Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz BOJCZA

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie jak zalewaliście chudziak bo z tego co widziałam to nie na równo z fundamentem tylko troszkę niżej a my właśnie też tak chcielibyśmy zalać. Choć pewien murarz nam tak odradził bo powiedział że w ten sposób nie będzie żadnej izolacji podłogi. No ale jak zalejemy na równo to znów trzeba podnieść mieszkania żeby nie były za nisko i ostatecznie zdecydowaliśmy się że zalewamy 10 cm niżej. Na chudziak dajemy folię potem 10 styropian i właściwą wylewkę tak że wylewka już byłaby na maxsie.

A co Wy o tym sądzicie i jak Wy to zrobiliście.

• 2 weeks później...
Mam pytanie jak zalewaliście chudziak ...

Jak zajrzałem do Waszego dziennika, to nie wiem czy nie za późno z odpowiedzią...

A my zrobiliśmy tak, że izolacja pozioma pod ścianami jest wyżej o 20 cm od wylanego chudziaka.

Na chudziaka pójdzie 14-15 cm styropianu i wylewka (nie piszę tu o izolacjach).

Izolacja pozioma spod ścian wywinięta jest w dół na chudziaka, dodatkowo też będzie wywinięta (do góry) izolacja z chudziaka na ściany.

Ściany fundamentowe będą ocieplone z zewnątrz, więc mam nadzieję, że nie będzie problemów zarówno z izolacją przeciwwilgociową jak i ciepłochronną...

Tutaj dodatkowo była dyskusja na ten temat (i są nawet zrobione przezemnie rysuneczki):

http://forum.muratordom.pl/post2362683.htm?highlight=#2359998

No my właśnie zalaliśmy i będziemy tez tak robić jak wy jeśli dobrze zrozumiałam ze ścian fundamentowych folie zaciągniemy na chudziak a potem z chudziaka jeszcze do góry. My styropian będziemy dawać 2 razy 5 i na to wylewka a jeśli chodzi o fundament to mamy go tylko zaizolowanego ale dom i tak będzie stal wyżej jakieś 30 cm niż droga wiec mam nadzieje ze nie będziemy żałować naszej decyzji.

No i dzięki za odpowiedz

Jeszcze jedno. Przeczytałam ta waszą dyskusję i nie wiem czy to jest takie dobre nie dawać pod styropian foli a na styropian tak. My będziemy dawać pod styropian a na styropian od razu wylewkę. Mam tak zrobione teraz w domu gdzie mieszkam u rodziców i nie narzekam a na dodatek taką izolację mam w suterenie gdzie zrobione są mieszkania i jest ok. Moim zdaniem to na styropian jest niepotrzebna folia a pod niego musi być koniecznie.

No ale to jest moje zdanie.