Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZABEZPIECZENIE OKIEN - rolety czy szyby i okucia antywłamaniowe?

Recommended Posts

Ja to widzę tak:

rolety:

plusy:

*trzymają w domu ciepło

*można w ciągu dnia zasunąć na drzemkę

minusy:

*trzeba jest codziennie odsłaniać i zasłaniać (na razie nie stać mnie na

silniczki),

*po zasłonięciu jest w domu całkowicie ciemno

*jak rolety w ciągu dnia są pozasłaniane w całym domu to dla złodzieja jest to sygnał: "wyjechali"

szyby antywłamaniowe:

plusy:

*są zawsze :)

*są niewidoczne (co może być także minusem i skończyć się zniszczeniem szyby przez złodzieja)

minusy:

???

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rolety zewnętrzne rzadko kiedy są antywłamaniowe - te antywłamaniowe, stalowe, są baaardzo drogie. Mają one służyć głównie dociepleniu okien zimą i zacieniania (chłodzenia) pomieszczeń latem. Moim zdaniem (o ile $ pozwala), lepiej zainstalować i szyby antywłamaniowe i rolety, bo każde z nich pełni inną funkcję.

Trzeba także rozejrzeć sie po okolicy czy w domach sąsiednich również pozakładane są rolety. Bo jeden samotny dom z roletami na osiedlu może dawać do myślenia potencjalnemu złodziejowi" są rolety , jest coś cennego". W takim przypadku wskazane są szyby antywłamaniowe.

Dobrym rozwiązaniem jest też monitoring i dobry alarm lub życzliwy sąsiad.

Paty.

1. okna (szyby) przeciwłamanniowe mają gorsze parametry cieplne

2. porównaj ceny może się okazać że silniczki do okien np. na dole budynku (albo w istotnej jego części) są tansze niż okna i okuci wzmocnione

3. mam teraz rolety i jest to super sprawa

w lecie jest chłodno, w zimie cieplej. Psychicznie moja żonak woli rolety (które widzi) niż wzmocnione okna

Trzeba także rozejrzeć sie po okolicy czy w domach sąsiednich również pozakładane są rolety. Bo jeden samotny dom z roletami na osiedlu może dawać do myślenia potencjalnemu złodziejowi" są rolety , jest coś cennego". W takim przypadku wskazane są szyby antywłamaniowe.

Dobrym rozwiązaniem jest też monitoring i dobry alarm lub życzliwy sąsiad.

Paty.

dzięki za rady!

sąsiedzi mają wszyscy, jak jeden mąż :) poza tym mój domek jest dosyć skromny na tle sąsiadów, więc liczę że złodzieje sobie mój odpuszczą (nie żebym sąsiadom życzyła :))

monitoring też rozważam i jestem raczej na tak

1. okna (szyby) przeciwłamanniowe mają gorsze parametry cieplne

2. porównaj ceny może się okazać że silniczki do okien np. na dole budynku (albo w istotnej jego części) są tansze niż okna i okuci wzmocnione

3. mam teraz rolety i jest to super sprawa

w lecie jest chłodno, w zimie cieplej. Psychicznie moja żonak woli rolety (które widzi) niż wzmocnione okna

czyli latem zaciągasz rolety? siedzicie po ciemku? (jestem laikiem w tej kwestii więc nie wyobrażam sobie, wybacz)

a może ktoś ma jeszcze doświadczenia z roletami w oknach połaciowych?

Droga Lukrecjo!

Przecież rolety można opuścić do połowy - tak aby odciąć trochę światła i ciepła, ale aby egipskich ciemności nie spowodować. Można też opuścić prawie całkowicie do dołu, ale tak aby pozostały nie zaciśnięte szczeliny między lamelkami pancerza rolety - wtedy w pokoju panuje miły półmrok.

jak OBCY będą chcieli wejść to i tak wejdą

z doświadczeń znajomych wynika, że nie warto dla antywłamu instalować ani jednego ani drugiego rozwiązania

wszystko jest do pokonania

bo i tak wejdą i tak, tylko pytanie ile czasu im to zajmie

jeśli już dla tego celu to instalować jedno i drugie, takie jest moje zdanie

masz szansę na to, że załoga dotrze minutę przed ucieczką napastników :lol

w naszym domu miały być rolety i już z nich zrezygnowałam

teraz decyzja o rodzaju szyb

ale chyba dam normalne, najzwyklejsze

wymiana będzie mniej kosztować firmę ubezpieczeniową :lol:

jak OBCY będą chcieli wejść to i tak wejdą

z doświadczeń znajomych wynika, że nie warto dla antywłamu instalować ani jednego ani drugiego rozwiązania

wszystko jest do pokonania

bo i tak wejdą i tak, tylko pytanie ile czasu im to zajmie

jeśli już dla tego celu to instalować jedno i drugie, takie jest moje zdanie

masz szansę na to, że załoga dotrze minutę przed ucieczką napastników :lol

w naszym domu miały być rolety i już z nich zrezygnowałam

teraz decyzja o rodzaju szyb

ale chyba dam normalne, najzwyklejsze

wymiana będzie mniej kosztować firmę ubezpieczeniową :lol:

a czy mogłabyś mi dokładnie powiedzieć DLACZEGO zrezygnowałaś z rolet?

Droga Lukrecjo!

Przecież rolety można opuścić do połowy - tak aby odciąć trochę światła i ciepła, ale aby egipskich ciemności nie spowodować. Można też opuścić prawie całkowicie do dołu, ale tak aby pozostały nie zaciśnięte szczeliny między lamelkami pancerza rolety - wtedy w pokoju panuje miły półmrok.

to po to człowiek przeprowadza się do domu z ogrodem i wywala sobie okno 3,2 x 2,5 żeby zasuwać rolety w ciągu pięknego letniego dnia??? NEVER! :D :D :D

jasne, że mogę napisać

przede wszystkim chodziło mi o docieplenie, gdyż mam duże przeszklenia

antywłam na drugim miejscu

reakcja na anty do rolet była spowodowana

-estetyką

-mostkami termicznymi

-zaciemnianiem pomieszczeń

-informowanie złodziei że nikogo nie ma

-zainwestowana kasa to równowartość P4 lub wyżej

-trudność zachowania w czystości, zaleganie robactwa itp

jak mi sie coś jeszcze przypomni to dam znać :)

lukrecja widzę że jesteś lajkonikiem w temacie duzych okien od południowej strony.

przy słonecznym dniu i temp.+25 (wiatr ci niestety nie pomoże przy zamkniętych okanch) skichasz się a nie wysiedzisz.

Ja to przetrenowałem i powiem ci wiecej w upalne dni zamykam rolety na maksa.

I nie jest to mój wymysł tylko doświadcznia miszkańców ciepłych krajów takich jak Hiszpania czy Włochy. Przejsdż się ulicą w tym kraju w letnie południe i zobaczysz, że wszytkie okna i okiennice są pozamykane. tylko nie mów że oni lubią siedzieć po ciemku :lol:

Lukrecja, a co ty w domu trzymać będziesz, hęę?

Wyrzucisz kaskę na okna i rolety. Moze lepiej na lepszejszy alarm.

Warto sprawdzić, jaki rabacik da nam ubezpieczalnia w zamian. Jak będą chcieli się włamać, to i tak wejdą :( . Jak nie przez drzwi, bramę garażową, czy okna to w ostateczności przez ścianę. :evil: Trzeba by chyba w każdą spoinę drut fi 5mm kłaść żeby nie.

Zaawizowanie się zewnętrznie antywłamem, to obwieszczenie mam coś cennego w środku.

Może lepiej chrzanić wszystko, wybrać oczojebny kolor scian, do tego egzotyk kolor dachówki, stado krasnali z przodu i może wtedy spokój dadzą. Z okazji hasła, u baziewiaka nic nie znajdziemy. :wink:

lukrecja widzę że jesteś lajkonikiem w temacie duzych okien od południowej strony.

przy słonecznym dniu i temp.+25 (wiatr ci niestety nie pomoże przy zamkniętych okanch) skichasz się a nie wysiedzisz.

Ja to przetrenowałem i powiem ci wiecej w upalne dni zamykam rolety na maksa.

I nie jest to mój wymysł tylko doświadcznia miszkańców ciepłych krajów takich jak Hiszpania czy Włochy. Przejsdż się ulicą w tym kraju w letnie południe i zobaczysz, że wszytkie okna i okiennice są pozamykane. tylko nie mów że oni lubią siedzieć po ciemku :lol:

ja tam jestem ciepłolubna, ale wierzę ci, że to już może być przesada. a czy zwykłe rolety (takie z materiału w środku domu) nie są jakimś rozwiązaniem w tym przypadku?

wiesz, ja nie jestem przeciwna roletom, ale chcę poznać różne zdania na ten temat, zapalonych zwolenników i przeciwników też! :)

Lukrecja, a co ty w domu trzymać będziesz, hęę?

Wyrzucisz kaskę na okna i rolety. Moze lepiej na lepszejszy alarm.

Warto sprawdzić, jaki rabacik da nam ubezpieczalnia w zamian. Jak będą chcieli się włamać, to i tak wejdą :( . Jak nie przez drzwi, bramę garażową, czy okna to w ostateczności przez ścianę. :evil: Trzeba by chyba w każdą spoinę drut fi 5mm kłaść żeby nie.

Zaawizowanie się zewnętrznie antywłamem, to obwieszczenie mam coś cennego w środku.

Może lepiej chrzanić wszystko, wybrać oczojebny kolor scian, do tego egzotyk kolor dachówki, stado krasnali z przodu i może wtedy spokój dadzą. Z okazji hasła, u baziewiaka nic nie znajdziemy. :wink:

można też przybrać maskowanie pt. spłukałem się na budowę w środku mam starą wersalkę z PRL-u i trochę szmat. parkować przed inną chatą, wychodzić w ciuchach ochronnych, przebierać się w robocie itd. :)

ja tam nie będę miała nic cennego tak naprawdę, troszeczkę sprzętu na bardzo normalnym poziomie i to wszystko, ale włamania są tak czy siak nieprzyjemne, zniszczenia są często bardziej kosztowne niż to co wyniosą.

No to powtórka filmu instruktarzowego pt. Miłość, szmaragd i krokodyl.

Idziesz przez dżunglę, a tam rudera. Na dzień dobry magnum, a na hasło pełna klima, basen, fontanna na patio, itd... itp...

No a w stajence oczywiście "Mały muł" z silnikiem 5,4 litra. Problem w tym, że to wszystko bez podatku, na rentowności powyżej 1000% z działalności o ustalonej w okolicy renomie.