Tito 18.05.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Z mojego doświadczenia ( branża okienna ) wynika, że oba te zabezpieczenia dają tylko tyle, że wejście do domu zajmie złodziejowi 60 sek. zamiast 5 sek. w przypadku zwykłych okien.Proponuję zainwestować w dobry alarm z powiadomieniem.Okna z szybą P4 - to iluzja antywłamaniowości. Zamiast szyby można włożyć płytę stalową o grubości 24 mm , ale i tak będzie się ona trzymała tylko na listewce przyszybowej. Po trzecie - jeśli zbudujecie dom z Ytonga, to w 10 min. można w nim wyskrobać dziurę przy użyciu łyżeczki do herbaty. Alarm i jeszcze raz alarm. Nie dajcie się naciągać na niepotrzebne wydatki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 18.05.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2003 Mam takie samo zdanie jak Tito.Przede wszystkim porządny alarm!!!Co do Ytonga, to właśnie zrezygnowałem z tej technologii m/inn z tego powodu, o którym napisał Tito. Wybrałem ceramikę, zrezygnowałem z szyb P4, ale na pewno nie będę żałował pieniędzy na dobry alarm. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonja 19.05.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Panowie a jaki alarm macie na myśli? jaki polecacie, jak ma on działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 19.05.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 O alarmie tak na poważnie będę dopiero myślał w przyszłym roku (najpierw musi stanąć dom). Dlatego nie umiem doradzić jaki model wybrać. Jedno jest pewne- mój alarm musi mnie powiadamiać przez telefon, że coś niewłaściwego dzieje się w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 19.05.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 A co powiecie o wersji ALARM+PIEST STRÓZUJĄCY? Zarówno alarm jak pies jak i okna P4 są sposobem tylko na domorosłych włamywaczy. Zamiast wejść zbijając szybę, można przez ścianę, alarm można uciszyć urywając syrenę, a powiadamianie zablokować ucinając kabel. Psa niestety można zabić, ale już otruć dobrze szkolonego nie można, bo nie zje od obcego. A zakładam, że tacy włamywacze nie noszą ostrej broni. Jak profesjonalista zechce się włamać, nic go nie powstrzyma a myślę, że pies daje poczucie bezpieczeństwa i chroni nie tylko dom (jak alarm) ale co najważniejsze NAS.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.05.2003 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 mieliśmy psa, który mimo wieku był dosyć żwawy.Niestety kilka lat temu pożegnaliśmy go ze starości.Natychmiast kupiliśmy nowego rasowewgo szczeniaka.Zanim dorósł ( miał 3-4 miesiące ) mieliśmy włamanie. Poza tym jak na razie spokój.Coś w tym jest. CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muratorka 20.05.2003 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Oczywiście alarm i pies jako zabezpiefczenie. Ale jeżeli chodzi o wybór jak w temaxie to rolety wydają mi się lepszym rozwiązaniem. Słyszałam, że złodzieje nie forsują okien poprzez ich rozbijanie ale przez podważanie z ram, a na to antywłamaniowe nie pomogą. Roleta jest jednak dodatkową warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 20.05.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Ja jeszcze w sprawie Ytonga i łyżeczki. Mam dom zbudowany z tego materiału i obecnie jestem na etapie instalacji. Faktycznie bruzdy robi się bardzo łatwo (w bloczkach 400 bo z odmianą 600 jest już trudniej) ale przebicie się przez ścianę (zarówno 24 jak i 36 cm) to już zadanie dla wytrwałych. W przeciwieństwie do ceramiki Ytong jest bardziej miękki więc np. walenie w ścianę młotkiem daje przez dłuższy czas tylko efekt wgniatania materiału - wybijałem drzwi i cos o tym wiem. Dlatego sądzę, że złodziej zdecydowanie prędzej napadnie mnie na ulicy zabierając mi klucze niż będzie skrobał ściany.Sam zamontowałem rolety (słońce, ochrona termiczna zimą) i zwykłe okna a ochronę przeciwwłamaniową (a raczej po-włamaniową) zapewni mi alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 20.05.2003 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Ja mam okna P-2 i okucia anty, ale zamierzam miec porzadny alarm, a jezeli ktos zdecyduje sie na psa...pies powinien byc w domu a nie w budzie:smile:wtedy spełnia swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 20.05.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Pies powinien być w domu, ale powinien mieć możliwość wyjścia z niego, kiedy coś będzie się działo wokół domu (albo np. pożaru). U mnie podczas naszej obecności bedzie w domu, podczas nieobecności (wyjście do pracy, nie wakacje) w ogrzewanym garażu z którego będzie miał drzwi wahadłowe odpowiednie do swojej wielkości. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tito 20.05.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Obojętnie jakie szyby antywł. czy rolety się założy - nie zabezpieczą one przed włamaniem. Są to tylko "opóźniacze" włamania.Jeśli chodzi o alarm - najważniejsze jest to - aby kupić czujki dobrej jakości ( ok. 150 pln/szt. ).Reszta nie musi być z górnej półki.Po trzecie - w każdej z wypowiedzi jest dużo prawdy. Wynika z tego, że żadne zab. nie jest idealne, ale sforsowanie ich wszytkich razem wziętych- to już większy problem dla włamywacza.Można jeszcze dodać czujnego sąsiada i jest komplet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 25.05.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Moim zdaniem, przed z góry zaplanowanym włamaniem, trudno jest sie ochronić. Prad wyłączają, psa trują, okna wyłamują. Ale zabezpieczenie powinno utrudniac sprawę i eliminuje złodziejaszków, którzy szukają szybkiej gotówki. Jest ic sporo. To tak jak samochód. Jak "profesjonalista" podejmie się sprowadzić wóż to go bierze. Wychodząc z tego założenia mam szybyP2 okna z okuciami, instalację alarmową. A na czas wyjazdu - mozna wynająć monitoring z gorylami. To ma szansę działania. No i pies. szczególnie na samotne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 25.05.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2003 Tylko co zrobić z psem podczas naszego 2-tygodniowego wyjazdu wakacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 26.05.2003 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Witam,planuję rolety, ale nie sądze aby rzeczywiście uniemożliwiały włamanie (podobnie jak szyby antywłamaniowe). Złodziej jeśli zechce i tak wejdzie.Sądze iż najlepszym zabezpieczeniem jest pies biegający wokół domu oraz zaprzyjaźnieni sąsiedzi. W małych miejscowościach, wsiach to oni o wszystkim wiedzą i wszystko widzą (a w razie potrzeby mogą też karmić psa.) PzdrŻaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asik 26.05.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 On 2003-05-25 16:48, Grzegorz63 wrote: Tylko co zrobić z psem podczas naszego 2-tygodniowego wyjazdu wakacyjnego? Wiem, że to nie jest temat na forum ale pies to nie tylko alarm domowy, ale też zwierzątko. Jednak trzeba się nim zająć, wiec trzeba go naprawde chcieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 26.05.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 WitajcieTen wątek już gdzieś był ale pozwolę sobie jeszcze raz wyrazić swoją opinię:Alarm, rolety, szyby p4 itp.... moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem (i zdecydowanie tańszym (jeśli chodzi o ich właściwości antywłamaniowe oczywiście) jest porządna polisa. Pamiętajcie że jeśli ktoś wyczai że jest u was coś do wyniesienie (coś naprawdę wartościowego) a zauważy zabezpieczenia (pomijając ich funkcje odstraszające - dyletantów) to włamie się w biały dzień czy w nocy jak będziecie w domu. Da wam po głowie i wyniesie co i ile będzie chciał. Zauważcie że na zachodzie (pomijając kulturę) nie ma często nawet płotów. Po prostu każdy jest tak ubezpieczony, że po ewentualnym włamie i tak zyska (pomijając nerwy). Mirzaw(ubezpieczony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reginka 30.05.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.05.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Polisa? Tak tak... Mieszkasz na górce to cię ubezpieczą od zalania, gradobicia, statków powietrznych. Mieszkasz na dole do chętnie od niechcianej ciąży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 30.05.2003 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Dobre! Anonimowy a ktora firma takie przydatne ubezpieczenia oferuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość java 19.08.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Czy lepiej założyćrolety czy kupić okna antywłamaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts