dzierzba 05.08.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 czy ktos moxze mial taki pomysl ?? zaznaczam od razu ze stodoła to teraz pusty budynek i nie bedzie tam zadnego siana a ni nic chodzi mi jedynie o wykorzystanie jej czesci na kotłownie bo rodzice nie chca w domu miec pieca na ekogroszek i drewno. A do piwnicy nie beda schodzic bo to juz nie te lata i sie zastanawiam czy mozna by tak zrobic do stodoly jest jakies 15 metrów wiec nie daleko Jak ktos ma jakis pomysl albo gdzies na forum jest cos to bede wdzieczny za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomalx 06.08.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Jestem właśnie w trakcie realizacji podobnego pomysłu, z tym że u nas kotłownia będzie w oddalonym o ponad 20 m budynku gospodarczym. Wymyśliłem sobie że rurki zasilająca i powrotna (PEX - 25 mm) będą biegły w otulinie thermaflex o grubości 28/13 mm, dodatkowo całość owiniemy szczelnie wełną mineralną 50 mm i umieścimy w 3 metrowych rurach PCV 160 mm. W tej chwili jesteśmy na etapie wykopu pod ten "rurociąg" - planuję wykop o głębokości 110 cm. Koszty rur / otulin na chwilę obecną to: PEX 25 mm (60 m) - 360 zł, otulina 28/13 (70 m) - 160 zł, wełna mineralna (1 rolka 18m2) - 126 zł, rura PCV 160 mm gr. 3,2 (23 m) + 2 kolana (45 i 87) - 316 zł Niestety z braku funduszy piec kupliliśmy zwykły - 24 godzinny miałowy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts