Gość 30.03.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2003 Witam wszystkich na tym Forum.Ale sie ubawiłęm czytając niektóre posty sam mam taki problem dlatego zawędrowałem tu wydaje mi się że ja kupie normalne okna drewniane p2 i rolety tylko nie wiem jakiej firmy i tu was prosze o pomoc , a co do pomysłów na złodzieji najlepiej brac przykład z filmu Kevin sam w domu:wink:))pozdrawiampomysł pod okna postawic na noc deski z powbijanymi gwozdziami i zamaskować je niech sobie gości skoczy:wink:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 31.03.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 anonimowy proponuje deske z gwożdziami - niestety taki pomysł jest niezbyt dobry... jeśli włamywacz zrobi sobie krzywdę będzie mógł cię oskarżyć o nieumyślne uszkodzenie ciała...takie mamy prawo dlatego nie można używać w samochodach mechanizmów do razenią prądem pod klamkami... snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 31.03.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Wreszcie jakaś polemika - dziękuję Zbych.Podałem wyżej że szyby antywłamaniowe i rolety są bezsensowne w większości przypadków. Choć są oczywiście wyjątki.Jeśli chodzi o domek jednorodzinny, to forma zabezpieczenia jest zależna od tego gdzie znajduje się domek (czy wśród sąsiadów, czy samotnie, czy można wejść niezauważonym przez sąsiadów w dzień, czy w nocy). Druga sprawa, czy sytem ma państwa chronic w czasie pobytu czy w czasie nieobecności (długiej, czy krótkiej). Załóżmy, że domek jest na uboczu i można się prześliznąć niezauważonym: szyby i rolety nic nie dadzą, bo po pierwsze istnieje wysokie prawdopodobieństwo napadu w dzień (pała w łep - co niestety się coraz częściej zdarza), w nocy złodziej ma dużo czasu. Proszę nie mówić mi że okna antywłamaniowe pokonuje się o wiele dłużej niż zwykłe, albo, że trzeba tu robić dużo chałasu, zlbo że trzeba dużo czasu. Oczywiście więcej, ale nie na tyle więcej (powiedzmy 30s dłużej). Sam na własne oczy widziałem jak policja włamywała się do drzwi antywłamaniowych, nie powiem firmy bo była dobra. A kumpel miał takie samą, a nawet droższe. Plicja jak słyszałem pracowała od 2h, postałem z 5min i poszłem - nie wiem jak długo się bawili. Kumpel wyszedł z bloku po sbułki, nie było go może 20min. To wystarczyło na sforsowanie drzwi i opędzlowanie wszystkiego, razem z HIFI, telewizorem, komputerem itd( w klatce schodowej). Reasumując nie dam wiary na to, że złodziej dłużej zabawi z P4 czy z roletami. To już lepiej mieć jamnika - kundla.Rolety i szyby antywłamianowe są dobre tylko do sklepów, przy bardzo dobrze oświetlonych ulicach, gdzie złodziej nie może rozłożyć swojego sprzętu w spokoju - tylko musi działać szybko. Jeśli chodzi o partaczy, to im wystarczy tylko atrapa alarmu - oczywiście działającego i głośnego.Alarm główny jest po to, by chronił obiekt w razie nieobecności domowników.Nigdy nie dowierzałbym instalatorom alarmów. Po pierwsze dla złodzieja jest to interesujący obiekt do zdobycia informacji, sklepom też nie dowierzam. Bardzo łatwo takie informacje zdobyć, zarówno od jednego jak i od drugiego bez ich wiedzy. Po drugie firma narzuca swoje standardy robocizny, które złodzieje doskonale znają - lepszy alarm tani ale niestandardowy. Przykład - najlepiej zabezpieczony samochód opierał się mistrzom przez 12s, zwykły przez 2s, natomiast niestandardowe zabezpieczenie wydało alarm (złodzieje się nacieli na rutynę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 01.04.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Wreszcie jakaś polemika - dziękuję Zbych. Do usług Podałem wyżej że szyby antywłamaniowe i rolety są bezsensowne w większości przypadków. Choć są oczywiście wyjątki... ...Reasumując nie dam wiary na to, że złodziej dłużej zabawi z P4 czy z roletami. Zgadzam się z Tobą w pełni. Same okna P4 czy rolety (nawet antywłamy), to tylko opóźniacze. Pokonanie ich jest kwestią czasu i przyłożonej siły. Jeśli w tym czasie nie zostanie podjęta skuteczna interwencja, to wszystkie pieniądze zainwestowane w takie zabezpieczenia mechaniczne są wyrzucone w błoto! Wg mnie najskuteczniejszym zabezpieczeniem (domu, firmy, sklepu)są zwykłe, aluminiowe rolety + system alarmowy z czujnikami i czujkami reagującymi na naruszanie rolet i oczywiście monitroing z interwencją. Do tego zwykłe okna i szyby (chyba, że kogoś stać na antywłamy). Przy takich, współgrających zabezpieczeniach mechanicznych i elektronicznych złodziej będzie miał największy problem. Nigdy nie dowierzałbym instalatorom alarmów. Po pierwsze dla złodzieja jest to interesujący obiekt do zdobycia informacji, sklepom też nie dowierzam. Bardzo łatwo takie informacje zdobyć, zarówno od jednego jak i od drugiego bez ich wiedzy. Po drugie firma narzuca swoje standardy robocizny, które złodzieje doskonale znają - lepszy alarm tani ale niestandardowy. Przykład - najlepiej zabezpieczony samochód opierał się mistrzom przez 12s, zwykły przez 2s, natomiast niestandardowe zabezpieczenie wydało alarm (złodzieje się nacieli na rutynę). No tak, zawsze może się trafić czarna owca, ale nie można porównywać zabezpieczenia samochodu i obiektu stacjonarnego. "Najlepiej zabezpieczony samochód" to pojęcie względne. Skuteczne zabezpieczenie samochodu zajmuje kilkanaście - kilkadziesiąt godzin, a u dealerów samochodów 2 - 3 godziny... Skuteczne zabezpieczenie samochodu to zabezpieczenia mechaniczne i elektroniczne, dobrze ukryte (niedostępne na szybko) moduły, świetnie maskowane przewody (nie do odróżnienia od fabrycznej instalacji), nietypowe blokady (zawór paliwa, blokada maski) Śmiem twierdzić, że dobrze zabezpieczonego samochodu nie można ukraść (oczywiście pomijając odholowanie do dziupli, bo tam, na spokojnie wszystko się da). System alarmowy w domu, to zupełnie co innego. Tu nie trzeba specjalnie maskować przewodów (bo i po co, skoro są w strefie chronionej i zabezpieczone obwodem sabotażowym). Tu urządzenia są widoczne i nawet jeśli kupisz te urządzenia w różnych sklepach i zamontujesz sam, to wystarczy, że przyjdzie hydraulik, pan od żaluzji, gazownik, monter z telekomunikacji, gosposia, niania, itp. Sam wszystkiego nie zrobisz, zawsze ktoś się pojawi w Twoim domu i się rozejrzy Nie można popadać w obsesję i stawać się niewolnikiem swojego domu! Pozdrawiam ZBYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 01.04.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Oglądanie instalacji w moim domku nic ne da, ani z zewnątrz, ani z wewnątrz. Alarm i tak zadziała. Wpuszczam każdego, i jak pytają znajomi to mówię co to za czujka i jak działa, to nic nie szkodzi. Nawet gdyby to był powiedzmy złodziej, to i tak mu to nic nie da. Można go obejść, ale potrzebna byłaby wyspecjalizowana elektronika w celu detekcji.Powiem tak np. samochód: - są przypadki zakładania nawet dobrych alarmów w ten sposób, że syrenka jest montowana w miejscach takich, aby sygnał był silny (przy seryjnych alarmach jest to miejsce z góry ustalone). Wystarczy schłodzić to np. gaśnicą, i już nie wyje. Rozwiązanie jest proste - należy syrenkę dać mocniejszą i schować głębiej. W szczegółach pies pogrzebany.Tak samo z innymi rzeczami gdy ktoś zakłada pas zewnętrzny, to niech dodatkowo założy niewidoczny dla złodzieja inny czujnik najlepiej w innym obwodzie. Złodziej zajmie się barierą,i tu wtopi. (To tylko przykład). Nie powiem, ani nie pokaże co mam u siebie, po prostu trzeba wysilić szare komórki, albo wydać kupę szmalu.Pewno jak ktoś ma dużo pieniędzy, to okna takie a takie to jeden pryszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.04.2003 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Alarmy sa banalnie proste do pokonania. :/ Funkcjami plyty glownej mozna sterowac poprzez linie telefoniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.04.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Alarmy sa banalnie proste do pokonania. :/ Funkcjami plyty glownej mozna sterowac poprzez linie telefoniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.04.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 [ Ta wiadomość była edytowana przez: _ZBYCH_ dnia 2003-04-07 13:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 07.04.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Najprostrzy do pokonania jest właściciel domu - dasz mu w łeb obuchem i masz spokój, nikt nie wyje nic nie mróga. Moim zdaniem o wiele bezpieczniejsze od jakichkolwiek alarmów jest takie ubezpieczenie mieszkania (domu) by jak Ci się włamią to wszystko i tak się zwróci. Nie jest to takie drogie a skuteczne - sam się przekonałem. Mam dwa zamki (jeden z atestem) a bandziory weszli do mieszkania na "pasówkę" (opinia Policyjnego badacza)Więc po co wszystkie alarmy, żeby weszli jak jesteś dali w łeb i wtedy kradli? Zastanówcie się, warto ryzykować zdrowie swoje i własnej rodziny? Najlepszy alarm to sąsiedzi, piesek mały i duży (tak dla odstraszania złodzieji amatorów i dobra polisa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 07.04.2003 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Polisa nie zwróci cennych pamiątek. Lepiej zapobiegać, niż leczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.04.2003 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 nie mozne sie w 100 % ochronić - zawsze może stac sie coś nieprzewidzianego... proponuje system ochrony już raz użyty w domu jednorodzinnym - w warszawie w willi o wdzięcznej nazwie magdalenka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 08.04.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2003 Snowdwarf. TO WCALE NIE JEST ŚMIESZNE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.04.2003 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 trochę jest bo roztrzasacie sprawę ochrony mienia jakby to było najważniejsze...a chyba nie jestnajważniejsze to być szczęśliwym...to czy macie okna z P4 czy fosę czy 4ry brytany latające po obejściu nie zagwarantuje wam spokojnego snu... trochę wiecej zdrowego rzsądku...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.04.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 rolety to żadna przeszkoda dla średnio doświadczonego włamywacza a są drogie, jak cholera. nie wiem nic na temat szyb, ale rolet nie polecam. polecam natomiast dobrych sąsiadów i nie obnoszenie się ze swoim stanem posiadania - nie ma lepszych zabezpieczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej michał 16.04.2003 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 co wybrać doradzcie?o ile wiem koszty są podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 17.04.2003 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 ROLETY - przeciw1. Jeśli masz rolety to informujesz złodzieja, że nikogo nie ma w domu, jeśli sa zamknięte. 2. Ochrona antywłamaniowa rolet jest mocno ilozoryczna - wystarczy dobry łom i po sprawie, nawet jeśli posiadają specjalne wzmocnienia.ROLETY - za1. Efektownie wygladają, chociaż rzecz gustu.2. Dają wyciszenie i izolację cieplną.(okna zespolone zresztą też)3. Najlepsza ochrona przed słońcem, wszystkie inne systemy wewnętrzne nie sa tak skuteczne.OKNA - przeciw1. Brak ochrony przed słońcem, konieczne są żaluzje itp..2. Szyby antywłamaniowe nie dają 100% gwarancji antywłamaniowej, słyszałem, że zamiast forsować szybę złodzieje wykuli okno.:)3. Przy zakupie PCV sprzedaca mówił mi o kampanii fiemy produkujacej okna drewniane pojkazjując artykuł o serii włamań do mieszkań gzdie były okna PCV (złodzieje znali konstrukcję okna i bezproblemu wchodzili do środka forsując nawet okna z szybami anty).OKNA - za1. Prosta kostrukcja ościeża.2. Brak informacji - nie ma mnie w domu.Poszukaj więcej ten wątek już był na forum.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 ten wątek jest na forum...poszukaj uważnie bo dyskusja była bardzo zacięta i trwa nadal...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Moim zdaniem okna z szybą P4. Ja takie mam. Ale to kwestia gustu. Jak ktoś lubi zaciemnienie to zakłada rolety. Zabezpieczenie przed złodziejem pewnie takie samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 18.04.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Ja podjąłem decyzję:drewno + P4 (P2) + WK2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolantas 16.05.2003 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Co to WK2. Ja też za P4 ale dodatkowo system zabezpieczający /powiadamiający, że ktoś wtargnął/ posesję. Po co mają mi rozbijać szyby! Ktoś ma doświadczenia ze stosowaniem takowego w Krakowie? Buduje się i chce skorzystać z waszych doświadczeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts