Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile razy geodeta

Recommended Posts

Witam,

Mam dosc geodezji a jeszcze nie zaczalem budowy!

Ile razy mam wzywac geodete i placic za nic !!!

Dobudowuje sie do istniejacego budynku

1. mapa do celow projektowych - geodeta kilka stow

2. uzgodnienie z ZUD - geodeta kilka stow

Czy jeszcze mnie czekaja takie przyjemnosci przy wyznaczaniu fundamentow a potem inwentaryzacji powykonawczej ?

Czy moze jeszcze cos przeoczylem np przylacza, ktorych nie chce zmieniac ?! I jak jakies mi nie bedzie przeszkadzalo to nie bede zmienial ?

Pozdrawiam

Iktorn

Po pierwsze jesli nie chialo ci sie samemu zanieść projektu do uzdognienia do ZUDP-u i zlecileś to geodecie to twoja wina. Niestety nie unikniesz geodety. Wytyczenie musi wykonac geodeta, wszystkie inwentaryzacje powykonawcze (choc cześć nie ty zlecasz a np. wykonawca przyłacza energetycznego, gazowego). Ostanim spotkaniem z geodeta jest inwentaryzacja powykonawcza budynku. I dam ci dobra rade weź jednego geodete i wspólpracuj z nim do końca budowy na pewno zaoszczędzisz.

A to przepraszam - nie wszedzie geodeci kresla projekty dla ZUDP - są ZUDP które kreślą samodzielnie i jest to dużo tańsze. W tym wypadku i tak nie miałes wyjscia. A wszystkie te roboty geodezyjne wymusza Prawo Budowlane. Dam ci tez dobrą radę jeśli chodzi o tyczenia budynkow. Weż geodete a nie wujka majstra lub kogoś innego - potem bedzie cie znacznie więcej kosztowało znalezienie geodety który podpisze sie pod czyms takim.