mario77 05.08.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Własnie wykańczam dom. Nad ocieplonym wełną mineralną poddaszem uzytkowym mam niecieplony strych. Znajomy powiedzialą mi, a żeby dobrze wentylowac welne mineralną, którą mam ocieploną poddasze, powinienem wykuć w ścianach szczytowych na strychu po przeciwych stronach (dach mam dwuspadowy) otwory, które umożliwią odpowiednią wentylację. Czy ktoś może napisać, czy tak powinienem zrobić, a jeżeli tak to czy może wystarczy jeden otwór ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samurai_Jack 06.08.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 może zanim posłuchasz "Znajomych" zapytaj swojego Inspektora lub Kierownika Budowy ? Mam ten sam problem - ale ustaliłem, że i tak przynajmniej raz na nakiś czas będę wchodził na górę i otwierał okna dachowe a dodatkowo (tak przy okazji) można zamontowac kratkę wentylacyjną w kominie (wentylacyjnym) który przynajmniej u mnie biegnie przez poddasze nieużytkowe Dodatkowo sprawdź jak jest w projekcie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario77 08.08.2007 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem ze "znajomymi" plus kierownik budowy i zrobię tak jak Ty. Poprostu będę otwierał okno dachowe aby przewietrzyć strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Zdecydowanie polecam dwa otwory w ścianach szczytowych. Jeżeli otwieranie okien miałoby być wystarczające, to po co robić wentylację w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.08.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Nie tylko 2 otwory, ale i wentylator sterowany termostatem. W czasie letnich upałów temperatura stryszku może nawet przekroczyć +40, co znacząco podniesie temperaturę na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 W wentylacji domu, nawet ogólnie, chodzi nie tyle o zmianę temperatury ile o obniżenie wilgotności. Wentylator spowoduje wzrost zużycia energii elektrycznej i niewiele wspomoże wentylację poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 15.08.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Nad ocieplonym wełną mineralną poddaszem uzytkowym mam niecieplony strych A jakie masz warstwy połaci dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.08.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 W wentylacji domu, nawet ogólnie, chodzi nie tyle o zmianę temperatury ile o obniżenie wilgotności. Wentylator spowoduje wzrost zużycia energii elektrycznej i niewiele wspomoże wentylację poddasza. Oj wspomoże, wspomoże ! Dla zabezpieczenia przed wilgocią na strychu wystarczą 2 otwory na przeciwnych stronach budynku. Dla zabezpieczenia przed wzrostem temperatury - wydajność nawet małego wentylatora (500m3/h) będzie wielokrotnie większa. Zużycie energii będzie występowało tylko w lecie, w okresie największego nasłonecznienia i na pewno będzie bardziej efektywne w porównaniu z energią, której wymagał by klimatyzator na poddaszu, aby uzyskać ten sam efekt. Skarżymy się, że temperatury poddasza w czasie upałów są o 2-3 stopnie wyższe niż parteru, a nie wiele robimy aby temu zapobiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sesili 15.08.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 EEEEE ...bleeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 15.08.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 W wentylacji domu, nawet ogólnie, chodzi nie tyle o zmianę temperatury ile o obniżenie wilgotności. Wentylator spowoduje wzrost zużycia energii elektrycznej i niewiele wspomoże wentylację poddasza. Oj wspomoże, wspomoże ! Dla zabezpieczenia przed wilgocią na strychu wystarczą 2 otwory na przeciwnych stronach budynku. Dla zabezpieczenia przed wzrostem temperatury - wydajność nawet małego wentylatora (500m3/h) będzie wielokrotnie większa. Zużycie energii będzie występowało tylko w lecie, w okresie największego nasłonecznienia i na pewno będzie bardziej efektywne w porównaniu z energią, której wymagał by klimatyzator na poddaszu, aby uzyskać ten sam efekt. Skarżymy się, że temperatury poddasza w czasie upałów są o 2-3 stopnie wyższe niż parteru, a nie wiele robimy aby temu zapobiec. Proszę mnie posądzać o złe zamiary, ale zapytam. Czy Kolega to przetestował? Wg mnie (bez obrazy) ten wentylator nie ma sensu, ale poglądów nie zmienia wiadomo kto. Zaintrygowało mnie to obniżenie temperatury na poddaszu. Jeżeli to nie jest tylko teoria, to chętnie to wypróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 15.08.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Dwa otwory po przeciwnej stronie z kratkami przed robalami.Znajomy zasugerował mi otwory na różnych wysokościach.Od południa wyżej ,od północy niżej aby zwiększyć ciąg.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 16.08.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak, od 3 lat mam zainstalowany wentylator (wyciągowy) o mocy 40W na strychu.Powierzchnia podłogi strychu = 50m2.Dach z dachówki koloru grafit i folia paroprzepuszczalna.Dwa otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych ok. 25x25 cm.Termostat nastawiony na 25 stopni.I nie może być mniej, bo wówczas podczas upałów wentylator w nocy nie wyłącza się.Na poddaszu 3 okna połaciowe zaopatrzone w roletki p. słoneczne.Rano na poddaszu temperatura niższa o 0,5-1 stopnia niż na dole.Wieczorem natomiast na poddaszu temperatura o 1-1,5 stopnia wyższa niż na dole.Mam dokładny (0,1 stopnia C) termometr elektroniczny.Jeśli wyłączę wentylator to temperatura na poddaszu wieczorem jest wyższa o 2,5-3 stopni niż na dole, zaś na strychu wynosi 40 stopni (mimo otworów wentylacyjnych i uchylonego wyłazu dachowego.Zatem zysk to 1,5 stopnia.Roczne zużycie energii szacuję na :800 godzin x 40W = 32 kWh (około 15zł).Wentylator powinien być wyciągowy, aby powietrze ze strychu nie przedostawało się przez nieszczelności na poddasze, ale odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 16.08.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Panowie, a jeśli stryszek jest w kształcie litery T , to powinny być trzy otwory wentylacyjne ? Może to ma jakieś znaczenie, te trzy strony to - północ, południe i zachód . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toy 16.08.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Tak, od 3 lat mam zainstalowany wentylator (wyciągowy) o mocy 40W na strychu. Powierzchnia podłogi strychu = 50m2. Dach z dachówki koloru grafit i folia paroprzepuszczalna. Dwa otwory wentylacyjne w ścianach szczytowych ok. 25x25 cm. Termostat nastawiony na 25 stopni. I nie może być mniej, bo wówczas podczas upałów wentylator w nocy nie wyłącza się. Na poddaszu 3 okna połaciowe zaopatrzone w roletki p. słoneczne. Rano na poddaszu temperatura niższa o 0,5-1 stopnia niż na dole. Wieczorem natomiast na poddaszu temperatura o 1-1,5 stopnia wyższa niż na dole. Mam dokładny (0,1 stopnia C) termometr elektroniczny. Jeśli wyłączę wentylator to temperatura na poddaszu wieczorem jest wyższa o 2,5-3 stopni niż na dole, zaś na strychu wynosi 40 stopni (mimo otworów wentylacyjnych i uchylonego wyłazu dachowego. Zatem zysk to 1,5 stopnia. Roczne zużycie energii szacuję na : 800 godzin x 40W = 32 kWh (około 15zł). Wentylator powinien być wyciągowy, aby powietrze ze strychu nie przedostawało się przez nieszczelności na poddasze, ale odwrotnie. I to jest przekonujący argument. Chociaż zdaję sobie sprawę, że trudno porównywać dzień do dnia, choćby ze względu na różne nasłonecznienie, jeśli nie temperaturę powietrza zewnętrznego. Przy okazji pytanko. Wentylator jest zamontowany w jednym z otworów w ścianie szczytowej, czy w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 W 3-ej ścianie szczytowej (układ "T"), ale nie w jednym z 2 otworów wentylacyjnych, lecz w dodatkowym okrągłym otworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 17.08.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 a ja myślałem, że cała wymiana powietrza odbywa się dzięki wywietrznikom kalenicowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 17.08.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Bardzo podoba mi się pomysł p. Zbigniewa, rozwiązanie genialne w swej prostocie! Dla czego ja sam na to nie wpadłem? To jasne że gdy na zewnątrz będzie 30st to w środku temp. może osiągnąć nawet 50st, załącza się wentylator i temp. spada o parę(naście) stopni. A dokładnie ile spada? To już zależy od wydajności wentylatora (najlepsze są EBM'y na prąd stały, pobierają 1/3 mniej mocy) oraz od tego jak sprawnie wyrzucane jest powietrze za pomocą samych otworów w ścianach szczytowych. Dodatkowo wytwarzając podciśnienie w środku można wspomóc wentylowanie wełny w dachu. Trzeba tylko zaizolować szczelnie strych żeby nie zakłócić wentylacji w domu. Pozdrowienia Dariusz Mikołajczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 17.08.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 A moglbys podac symbol tego wentylatora i namiar, gdzie ustrojstwo takie mozna kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 17.08.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Symbolu na razie nie mogę podać bo to zależy od tego na jaką moc potrzebny będzie wentylator a to trzeba przemyśleć, może jakieś mądre głowy się wypowiedzą (adam_mk or someone). Kupić można na http://www.ebmpapst.pl ->do sklepu, went. są ciche, mają płynnie regulowaną wydajność ale niestety są drogie... Jeżeli ktoś by znał jakiś chiński lub lepiej polski zamiennik ebm'a to było by fajnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Ja kupiłem firmy Venture Industrie http://www.venture.pl Wentylator HXM-200 czy tez HXM-250 (około 300zł), oraz termostat w firmie ELEKTRA.Można też kupić termostat (ze stykiem przełącznym) w Venture Industrie (mają sklep internetowy).Wentylator powinien być pożądny, na łożyskach kulkowych, a nie ślizgowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts