paskut 04.08.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 witam, rozgrzebałem remont w moim mieszkanku, stara kamienica, i wymyśliłem, zeby kawałek jednej ściany stanowiły wyciągnięte spod tynku cegły. no i po zwaleniu około półtoracentymetrowego tynku odsłoniło się coś takiego jak poniżej... jak mogę teraz te cegły odświeżyć? próbowałem szczotką, ale kompletnie nie daje rady. są jakieś patenty, preparaty? pomocy... http://www.skutecki.pl/temp/sciana_2099_mala.jpghttp://www.skutecki.pl/temp/sciana_2101_mala.jpghttp://www.skutecki.pl/temp/sciana_2102_mala.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Mycie karcherem. Takim specjalnym, podającym wodę z piaskiem. Ściera, aż się błyszczą.Na sucho - to piaskowanie. To trzeba mechanicznie doczyścić. Jak wleziesz w chemię, to Cię emerytura przy tym dopadnie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 06.08.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Mycie karcherem. Takim specjalnym, podającym wodę z piaskiem. Ściera, aż się błyszczą. Na sucho - to piaskowanie. To trzeba mechanicznie doczyścić. Jak wleziesz w chemię, to Cię emerytura przy tym dopadnie... Adam M. Adam, jak może pamiętasz, ja mam takie cegły po tym glinianym tynkiem i tez szczotką nie daję rady ...nawet na wiertarce ... a jak mam myć karcherem, skoro podłoga drewaniana? zaleję całą chałupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.08.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Wiem. Masz spory problem, ale....Ale jakby tak...Jakby tak bardzo solidnie zakotwić w tych cegłach siatkę Rabitza i nakleić na dobrze zrobioną i mocną zaprawę takie płaskie klinkierowe płytki? Byłby śliczny mur.Piaskowanie wydobędzie fakturę tego, co jest. Jak krzywe było to i takie zostanie.No i trzeba by się do takiego piaskowania jakoś przygotować. Kupić lub wynająć kompresor, pistolet...Może tak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.08.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Wiem. Masz spory problem, ale.... Ale jakby tak... Jakby tak bardzo solidnie zakotwić w tych cegłach siatkę Rabitza i nakleić na dobrze zrobioną i mocną zaprawę takie płaskie klinkierowe płytki? Byłby śliczny mur. Piaskowanie wydobędzie fakturę tego, co jest. Jak krzywe było to i takie zostanie. No i trzeba by się do takiego piaskowania jakoś przygotować. Kupić lub wynająć kompresor, pistolet... Może tak? Adam M. Piaskowałem u siebie drewniany, stary strop. Kompresor, trochę o zbyt małej wydajności 400 zł, pistolet 80 zł, 25 kg piasku 8 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskut 06.08.2007 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 dobra... poddaję się walnę regipsa i będzie przynajmniej tanio i szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.08.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Spróbuj piaskować. Efekt masz"murowany", a koszt ok. 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Pomysł Tomka jest naprawdę dobry, a w takim domu to nie tylko ściany ceglane są...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiLin 09.08.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 eee...no jak regipsa. ładne takie cegły .... mnie się te moje podobają, oprócz tego, że część się rozpadła jak mąż się oparł mocniej .... ten pomysł z siatką i płytkami jest fajny, ale kiedyś adam pisałeś, że jak nakleję tam kafle ozdobne, to mi pospadają od rozgrzania ściany ... tak mi się coś kojarzy ... takie klinkierowe nie pospadają? ale nie maja takiego uroku jak stare, nierówne cegły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.08.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam Piękno mieści się w oku patrzącego. Z płytkami czy kaflami jest sporo problemów. Bardzo trudno je na stale rozgrzewającej się i stygnącej powierzchni trwale zamocować tak, żeby jeszcze przenosiły ten strumień ciepła. Ozdobne kafle piecowe są mocno wklęsłe od środka, chyba , że nie zrozumiałem jakie to kafle. Jak szczota nie daje rady a wody z piaskiem stosować nie należy, to tylko piasek z powietrzem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matyninak 13.08.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Rzeczywiście piaskowanie jest super.Po piaskowaniu piwnic inwestor nie chciał już wcześniej zatwierdzonych tynków.Ale może być jeden malutki problem:jest to stara kamienica, stan cegieł i fug może być różny,więc trzeba brać jeszcze pod uwagę ewentualne spoinowanie.A wilgoci nie ma?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KudłatyHD 14.03.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2011 HejMam takie pomieszczenie około 13 metrów ze sklepieniem łukowym, powiedzcie mi jak sie do tego zabrac, sa resztki tynków, czyli najpierw je skuć a poźniej piaskowac?? czyms sie to pozniej zabezpiecza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 15.03.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 nie musisz piaskowac ,wiertarka ,drucianka z maska na facjcie (bo sie kurzy jak cholera) dasz rade ,ja dalem .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 16.03.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Witam Temat cegieł mamy przerobiony. Z doświadczenia polecam flex z nakładką z papierem Szybko i pewnie - tylko ten pył - koszt takiej tarczy to ok 6 zeta, pewnie starczą ze 2 czy 3 Zernij na cegiłki ty : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162853-Nasza-Wichura-remont-prawie-stulatka pozdrawiam i wytrwałości mąż żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts