rafal tracz 05.08.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 za kilka tygodni zaczynam prace na nowym mieszkaniu 66 m kwadratowychtylko (salon z aneksem, 2 sypialnie, łazienka, korytarz)2 kanały grawitacyjne po jednym łazienka i kuchnia. muszę podwiesić część sufitów bo mi zrobili piękną belkę przez środek korytarza (na 50 cm)czekam na rady , jakie przekroje rur gdzie nawiewy, gdzie wywiewy i jaki rekuperator, okap w kuchni osobno do kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 20.08.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam,Na poczatek troche wspomnien.Mieszkalem w bloku przez 20 lat, okna drewniane, wialo od nich w zime jak cholera. Jakies 10 lat temu zamontowano okna plastikowe, no i zaczely sie problemy, plesn przy plycie balkonowej, placzace okna, nieswieze powietrze.Wtedy mieszkalem w akademiku (z drewnianymi nieszczelnymi oknami) - czulem wiec roznice bardzo dobrze.Pozniej zaczalem budowac dom, znalazlem to forum i zrozumialem.Zastanawialem sie jak w takim mieszkaniu zamontowac reku, jest kilka problemow.1. Gdzie czerpnia i wyrzutnia? Na scianie przy oknie? Potrzebna pewnie jakas zgoda. Wyrzut do wentylacji raczej odpada, bo kanaly sa czesto wspolne i moglibysmy komus nawiac do domu... 2. Gdzie reku? W kuchni (pod tym sufitem podwieszanym)? W lazience?3. Ktoredy kanaly? Wszystko widac.4. Wentylacje grawitacyjna zaslepic. A jaki kociol? U rodzicow byl / dwufunkcyjny, z otwarta komora, przeplywowy - i tu "drobny" problem...Poza tym cala instacja normalnie, dla kubatury 165 m3 wystarczy najmniejszy Mistral 250. Nawiewy w pokojach, wywiew w lazience i kuchni. W korytarzu nic. Z okapem sa rozne szkoly.Sa tez reku monotwane w sciane, takie kompakty do jednego pokoju, poszukaj, znajdziesz.Mysle ze w dzisiejszych czasach powinni monotwac reku w mieszkaniach w blokach.Pomysl popieram w calej rozciaglosci.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bossman 07.11.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Może podbijam temat ale akurat znalazłem:http://www.tywent.pl/index.php?site=4&nrg=6&nrpg=1&nrs=1&code=ZWC-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 07.11.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam,Bossman, Tywenta znamy, ludzie z forum juz sie wypowiadali, tani, blaszany, slabo wykonany, buczace silniki ze wzgledu na tyrystorowe sterowanie.To jest tylko przyklad jednostki centralnej, mozna wziac rozne.Powyzsze problemy jednak dalej aktualne - choc do przeskoczenia (tak mysle).PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.11.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Może podbijam temat ale akurat znalazłem: http://www.tywent.pl/index.php?site=4&nrg=6&nrpg=1&nrs=1&code=ZWC-1 W tym rozwiązaniu jest jedna rzecz atrakcyjna : cena 1218.78zł. W tej cenie rekuperatorów jeszcze nie spotkałem. Co do rekuperatora w mieszkaniu - także jestem ZA. Rozważałem takie rozwiązanie w moim mieszkaniu w bloku. Gdyby nie decyzja o budowie z pewnością bym to zrobił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.01.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Może podbijam temat ale akurat znalazłem: http://www.tywent.pl/index.php?site=4&nrg=6&nrpg=1&nrs=1&code=ZWC-1 Wracając to tej centrali warto zapoznać się z innymi produktami tej firmy, np. rekuperatorami z wymiennikami celulozowymi odzyskującymi wilgoć (nie wymagają odprowadzenia skroplin) : http://www.tywent.pl/index.php?site=3&nrg=6&nrpg=4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.01.2009 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 "okap w kuchni osobno do kanału" Zabiłeś tę ideę Rodzajów wentylacji się nie miesza.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 18.01.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 proponuje jeszcze solara na balkonie i GWC w doniczkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts