Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABEZPIECZENIE OKIEN - rolety czy szyby i okucia antywłamaniowe?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Lukrecja - tego to juz naprawde nie rozumiem

taka roleta wlasciwie po co? by dodatkowo zachecic?

zlodziej mysli tak :) :

kurcze ...naja rolete na balkonie - znaczy wiedza ze jest bardzo latwy do sforswania wiec lomikiem podejdziemy do innego okienka... moze slabe jest

skoro tak sie chronia znaczy maja cos do schowania tak ze na co najmniej dwie flaszki wystarczy ;)

ale nie jestem zlodziejem wiec moze to ma jakis ukryty inny sens?

na pewno jesli bedzie myslal tak jak ja w tej chwili to okna co jakis czas wymieniac bedziesz - a skoro tak .... zamow okna u mnie hehehehe bede mial zarobek do konca swoich dni ;)

kurcze - byleby tylko ktos nie odebral tego jako chec pozyskania klienta i o reklame mnie nie posadzil - prosze o to :)

do poznania i tak nie pojade :( chyba ze towarzysko :)

Lukrecja - tego to juz naprawde nie rozumiem

taka roleta wlasciwie po co? by dodatkowo zachecic?

zlodziej mysli tak :) :

kurcze ...naja rolete na balkonie - znaczy wiedza ze jest bardzo latwy do sforswania wiec lomikiem podejdziemy do innego okienka... moze slabe jest

skoro tak sie chronia znaczy maja cos do schowania tak ze na co najmniej dwie flaszki wystarczy ;)

ale nie jestem zlodziejem wiec moze to ma jakis ukryty inny sens?

na pewno jesli bedzie myslal tak jak ja w tej chwili to okna co jakis czas wymieniac bedziesz - a skoro tak .... zamow okna u mnie hehehehe bede mial zarobek do konca swoich dni ;)

kurcze - byleby tylko ktos nie odebral tego jako chec pozyskania klienta i o reklame mnie nie posadzil - prosze o to :)

do poznania i tak nie pojade :( chyba ze towarzysko :)

tę roletę chcę założyć ze względu na słońce bo podobno nie można wytrzymać w upalne dni w pokoju, który od południa ma takie okno. poza tym zimą można zamykać na noc i dzięki temu oszczędzać troszeczkę na ogrzewaniu.

mam nadzieję, że złodziej raczej pomyśli że nie stać mnie było na rolety w całym domu, więc nie ma po co włazić do środka :))

a jakie okienka sprzedajesz??

• 3 months później...

no wlasnie .. nie taka standardowa ..czyli z pelnymi listwami ...ale zamiast tych listew krata. Czesto takie rolety mozna psotkac na witrynach sklepow.

Co powiecie na ich temat ... moja Pani nie chce pelnych rolet ... a mi same kraty nie podobaja sie ..dlatego myslimy o czyms takim ... macie moze jakies doswiadczenia ? .. polecacie jakies firmy ???

Mnie się koncepcja Didi bardziej podoba.

Rolety tylko dają wyraźny znak kiedy gospodarzy nie ma napewno w domu. Złodziejom-fachowcom, którzy się zawezmą na dany "kwadrat", rolety nie przeszkodzą bo je wyrywają (np. wyciągarką samochodową), chociaż okno też pewnie da się wyrwać...

A roleta ażurowa/krata - hmm... pasuje mi raczej do warzywniaka. Ale złodziei-papraków może zniechęci, może...

Nie wiedzialem ... mam juz zamontowane okna ... wiec pozostala by kwestia wymiany szyb ... macie jakies propozycje ... polecany firmy ktore moglyby wymienic szyby ... oczywiscie nie przeginajac z cena ?

Nie wymienisz szyby, jeśli nawet to nie ma to sensu.

Okna jeśli mają być "antywłamaniowe" a raczej skutecznie je utrudniające powinny mieć 3 rzeczy:

- szyby conajmniej P4

- okucia wzmocnione: np: K2

- wzmocnione antywłamaniowe ramy

W przeciwnym wypadku co z tego, że szyba będzie nie do stłuczenia, jak ramę wyrwiesz łomem w 2 minuty... :-?

Oczywiście.

O obsadzeniu okien już nawet nie wspomniałem. Przeważnie okna "antywłamaniowe" wyważają w ten sposób, że wyrywają je ze ściany, bo ani okucia ani szyba nie puści.

Widziałem dwa takie włamania i to przy drzwiach tarasowych.

Mamy wycenę i koszt okien z szybami P4 i okuciamy antywłamaniowymi jest dokładnie 55% wyższy niż zwykłych okien.

Mamy wycenę i koszt okien z szybami P4 i okuciamy antywłamaniowymi jest dokładnie 55% wyższy niż zwykłych okien.

To może jednak lepiej iść w rolety.

Ale mi się rolety nie podobają. I to zamykanie rolet :-?

Na dodatek takie zasłonięte rolety to informacja, że nikogo nie ma w domu