Lukrecja 13.07.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Ja to widzę tak: rolety: plusy: *trzymają w domu ciepło *można w ciągu dnia zasunąć na drzemkę minusy: *trzeba jest codziennie odsłaniać i zasłaniać (na razie nie stać mnie na silniczki), *po zasłonięciu jest w domu całkowicie ciemno *jak rolety w ciągu dnia są pozasłaniane w całym domu to dla złodzieja jest to sygnał: "wyjechali" szyby antywłamaniowe: plusy: *są zawsze *są niewidoczne (co może być także minusem i skończyć się zniszczeniem szyby przez złodzieja) minusy: ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 13.07.2004 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Rolety zewnętrzne rzadko kiedy są antywłamaniowe - te antywłamaniowe, stalowe, są baaardzo drogie. Mają one służyć głównie dociepleniu okien zimą i zacieniania (chłodzenia) pomieszczeń latem. Moim zdaniem (o ile $ pozwala), lepiej zainstalować i szyby antywłamaniowe i rolety, bo każde z nich pełni inną funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 13.07.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Widziałem domek, który miał okna antywłamaniowe i rolety i co - okna wytrzymały ale ściana i rolety nie wytrzymały - złodzieje rozkuli ścianę, wyrwali okna i ogołocili domek - Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Widziałem domek, który miał okna antywłamaniowe i rolety i co - okna wytrzymały ale ściana i rolety nie wytrzymały - złodzieje rozkuli ścianę, wyrwali okna i ogołocili domek - Lesek szkoda że nie wysadzili w powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 13.07.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Trzeba także rozejrzeć sie po okolicy czy w domach sąsiednich również pozakładane są rolety. Bo jeden samotny dom z roletami na osiedlu może dawać do myślenia potencjalnemu złodziejowi" są rolety , jest coś cennego". W takim przypadku wskazane są szyby antywłamaniowe.Dobrym rozwiązaniem jest też monitoring i dobry alarm lub życzliwy sąsiad. Paty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.07.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 1. okna (szyby) przeciwłamanniowe mają gorsze parametry cieplne2. porównaj ceny może się okazać że silniczki do okien np. na dole budynku (albo w istotnej jego części) są tansze niż okna i okuci wzmocnione3. mam teraz rolety i jest to super sprawa w lecie jest chłodno, w zimie cieplej. Psychicznie moja żonak woli rolety (które widzi) niż wzmocnione okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Trzeba także rozejrzeć sie po okolicy czy w domach sąsiednich również pozakładane są rolety. Bo jeden samotny dom z roletami na osiedlu może dawać do myślenia potencjalnemu złodziejowi" są rolety , jest coś cennego". W takim przypadku wskazane są szyby antywłamaniowe. Dobrym rozwiązaniem jest też monitoring i dobry alarm lub życzliwy sąsiad. Paty. dzięki za rady! sąsiedzi mają wszyscy, jak jeden mąż poza tym mój domek jest dosyć skromny na tle sąsiadów, więc liczę że złodzieje sobie mój odpuszczą (nie żebym sąsiadom życzyła ) monitoring też rozważam i jestem raczej na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 1. okna (szyby) przeciwłamanniowe mają gorsze parametry cieplne 2. porównaj ceny może się okazać że silniczki do okien np. na dole budynku (albo w istotnej jego części) są tansze niż okna i okuci wzmocnione 3. mam teraz rolety i jest to super sprawa w lecie jest chłodno, w zimie cieplej. Psychicznie moja żonak woli rolety (które widzi) niż wzmocnione okna czyli latem zaciągasz rolety? siedzicie po ciemku? (jestem laikiem w tej kwestii więc nie wyobrażam sobie, wybacz) a może ktoś ma jeszcze doświadczenia z roletami w oknach połaciowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelko 13.07.2004 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Droga Lukrecjo! Przecież rolety można opuścić do połowy - tak aby odciąć trochę światła i ciepła, ale aby egipskich ciemności nie spowodować. Można też opuścić prawie całkowicie do dołu, ale tak aby pozostały nie zaciśnięte szczeliny między lamelkami pancerza rolety - wtedy w pokoju panuje miły półmrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.07.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jak OBCY będą chcieli wejść to i tak wejdą z doświadczeń znajomych wynika, że nie warto dla antywłamu instalować ani jednego ani drugiego rozwiązania wszystko jest do pokonania bo i tak wejdą i tak, tylko pytanie ile czasu im to zajmie jeśli już dla tego celu to instalować jedno i drugie, takie jest moje zdanie masz szansę na to, że załoga dotrze minutę przed ucieczką napastników :lol w naszym domu miały być rolety i już z nich zrezygnowałam teraz decyzja o rodzaju szyb ale chyba dam normalne, najzwyklejsze wymiana będzie mniej kosztować firmę ubezpieczeniową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jak OBCY będą chcieli wejść to i tak wejdą z doświadczeń znajomych wynika, że nie warto dla antywłamu instalować ani jednego ani drugiego rozwiązania wszystko jest do pokonania bo i tak wejdą i tak, tylko pytanie ile czasu im to zajmie jeśli już dla tego celu to instalować jedno i drugie, takie jest moje zdanie masz szansę na to, że załoga dotrze minutę przed ucieczką napastników :lol w naszym domu miały być rolety i już z nich zrezygnowałam teraz decyzja o rodzaju szyb ale chyba dam normalne, najzwyklejsze wymiana będzie mniej kosztować firmę ubezpieczeniową a czy mogłabyś mi dokładnie powiedzieć DLACZEGO zrezygnowałaś z rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Droga Lukrecjo! Przecież rolety można opuścić do połowy - tak aby odciąć trochę światła i ciepła, ale aby egipskich ciemności nie spowodować. Można też opuścić prawie całkowicie do dołu, ale tak aby pozostały nie zaciśnięte szczeliny między lamelkami pancerza rolety - wtedy w pokoju panuje miły półmrok. to po to człowiek przeprowadza się do domu z ogrodem i wywala sobie okno 3,2 x 2,5 żeby zasuwać rolety w ciągu pięknego letniego dnia??? NEVER! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 13.07.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 jasne, że mogę napisać przede wszystkim chodziło mi o docieplenie, gdyż mam duże przeszklenia antywłam na drugim miejscu reakcja na anty do rolet była spowodowana -estetyką -mostkami termicznymi -zaciemnianiem pomieszczeń -informowanie złodziei że nikogo nie ma -zainwestowana kasa to równowartość P4 lub wyżej -trudność zachowania w czystości, zaleganie robactwa itp jak mi sie coś jeszcze przypomni to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.07.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 lukrecja widzę że jesteś lajkonikiem w temacie duzych okien od południowej strony. przy słonecznym dniu i temp.+25 (wiatr ci niestety nie pomoże przy zamkniętych okanch) skichasz się a nie wysiedzisz. Ja to przetrenowałem i powiem ci wiecej w upalne dni zamykam rolety na maksa. I nie jest to mój wymysł tylko doświadcznia miszkańców ciepłych krajów takich jak Hiszpania czy Włochy. Przejsdż się ulicą w tym kraju w letnie południe i zobaczysz, że wszytkie okna i okiennice są pozamykane. tylko nie mów że oni lubią siedzieć po ciemku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Lukrecja, a co ty w domu trzymać będziesz, hęę? Wyrzucisz kaskę na okna i rolety. Moze lepiej na lepszejszy alarm. Warto sprawdzić, jaki rabacik da nam ubezpieczalnia w zamian. Jak będą chcieli się włamać, to i tak wejdą . Jak nie przez drzwi, bramę garażową, czy okna to w ostateczności przez ścianę. Trzeba by chyba w każdą spoinę drut fi 5mm kłaść żeby nie. Zaawizowanie się zewnętrznie antywłamem, to obwieszczenie mam coś cennego w środku. Może lepiej chrzanić wszystko, wybrać oczojebny kolor scian, do tego egzotyk kolor dachówki, stado krasnali z przodu i może wtedy spokój dadzą. Z okazji hasła, u baziewiaka nic nie znajdziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.07.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 kroyena rozjechany jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 lukrecja widzę że jesteś lajkonikiem w temacie duzych okien od południowej strony. przy słonecznym dniu i temp.+25 (wiatr ci niestety nie pomoże przy zamkniętych okanch) skichasz się a nie wysiedzisz. Ja to przetrenowałem i powiem ci wiecej w upalne dni zamykam rolety na maksa. I nie jest to mój wymysł tylko doświadcznia miszkańców ciepłych krajów takich jak Hiszpania czy Włochy. Przejsdż się ulicą w tym kraju w letnie południe i zobaczysz, że wszytkie okna i okiennice są pozamykane. tylko nie mów że oni lubią siedzieć po ciemku ja tam jestem ciepłolubna, ale wierzę ci, że to już może być przesada. a czy zwykłe rolety (takie z materiału w środku domu) nie są jakimś rozwiązaniem w tym przypadku? wiesz, ja nie jestem przeciwna roletom, ale chcę poznać różne zdania na ten temat, zapalonych zwolenników i przeciwników też! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukrecja 13.07.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Lukrecja, a co ty w domu trzymać będziesz, hęę? Wyrzucisz kaskę na okna i rolety. Moze lepiej na lepszejszy alarm. Warto sprawdzić, jaki rabacik da nam ubezpieczalnia w zamian. Jak będą chcieli się włamać, to i tak wejdą . Jak nie przez drzwi, bramę garażową, czy okna to w ostateczności przez ścianę. Trzeba by chyba w każdą spoinę drut fi 5mm kłaść żeby nie. Zaawizowanie się zewnętrznie antywłamem, to obwieszczenie mam coś cennego w środku. Może lepiej chrzanić wszystko, wybrać oczojebny kolor scian, do tego egzotyk kolor dachówki, stado krasnali z przodu i może wtedy spokój dadzą. Z okazji hasła, u baziewiaka nic nie znajdziemy. można też przybrać maskowanie pt. spłukałem się na budowę w środku mam starą wersalkę z PRL-u i trochę szmat. parkować przed inną chatą, wychodzić w ciuchach ochronnych, przebierać się w robocie itd. ja tam nie będę miała nic cennego tak naprawdę, troszeczkę sprzętu na bardzo normalnym poziomie i to wszystko, ale włamania są tak czy siak nieprzyjemne, zniszczenia są często bardziej kosztowne niż to co wyniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 13.07.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 rolety wewnętrzne nie dadzą takiego komfortu w lecie szyba się strasznie nagrzewa i w zasadzie jedyny efekt to troszę mniej światła w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.07.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 No to powtórka filmu instruktarzowego pt. Miłość, szmaragd i krokodyl.Idziesz przez dżunglę, a tam rudera. Na dzień dobry magnum, a na hasło pełna klima, basen, fontanna na patio, itd... itp...No a w stajence oczywiście "Mały muł" z silnikiem 5,4 litra. Problem w tym, że to wszystko bez podatku, na rentowności powyżej 1000% z działalności o ustalonej w okolicy renomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts