Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABEZPIECZENIE OKIEN - rolety czy szyby i okucia antywłamaniowe?

Recommended Posts

Do RAV - kto robi kraty do okien , montowane od wewnątrz - zwijane. Widziałam do tej pory tylko b. brzydkie - na prowadnicach. Pozdrawiam

Marzena,

Nie wiem, kto znajomemu to robił, ale mogę zapytać.

Jednak nie sądzę, że Ciebie to będzie interesowało, bo ja jestem na południe od W-wy, więc daleko od Ciebie...

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję Jareko.U mnie jest taki układ, że tylko niektóre okna na piętrze są trudne do wejścia bez drabiny, ale pozostałe są to okna tarasowe, na piętrze,do których prowadzą schodki.Więc pozostaje mi jak najwięcej fixów, to przynajmniej zrównoważy mi się cena wzmocnionych szyb.Ale i tak się biję tych złodziei.Wtedy, po włamaniu, weszłam sobie spokojnie do mieszkania i prosto do telefonu, po policję.Nawet nie pomyślałam, że złodziej mógł jeszcze być w środku.A co do policji - przyjechali po 2 godzinach, bo im się skończył limit paliwa na tamten miesiąc, nabałaganili okropnie (zbierali odciski tym czarnym proszkiem i zadeptali całkiem kremową wykładzinę w sypialni).Potem nie mieli czym wrócić, więc mąż ich porozwoził do domów, bo czekali by u mnie z godzinę na transport.Ale za to ile się dowiedziałam o włamaniach...Praktycznie nie ma na złodziei sposobu.Ja wyszłam tylko na kwadrans, odebrac córkę z przedszkola.

P4 to taka szyba antywłamaniowa z atestami, to ta szyba, gdzie pokazują, że nawet siekeirą jej się nie rozwali. Takie szyby mają jeszcze dodatkową zaletę, bardzo wyciszają, nic z zewnątrz nie słychać.

Bzdura - ktoś Ci głupot naopowiadał.

Nie ma szkła antywłamaniowego - jest szkło utrudniające włamanie min. szyba o klasie oporu P4 grubość 9,5 mm (budowa 44.4 czyli 2 szyby float o grubości 4mm sklejone 4 foliami PVB każda o grubości 0,38mm). Na pewno nie wytrzyma uderzenia siekierą i pęknie ale żeby siekiera ją sforsowała czyli wybiła/wycieła z ramy potrzeba około 5-10minut ciężkiej pracy człowieka o normalnej budowie fizycznej - hałas jest potworny. W tym czasie powinien się załączyć alarm i nadjechać grupa interwencyjna ewentualnie bohaterski sąsiad uratować Twój dom. Zwykle złodzieje zniechęceni odstępują od włamu.

Pozdrawiam

no wlasnie .. nie taka standardowa ..czyli z pelnymi listwami ...ale zamiast tych listew krata. Czesto takie rolety mozna psotkac na witrynach sklepow.

Co powiecie na ich temat ... moja Pani nie chce pelnych rolet ... a mi same kraty nie podobaja sie ..dlatego myslimy o czyms takim ... macie moze jakies doswiadczenia ? .. polecacie jakies firmy ???

Jedynymi roletami ANTYWŁAMANIOWYMI są rolety kratowe - takie spotyka się w marketach w sklepach RTV/AGD. Pozostałe rolety dostępne na rynku nie spełniają żadnych warunków antywłamaniowych i de facto służą do poprawy samopoczucia potencjalnych kupców ale mogą służyć jako element ochrony przed atakiem nieprzygotowanym czyli np. chuligańskim wybrykiem. Takim hasłem określa się rzut butelką po winie czy kamieniem/cegłą.

Producentem rolet kratowych jest min. firma JUSTART z Łodzi, ul Pomorska info. 042 913.

Pozdrawiam

Charlie :) profesjonalizm jest w cenie :)

choc i tak czesc bywajacych tutaj da sie omamic banialukami wypowiadanymi przez handlowcow

NIE MA aluminiowych rolet antywlamaniowych (maksimum 30 sekund i juz jest sforsowana - musze poszukac w szpargalach swych i podobny jak w przypadku okien film opublikowac - wtedy moze ludzie uwierza)

NIE MA szyb antywlamaniowych nie do sforsowania - kwestia tylko ile czasu, sily i halasu przy tym sie czyni

W koncu trzeba sobie to uswiadomic, ze moznemy TYLKO OPOZNIC wejscie intruza do domu, sklepu czy innego pomieszczenia.

I tu walka o czas wyzszy niz 10 minut ma sens - okucia WK-II, szyba P-3 czy P-4, rolety stalowe

dopiero polaczenie tych wszystkuich utrudnien z monitoringiem i nie chrapiaca gdzies w polu ekipa interwencyjna ma sens

Plus jakies zapadnie przed domem z fosa z piraniami :wink:

...każdy rozsądny element, który służy opóźnieniu włamu jest potrzebny. Ale najważniejsze jest powiadomienie ochrony czy policji.

Zanim przyjadą to można zdrowie stracić jak są zdecydowani na wszystko i po to są opóźniacze .

• 2 months później...
Gość SS
Witam.

Zasatanawiam się jak zabezpieczyć dom i mam mały dylemat, czy lepiej będzie zamontować aluminiowe rolety czy raczej zainwestować w szyby antywłamaniowe? Co jest lepsze i praktyczniejsze... no i jakie różnice w kasie?

Paweł. :D

Nawey czołg zostawiony bez opieki zostanie rozebrany na cześci więc jak ci doradzić jak nie wiadomo jaki masz poziom zagrożenia? i bez alarmu?

SJS

Gość SS
Hmm... poziom zagrożenia standard... drzwi na noc otwartych bym nie zostawił, ale też nie chciałbym mieć okien ze stali, hehehe. A co do alarmu to tak czy inaczej jakiś pewnie się zainstaluje tak czy inaczej.

Paweł

przeczytaj to - pobaw się w liczenie punktów http://www.muratorplus.pl/4D73D6F03FA24AC79438C0324F06D939_40046E372D644A73BD87F8B2B0EDB86B.htm

i wróć jeszcze raz do tematu

Może się okazć że w twoim przypadku zestaw rolety na okna i drzwi tarasowe plus alarm będzie optymalnym rozwiązaniem

SJS

Witam.

Zasatanawiam się jak zabezpieczyć dom i mam mały dylemat, czy lepiej będzie zamontować aluminiowe rolety czy raczej zainwestować w szyby antywłamaniowe? Co jest lepsze i praktyczniejsze... no i jakie różnice w kasie?

Pozdrawiam

Paweł. :D

Proponuje spróbować skorzystać z funkcji szukaj. Temat dokładnie jak wyżej był już nie raz przerabiany. Jak najlepiej korzystać z funkcji szukaj można sobie przeczytać w dziale uwagi o forum muratora - strofowanie forumowiczów - na końcu wątku ....

Pozdrawiam :lol:

jak rolety to tylko z automatyką tzn. minimum napęd elektryczny i to wszystkie rolety na jednym przycisku. Nie wyobrażam sobie biegania od okna do okna i opuszczenie rolet, bo wychodzą np. na godzinę (a w końcu okazja tez czyni złodzieja).

dlatego u mnie będą P4 z wzocnionymi okuciami... no i alarm z monitoringiem... niestety takie czasy...bezpieczeństow kosztuje.

Szanowni forumowicze ani okna ani rolety nie są zabezpieczeniem pogadajcie z technikami z policji rolete demontuje się w 10sekund okno można otworzyć w 15 ale jest pewna rzecz, jeśli montujecie okna można w nie zamontować czujniki otwarcia i uzupełnić system o czujnik zbicia szyby lub czujnik wibracyjny i przy próbie otwarcia np za pomocą łoma włącza się system alarmowy, natomiast na rolete nie zamontujecie żadnej czujki.

Gość SS
natomiast na rolete nie zamontujecie żadnej czujki.

Wprowadzasz ludzi w bład bo sa nawet specjalne czujki kontaktronowe które są przeznaczone do montowania na roletach - to raz. Są firmy / widziałem izraelskie/ któr eoferowały juz odbrz pięć lat temu rolety z czujkami wibrayjnymi czyli było sygnalizowane nie tylko otwarcie ale także próba wyłamania.

SJS

A wiesz na jakiej zasadzie działa czujnik magnetyczny ?

jeśli tak to to pomyśl jak szybko oszukać taki czujnik i zdemontować rolete

Jeżeli masz wątpliwości co do kwalifikacji SS to wolnej chwili poczytaj sobie

jego stronkę . Może czegoś się dowiesz, niekoniecznie o czujnikach magnetycznych :D

Pozdrawiam

Ja tez sie zastanawialem nad takimi rozwiazaniami i po przemysleniu tematu doszedlem do wniosku ze :

Nie ma sensu montowac kosmicznych drzwi wejsciowych bo mozna sprobowac wejsc oknem ,mniej roboty

Okna antywlamianiowe szyby pancerne koszt straszny :o

Rolety tak jak mowiliscie mozna otworzyc bez problemu stopien zabezpieczenia 0 :) no moze 1

Moim zdaniem zamontowanie porzadnego alarmu z monitoringiem w zupelnosci wystarczy ,zlodzieje to nie desperaci zeby sie ladowac w chaty naszpikowanej alarmami skoro mozna poszukac takiej bez zabezpieczen .Oni tez sie staraja minimalizowac swoje ryzyko :) no chyba ze macie jakies dziela sztuki warte pare baniek wtedy jest problem.

Ja nie slyszalem zeby normalnemu :) czlowiekowi ktory ma alarm ktos sie probowal wlamywac do domku,a nawet jesli to alarm go skutecznie odstraszyl

Rolety zamontowalem tylko na duzych oknach i to tylko ze wzgledu na to ze musialbym i tak kupic jakies zaluzje do mieszkania a rolety maja jesscze pare zalet wiecej niz zaluzje wewnetrzne