Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mozna niewykorzystac drugiej transzy kredytu

Slawek 9

Recommended Posts

zajrzyj do umowy i regulaminu kredytu, każdy bank, każdy kredyt takie szczegóły trochę inaczej reguluje.

ale tak ogólnie, pewne tezy można postawić:

- jeśli zapłaciłeś jakieś prowizje za całość - to już ich raczej nie odzyskasz

- po określonym terminie (zwykle 1-3 rok) musisz się wywiązać przynajmniej z oddania budynku do użytku lub rozwiązać umowę i spłacić cały kredyt (to co wziąłeś, natychmiastowa wymagalność)

- jeśli miałeś jakąś promocję 0% prowizji - to od kwoty niepodjętej - już mogą żądać prowizji wg cennika nie-promocyjnego

- niepodjęte kwoty mogą być traktowane jak wcześniejsza spłata - co może być związane z prowizjami albo mogą mieć po prostu określoną prowizję za takie zdarzenia

- na upartego, w trakcie trwania takiego "zawieszonego" kredytu, gdy nie będzie w tej sprawie zawartego jakiegoś porozumienia/aneksu i nie będzie postępu w pracach mogliby wymówić kredyt (i znowu natychmiastowa wymagalność), zawsze się jakiś paragraf na to znajdzie w umowie

szczegóły i które z w/w są prawdziwe w Twoim przypadku (nie koniecznie wszystkie, pierwsze dwa prawie na pewno, ostatnie trzy to chyba rzadkość), jak na wstępnie, do sprawdzenia w konkretnej umowie.

ie bardzo rozumiem. To nie zastanawiałeś sie przed wzięciem kredytu czy : jest Ci potrzebny, czy chcesz we frankach, ile chcesz ?

Możesz przewalutować jak sie boisz.. nie wiem, albo wziąć i zainwestować ale nie w budowę ( a budować za gotówkę ?) Za gupia jestem na to :)

Jeszcz nie wzięłem kredytu.

W tym roku chce zrobic stan surowy, a później wykończyc.

Nie wiem jak bedzie sie zachywal frank na początku roku.

Byc moze na wiosnę lepszy będzie kredyt w zlotówkach (mniej ryzykowny)

Byc moze wtedy najlepszym wariantem bedzie kolejny kredyt refinansowy w zł zamiast brnięcie w franki.....

Make sense ??

Slawek

ie bardzo rozumiem. To nie zastanawiałeś sie przed wzięciem kredytu czy : jest Ci potrzebny, czy chcesz we frankach, ile chcesz ?

Możesz przewalutować jak sie boisz.. nie wiem, albo wziąć i zainwestować ale nie w budowę ( a budować za gotówkę ?) Za gupia jestem na to :)