Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABEZPIECZENIE OKIEN - rolety czy szyby i okucia antywłamaniowe?

Recommended Posts

...Ale jak dom z BK, to podobno (ktoś tu na Forum pisał) mogą wejść z piłą łańcuchową przez... ścianę.

mam dom z BK z tynkami wewnątrz,

Ostatnio musiałem zrobić przekucie,

wiem, że moje ręce to wypaczone od klawiatury i z przecinakiem nie wiele mają wspólnego, ale lewusem nie jestem i wierz, że nieźle się urobiłem, więc sądzę że złodziejowi prościej jest znaleźć inną drogę niż piłą przez ścianę, choćby zdjąć dachówke a dalej to już tylko mięka wata, która zamortyzuje jego twarde lądowanie na podłodze :wink:

Cz.

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chwalicie te P4 i okucia natywłamaniowe a zapominacie , ze w komplecie obowiazkowa jest klamka z kluczykiem i wkładką antyrozwierceniową

okno bez tego ostatniego gadrzetu to 2 słownie :dwie minuty i otwarte :lol:

KUPUJCIE OKNA Z KRAKOWA :D

RADZI WAM FACHOWIEC :wink:

...więc sądzę że złodziejowi prościej jest znaleźć inną drogę niż piłą przez ścianę, choćby zdjąć dachówke a dalej to już tylko mięka wata, która zamortyzuje jego twarde lądowanie na podłodze...

...a to już zależy od fantazji złodzieja :wink:

no i od tego czy np. ma lęk wysokości, czy nie.

(pod dachówką też może znaleźć papę i deski przed watą)

a też i wiele zależy od gatunku jego piły łańcuchowej :wink:

(wyobrażam sobie, że dobra piła, to znacznie więcej niż przecinak w rękach użytkownika klawiatury)

Rzecz w tym, że jak będzie chciał złodziej wejść do wejdzie. Choćby na szóstym piętrze przez okno.

pozdrawiam

Robert

Do czego innego służą rolety, a do czego innego szyby np. P2 lub P4 !!

Rolety nigdy nie dadzą Ci zabezpieczenia przed włamaniem, chyba że dasz rolety antywłamaniowe, ale to już zupełnie inne koszty.

Pokonanie zwykłych rolet to jest jeden kop, lub przeliczając na sekundy - 2 sec.

A szyby to niby są lepsze? Sprawdźcie sobie najpierw ile sekund tłuczenia młotkiem wytrzymuje taka szyba, i chyba zmienicie zdanie... Moiom zdniem i jedno i drugie rozwiązanie daje tylko jedno - jak ktoś się chce włamać kiedy jesteśmy w domu to musi narobić trochę hałasu, i na pewno nas zaalarmuje. Ja wybrałem rolety, bo oprócz tego że są tak samo kiepskim rozwiązaniem antywłamaniowym ja szyby P4 to spełniają kilka innych przydatnych funkcji.

Latem - ochrona przed nadmiernym słońcem - rewelacja jak się ma okna od strony południowej, wracasz z pracy i masz w domu chłodek zamiast sauny, można np. pooglądać telewizję w dowolnej chwili niezależnie od aktualnego "promieniowania". Zimą - dodatkowa ochrona przed wiatrem i zimnem, wiadomo że okna są zawsze najsłabszym termicznie fragmentem ścian, rolety naprawdę dużo dają. Cały rok - nikt ci nie zagląda do środka kiedy są opuszczone (przydatne np. jak chcesz połazić na golasa:-).

Z tego co czytam w tym watku montaz rolet nie ma sensu ( nie sa to rolety antywlamaniowe) A za te prawdziwe trzeba zaplacic fortune.

Marzena piszesz, ze rolety wychodza taniej niz szyby, ale w tym przypadku nie sa to rolety antywlamaniowe, wiec poza izolacja nie ma to najmniejszego sensu

Padi

mówie jak najbardzie j o roletach antywłamaniowych i zgadzam sie z wcześniejszą wypowiedzią, apropos włamań, że dają możliwość że usłyszysz złodzieja jak jesteś w domku i np. śpisz - pod warunkiem że są akurat spuszczone :wink: no bo po co spuszczać rolety any.. kiedy jest się w domku :D prawda?

Będziemy zakładać rolety dokładnie z tych wszystkich powodów-zalet, o których pisze wyżej pingo.

Na skuteczne zablokowanie dostępu złodziejom nie liczymy wcale.

Skuteczniejsze w tej mierze są chyba: alarmy, kamery, monitoring, sąsiedzi, psy ewentualnie i ubezpieczenie.

pozdrawiam

Robert

jak wyżej - mam rolety,

uważam też, że szyby P2 są bardzo bezpieczne, nie wiem jak P4, ale chyba jeszcze bardziej bezpieczne ........ dla złodzieja - nie skaleczy się przy włamie :lol: :wink:

No i dla właściciela budynku ( szyb P2, P4 ) prawie ma pewność, że nie zostanie oskarżony przez złodzieja o uszkodzenie ciała.

( post napisany po obejrzeniu wiadomości w TV :evil: )

Cz.

W zbytnią "antywłamaniowość" ani rolet, ani okien P-ileśtam nie wierzę, złodziej jak zechce, da sobie radę.....

Ale u siebie zamontowałam na wszystkich oknach rolety, a powody watre uwagi były następujące:

- będą służyły zamiast zasłon (od słońca i wieczorem)

- chronią skutecznie przed ciekawskimi spojrzeniami; i co najważniejsze:

- ułatwiają utrzymanie ciepła w domu.

Ostatni punkt sprawdziłam :D , napalilismy w kominku w sobotę 7.02 (kominek bez rozprowadzenia), włączylismy piec co, żeby grzał, jak temp. spadnie w domu do 12 stopni. Dziś byliśmy tam, i mimo mrozu w nocy ok. -6 stopni, piec nadal nie miał co robić :D

ja chyba od rolet zewnetrzych wole zaluzje albo rolety wewnetrzne chyba spelniaja takie samo zadanie jezeli chodzi o zasloniecie wnetrza i spowodowanie ze jest chlodno?

Jeżeli chodzi o zasłonięcie wnętrza to tak.

Z tym, że nie każdy chce od wewnątrz 'dekorować' swoje okna czymkolwiek.

Jeżeli jednak chodzi o zasłonięcie od upału z zewnątrz a szczególnie od mrozu i wiatrów, to rolety zewnętrzne sprawdzą się na pewno lepiej.

Raz, że są z zewnątrz.

Dwa, że są grubsze.

No i przed irytującym (np. przy oglądaniu TV albo filmu z projektora) światłem ostrego słońca rolety zew. chronią zdecydowanie lepiej niż żaluzje wew.

Jest jeszcze coś takiego, że w upalny dzień można sobie otworzyć okno (drzwi tarasowe), spuścić 'rozszczelnioną' roletę i mieć jako takie poczucie bezpieczeństwa w domu.

pozdrawiam

Robert

Czy ktoś z was kiedyś próbował wyłamać zasłoniętą roletę zamontowaną na oknie?

Żeby to zrobić najprościej było by ją wyrwać a to już wymaga nawiercenia otworu (ów) w celu zaczepienia linki! Nie twierdzę, że roleta jest idealnym zabezpieczeniem przed złodziejem, ale z całą pewnością potwafi utrudnić mu życie i o tych kilkadziesiąt sekund opóźnić włamanie. Inna sprawa, że jak zamontujecie szyby i okucia antywłamaniowe, alarmy, rolety i co tylko to złodziej może spokojnie do was podejść na ulicy, uprzejmie "poprosić" o otwarcie drzwi i wyłaczenie alarmu. Jedyne co zyskacie to zagrożenie dla życia lub zdrowia.

To oczywiście moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.

Sam wybudowałem domek parterowy z poddaszem, mam zwykłe okna plastikowe, zwykłe rolety i drzwi wejściowe bez atestów ale za to z dwoma zamkami aby PZU zechciało ubezpieczyć.

pozdrawiam,

Tomek.

Gość Rav
Zwykłą szybę wybija się młotkiem po jednym uderzeniu, antywłamaniową po kilkunastu sekundach. Ot i cała antywłamaniowość. A jest to ich jedyna zaleta.

Nie wiem na jakiej podstawie to napisałeś, ponieważ na pewno nigdy nie miałeś do czynienia z wybijaniem szyby P4. Jest praktycznie niemożliwe wybicie takiej szyby zwykłym młotkiem.