Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stare cegły spod tynku, ratunku...

paskut

Recommended Posts

witam,

rozgrzebałem remont w moim mieszkanku, stara kamienica, i wymyśliłem, zeby kawałek jednej ściany stanowiły wyciągnięte spod tynku cegły. no i po zwaleniu około półtoracentymetrowego tynku odsłoniło się coś takiego jak poniżej... jak mogę teraz te cegły odświeżyć? próbowałem szczotką, ale kompletnie nie daje rady. są jakieś patenty, preparaty?

pomocy...

http://www.skutecki.pl/temp/sciana_2099_mala.jpg

http://www.skutecki.pl/temp/sciana_2101_mala.jpg

http://www.skutecki.pl/temp/sciana_2102_mala.jpg

Mycie karcherem. Takim specjalnym, podającym wodę z piaskiem. Ściera, aż się błyszczą.

Na sucho - to piaskowanie.

To trzeba mechanicznie doczyścić. Jak wleziesz w chemię, to Cię emerytura przy tym dopadnie...

Adam M.

Mycie karcherem. Takim specjalnym, podającym wodę z piaskiem. Ściera, aż się błyszczą.

Na sucho - to piaskowanie.

To trzeba mechanicznie doczyścić. Jak wleziesz w chemię, to Cię emerytura przy tym dopadnie...

Adam M.

Adam, jak może pamiętasz, ja mam takie cegły po tym glinianym tynkiem i tez szczotką nie daję rady ...nawet na wiertarce ...

a jak mam myć karcherem, skoro podłoga drewaniana? zaleję całą chałupę :(

Wiem. Masz spory problem, ale....

Ale jakby tak...

Jakby tak bardzo solidnie zakotwić w tych cegłach siatkę Rabitza i nakleić na dobrze zrobioną i mocną zaprawę takie płaskie klinkierowe płytki? Byłby śliczny mur.

Piaskowanie wydobędzie fakturę tego, co jest. Jak krzywe było to i takie zostanie.

No i trzeba by się do takiego piaskowania jakoś przygotować. Kupić lub wynająć kompresor, pistolet...

Może tak?

Adam M.

Wiem. Masz spory problem, ale....

Ale jakby tak...

Jakby tak bardzo solidnie zakotwić w tych cegłach siatkę Rabitza i nakleić na dobrze zrobioną i mocną zaprawę takie płaskie klinkierowe płytki? Byłby śliczny mur.

Piaskowanie wydobędzie fakturę tego, co jest. Jak krzywe było to i takie zostanie.

No i trzeba by się do takiego piaskowania jakoś przygotować. Kupić lub wynająć kompresor, pistolet...

Może tak?

Adam M.

Piaskowałem u siebie drewniany, stary strop. Kompresor, trochę o zbyt małej wydajności 400 zł, pistolet 80 zł, 25 kg piasku 8 zł.

Spróbuj piaskować. Efekt masz"murowany", a koszt ok. 500 zł.

eee...no jak regipsa. ładne takie cegły .... mnie się te moje podobają, oprócz tego, że część się rozpadła jak mąż się oparł mocniej ....

ten pomysł z siatką i płytkami jest fajny, ale kiedyś adam pisałeś, że jak nakleję tam kafle ozdobne, to mi pospadają od rozgrzania ściany ... tak mi się coś kojarzy ... takie klinkierowe nie pospadają? ale nie maja takiego uroku jak stare, nierówne cegły! :)

Witam

Piękno mieści się w oku patrzącego.

Z płytkami czy kaflami jest sporo problemów. Bardzo trudno je na stale rozgrzewającej się i stygnącej powierzchni trwale zamocować tak, żeby jeszcze przenosiły ten strumień ciepła.

Ozdobne kafle piecowe są mocno wklęsłe od środka, chyba , że nie zrozumiałem jakie to kafle.

Jak szczota nie daje rady a wody z piaskiem stosować nie należy, to tylko piasek z powietrzem... :cry:

Adam M.

Rzeczywiście piaskowanie jest super.

Po piaskowaniu piwnic inwestor nie chciał już wcześniej zatwierdzonych tynków.

Ale może być jeden malutki problem:

jest to stara kamienica, stan cegieł i fug może być różny,

więc trzeba brać jeszcze pod uwagę ewentualne spoinowanie.

A wilgoci nie ma??

pozdrawiam

• 3 years później...

Witam

Temat cegieł mamy przerobiony. Z doświadczenia polecam flex z nakładką z papierem :)

Szybko i pewnie - tylko ten pył - koszt takiej tarczy to ok 6 zeta, pewnie starczą ze 2 czy 3 :)

Zernij na cegiłki ty : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162853-Nasza-Wichura-remont-prawie-stulatka

pozdrawiam i wytrwałości

mąż żony