Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody drewniane - tymczasowe

Lharhard

Recommended Posts

Witam, zabrałem sie za robienie schodów takich ładniejszych, które mogłyby zostać na dłużej niż tylko okres budowy. Schody będą całkowicie drewniane samonośne :D i powstaną z odpadów budowlanych ... krokwie 9x17 już częściowo wymierzone pomalowane na kolor palisander ... planuje do tego jasne stopnie ( kolor drewna sosnowego :) Stopnie chciałbym kupić z drewna klejonego, tylko koszt stopni nie za bardzo pasuje do mojego planu tymczasowości schodów ( 54 zł za stopień sosnowy ) znalazłem juz w Castoramie deski sosnowe bez sękowe po 18 zł za 1m szeroką na 20cm i grubą, no właśnie tu problem na 17mm

Delikatnie przykładałem nogę i chyba będą sie mocno uginać, ktoś może siż orientuje jaka grubość była by juz akceptowalna ? Czy takie 27mm byłoby juz ok ? Zastanawiam sie jeszcze czy moze zrobic ozdobny podciąg pod schodkami zeby go usztywnić :D Ktoś moze sie orientuje ile mogłaby taka deska kosztować u stolarza, tylko troche boje sie ze bede musiał czekać z miesiąc a tu schodki potrzebne na szybko :D

Żeby nie być gołosłownym zamieszczam pierwszą fotk. Bede tu wklejał zdjęcia z realizacji, moze komuś sie przyda.

RIMG0028.JPG

• 4 weeks później...
koledzy pisza ze minimum 35 a ty masz 17 to daj dwie i bedziesz mial 34 a koszto 36 za stopien tymczasowe powinny wystarczyc skrec tylko deski ze soba od spodu zeby od gory ladnie wygladalo o po klopocie mama nadzieje ze sie na tym nie polamiesz pozdrowienia

koledzy pisza ze minimum 35 a ty masz 17 to daj dwie i bedziesz mial 34.....

Takich rzeczy się nie robi.

Wytrzymałość będzie praktycznie taka sama jak pojedyńczej.

Należałoby te warstwy zespoić na całej powierzchni.W efekcie otrzymałbyś klejonkę 34mm.Bez sensu.W amatorskich warunkach tego nie zrobisz.

Zrobisz nawet w warunkach amatorskich. Deski posmarować klejem, docisnąć i skręcić wkrętami do drewna (po kilka na stopień od spodu, aby ich później nie było widać). Można też nawiercić, wpuścić wkręty i zaszpachtlować.

Jest też opcja z podbiciem pod każdy stopień pionowewgo wzmocnienia (podstopień, całośćw kształcie odwróconego L lub T).

Na tymczasowe wystarczy. Ja zrobiłem schody z drewna po szalunkach i służą już pewnie z rok.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=92037&highlight=

tedi autor chce miec schody tymczasowe a nie na stale nie narazaj go na koszty a cemik 1 ma racje w 100% to przeciez na wikol i na wkrety to bedzie trzymalo da sie zrobic nie na lata ale jako tymczasowe spokojnie wytrzymaja pozdrawiam i widzialem gozej schody zrobione z gorszych materjalow i sluzyly ponad 2 lata najpier byla drabina do wejscia na pietro pozdrawiam

a jak juestesmy przy schodach to mi sie maza metalowe tzn. o konstrukcji metalowej a stopnie drewniane z tym ze azurowe bedzie wszystko doradzcie lub jak macie takie w domku wstawcie fotke bo musze projekt zrobic dla spawacza i dodam ze beda dwa spoczynki czy odpoczynki nie wiem jak sie fachowo to nazywa pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

• 1 year później...

Czy ktoś może mi poradzic czy warto stosowac podłogi z litego lub mikrowczepowego drewna dębowego???

Pytam ponieważ znalazłem sklepik internetowy z elementami schodów ( i nie tylko), a dzwoniąc dowiedziałem się że mają wprowadzic takze tralki oraz poręcze - http://www.woodin.pl/ .

także proszę o radę.

Pozdrawiam.

• 4 years później...

Może wątek jest stary ale krew mnie zalewa jak widzę takie bzdury... jak sie nie wie o czym mówi, to w ogóle nie powinno się wypowiadać! poczytaj najpierw troche o technologii klejenia drewna. firma która prowadzi ten sklep działa od 13 lat głównie na rynkach Europy Zachodniej więc o zadnej fuszerce czy odpadach nie ma mowy!

Niektórzy powinni mieć zakaz wypowiadania sie na forach...