś innego...............dodam, że chodzi mi głównie o rozprowadzenie deszczówki z dachu po działce, tak żeby nie powodowało to zbytniego namakania terenu i tak mam bajoro po każdym deszczu 3. Czy taka beka (jeśli już ona będzie docelowym rozwiązaniem) ma być zastosowana na końcu każdej linii ? Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.08.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Moja koncepcja byłaby taka:1) skoro masz wysoki poziom wód gruntowych i po deszczu ogród " rozmięka", to wprowadzenie dodoatkowej wody opadowej z systemu drenarsko- dachowego, tylko podniesie poziom wody powierzchniowej w ogrodzie. Chłonnośc gruntu, jak sam sugerujesz,, jest zbyt mała, by odprowdzić wodę z opadów atmosferycznych, która stagnuje nad warstwą nieprzepuszczaln ą lub słabo przepuszcalnę ( prawdopodobnie iły i gliny).2) jeśli woda z drenu ma gdzieś wsiąknąc, to powinna mieć studnie chłonną ( dziurę w ziemi w kruszywem, przebitą aż do warstwy przepuszcalnej np.piachu) - trzeba zrobić wykop lub odwiert, ewentualnie wykopać studnię kręgową na parę metrów3) czy studnia będzie otwarta ( chłonna) czy zamknięta ( z betonowym dnem) zdecyduje poziom wód gruntowych4) zamiast 4 beczek na końcach odprowadzeń z rynien, w/g mnie, wystarczy zakopany jeden duży zbiornik, służący później z pompą ssącą lub hydroforem, jako rezerwuar wody do podlewania ogrodu Poczekaj, aż wypowiedzą się inni, którzy już zrobili odprowadzenia. U mnie jedna połać dachu zasila oczko, druga połać - studnię drenażową zamkniętą ( wybetonowaną). Poziom wody gruntowej mam na 1,5 - 2 m gliny i iłów gliniastych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.08.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 http://www.bioeko.net.pl/oferta-studnie.php " Na gruntach niezbyt przepuszczalnych, a także przepuszczalnych, na których chcemy uniknąć kałuż, wodę można odprowadzić bezpośrednio do głębszych warstw gruntu dwojakim sposobem: 1) rurami drenarskimi ułożonymi na głębokości 50-60 cm, a nawet głębiej. Pierwszy odcinek - długości około 1 m - powinien być ułożony z rury pełnej, a następnie należy do niej podłączyć rurę perforowaną średnicy 80-100 mm. Rurę należy ze wszystkich stron obsypać żwirem - warstwą grubości 10 cm. Z reguły wystarczy 10-15 m takiego drenażu na każdą rurę spustową. Na końcu drenażu warto umieścić niewielką studzienkę chłonną, na przykład z plastikowej rury karbowanej, jakie stosuje się do budowy studzienek rewizyjnych. Zwiększy ona dodatkowo chłonność całego drenażu. Innym sposobem na drenaż jest zwinięcie rury perforowanej w dole wypełnionym żwirem i piaskiem w ten sposób, by każdy zwój był przedzielony od poprzedniego żwirem; 2) rurami o ściankach pełnych - do specjalnych perforowanych skrzynek (np. firmy Wavin lub Graf/Polska Woda Deszczowa). Dzięki dużej pojemności wodnej skrzynki mogą zmagazynować wodę w czasie nawałnicy, a następnie powoli rozsączyć ją w gruncie. Wodę z rur spustowych odprowadza się rurami pełnymi do studzienki osadnikowej, a stamtąd rurą do skrzynek perforowanych, które łączy się modułowo - jak klocki - i układa w wykopie wyłożonym geowłókniną. Po podłączeniu, całość przysypuje się gruntem. Na gruntach gliniastych, gdzie po opadach długo utrzymują się kałuże, deszczówkę trzeba odprowadzać do studni chłonnej. Studnia powinna być umieszczona w miejscu, w którym warstwa nieprzepuszczalnej gliny jest najcieńsza i łatwiej dotrzeć do warstw przepuszczalnych. Dobrze też usytuować ją w miejscu centralnym między kilkoma rurami spustowymi, z których będzie do niej odprowadzana woda, choć można też budować osobne mniejsze studnie do każdej z rur spustowych.(...)reszta tu:http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61610,2741407.html?as=2&ias=2 Zanim zrobisz - Drenaż - MURATOR/ 2006, czyli przekroje, informacje, etc. http://www.geotest.pl/art07_drenaz.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 04.08.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A gdy się źle wykona odpływy, może być tak :http://www.joemonster.org/art/7692/Odpowiedz-na-odmowe-odszkodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAROLO 07.08.2007 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam, Nie było mnie chwilkę stąd dopiero teraz się odzywam, Haniu bardzo Ci dziękuję za porady (za dowcip również , no i teraz muszę usiąść wieczorkiem i zaplanować co zrobić, żeby jak najmniej zrujnować sobie działkę, bo niestety czynności zacząłem na odwrót, wyrównanie terenu itd......... już zrobiłem, a teraz będę odwadniał, no ale cóż człowiek uczy się całe życie, myślałem że drenaż po 15 m na końcu każdej ruty spustowej mi wystarczy, ale jeśli piszesz, że terem mi będzie jeszcze bardziej rozmiękał, to ta opcja odpada Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAROLO 07.08.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 http://www.bioeko.net.pl/oferta-studnie.php " Na gruntach niezbyt przepuszczalnych, a także przepuszczalnych, na których chcemy uniknąć kałuż, wodę można odprowadzić bezpośrednio do głębszych warstw gruntu dwojakim sposobem: 1) rurami drenarskimi ułożonymi na głębokości 50-60 cm, a nawet głębiej. Pierwszy odcinek - długości około 1 m - powinien być ułożony z rury pełnej, a następnie należy do niej podłączyć rurę perforowaną średnicy 80-100 mm. Rurę należy ze wszystkich stron obsypać żwirem - warstwą grubości 10 cm. Z reguły wystarczy 10-15 m takiego drenażu na każdą rurę spustową. Na końcu drenażu warto umieścić niewielką studzienkę chłonną, na przykład z plastikowej rury karbowanej, jakie stosuje się do budowy studzienek rewizyjnych. Zwiększy ona dodatkowo chłonność całego drenażu. Innym sposobem na drenaż jest zwinięcie rury perforowanej w dole wypełnionym żwirem i piaskiem w ten sposób, by każdy zwój był przedzielony od poprzedniego żwirem; A gdybym zrobił jak w punkcie 1 i wszystkie zakończenia rur spustowych wprowadził do jednej studzienki zbiorczej (4 kręgi powiedzmy, oczywiście rury drenażowe przed studnią), czy to miało by sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAROLO 07.08.2007 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Jeszcze raz dzieki Haniu, bo nie wiem, czy do Ciebie doszło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts