gosiac 04.08.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 Niestety w moim projekcie nie przewidziano kominka schowanego w nosnej ścianie. Jeżeli postawimy go przed ścianą (w bardziej powszechny sposób) salon zmniejszy sie ,b kominek tradycyjny, to szafa ok 100*70.(wstepnego pomniejszenia dokonała firma budujaca). Kominek wtedy bedzie kolidował ze schodami. Poradzcie , co robić? Pożegnać sie z kominkiem, czy przebudowywać pół domu? Mamy juz tynki i wylwewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 04.08.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A może ładną kozę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 05.08.2007 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Zaczęłam zastanawiac się też nad tym. Niestety nie spotkałam jeszcze żadnej kozy o wyglądzie nowoczesnym. Moze wiesz, gdzie takie znależć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 05.08.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Wszystkie firmy robiące piece grzewcze mają takie o wyglądzie nowoczesnym i jest ich spory wybór. Nawet większy niż rustykalnych i są bardzo ładne.Po sąsiedzku na forum toczy się też stosowny wątek. Zerknij tam:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=107370 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.08.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 koza nie brzmi rak jak kominek, ta nazwa jest nietrafiona i zabija urok tego urzadzenia ale na pewno koza moze dac sporo uciechy, szczegolnie jesli na kominek za pozno !! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 06.08.2007 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Nie bardzo potrafię przekonać się do kóz. Kominek skromny, prosty chyba jednak mniej ingeruje i rzuca sie w oczy. W moim salonie dominowac mają schody, a kominek to tylko jesienno-zimowy dodatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksia2006 08.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam mieliśy ten sam problem. Dobudowaliśmy komin, salon się zmniejszył ale ogólnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 08.08.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U mnie trochę inna sytuacja. Dom dopiero powstaje.Niestety komin będzie dużo "grubszy" od ściany co spowoduje konieczność wysunięcia kominka o ok. 15cm do przodu. Wyczystka znajdowała by się w sąsiednim pomieszczeniu. Czy można zrezygnować z komina w kondygnacji parteru i postawić komin na stropie (monolityczny)? W takiej sytuacji rura odprowadzająca spaliny z kominka musiałaby iść pionowo do góry, przez strop i tu łączyć sie z kominem. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.08.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Czy można zrezygnować z komina w kondygnacji parteru i postawić komin na stropie (monolityczny)? W takiej sytuacji rura odprowadzająca spaliny z kominka musiałaby iść pionowo do góry, przez strop i tu łączyć sie z kominem. Można, są takie rozwiązania. Obywa się wtedy bez wyczystki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 08.08.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 To ja się podepnę, bo mam podobny problem.Ale z kominka nie zrezygnuję. W ostateczności zrobię otwarte palenisko. Do rzeczy:szukam pomysłów (zdjęć) na kominek, który zabierze jak najmniej miejsca. Może być narożny. Przeglądałem galerię, ale niczego nie znalazłem. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.08.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Są kominki półokrągłe, narożne. Wystarczy zagoglić. Co do zapytania wątkowego to: Każdy logiczny myraż potrafi wstawić w ścianę nośną nadproże tak aby wyciąć to miejsce na kominek. Podkówa się z jedne strony wkłada wcześniej przygotowane na budowie lub prefabrykowane nadproże, albo policzony dwuteownik, zamurowuje opierając na nim jedną stronę ściany i dopiero jak zwiąże to taka sam czynno ść z drugiej strony. Komin od piętra jak już wcześniej opisano z wyczystką we wkładzie kominkowym. PS. Na goglach można znaleźć np. wkład z szybami z 3 stron za mniej niż 5 kPLN, co też poprawia organoleptykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_r 09.08.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ale "kozy" też potrafią być śliczne. Byłem w salonie takch "kóz" pod Wrocławiem i nie mogłem się napatrzyć (nie mówiąc o podejmowaniu decyzji). Część możesz zobaczyć na stronie: http://www.bertelsen.pl.Niestety te ceny ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.08.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Koza źre do spalania powietrze z wnętrza domku. Jak kominek to tylko z czerpnią powietrza z zewnątrz co by domku nie wychładzać, a i dymi się mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 09.08.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Podaję linki do ładnych, nowoczesnych kózek: http://www.romotop.pl/piece-piecyki/ http://www.hark-kominki.pl/kaminofen/kaminofen.html Wiele z nich ma możliwość "podpięcia" rury z powietrzem z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 09.08.2007 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Są kominki półokrągłe, narożne. Wystarczy zagoglić. Co do zapytania wątkowego to: Każdy logiczny myraż potrafi wstawić w ścianę nośną nadproże tak aby wyciąć to miejsce na kominek. Podkówa się z jedne strony wkłada wcześniej przygotowane na budowie lub prefabrykowane nadproże, albo policzony dwuteownik, zamurowuje opierając na nim jedną stronę ściany i dopiero jak zwiąże to taka sam czynno ść z drugiej strony. Komin od piętra jak już wcześniej opisano z wyczystką we wkładzie kominkowym. PS. Na goglach można znaleźć np. wkład z szybami z 3 stron za mniej niż 5 kPLN, co też poprawia organoleptykę. Mó jkierownik budowy mówi, że takie proste rozwiazanie zakonczy sie tragicznie. Poniewaz kominek miałby byc ok 30 cm od konca ściany nosnej, a na niej u góry podparta jast antresola zas z drugiej strony komnka, na piętrze stoi słup, na którym opiera sie dach. Sytuacja jest dość zawiła, a osłabienie i tak niezbyt mocnej ściany z porothermu 25 moze spowodowac pęknięcia, ugięcia i osłabienie konstrukcji dachu. Jeśli nzasz jakąś radę, będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts