Slawek 9 05.08.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Czesc Jak sie zachowa bank, gdybym zdecydował sie nieodebrac drugiej raty kredytu.Założmy iż biorę pierwszą na stan surowy, ale po kilku miesiącach kors franka jest niekorzystny i nie chce podejmowac tego ryzyka.Czy ktos rozwazał taki przypadek?Jak zachowa sie bank? Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 05.08.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 poczeka do terminu w którym zobowiązany jesteś przedstawić papiery o dokonaniu odbioru budynku. Nie odbierzesz to miło nie będzie, nie wywiążesz się z terminów realizacji prac, tez mogą się przyczepić, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 05.08.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 zajrzyj do umowy i regulaminu kredytu, każdy bank, każdy kredyt takie szczegóły trochę inaczej reguluje. ale tak ogólnie, pewne tezy można postawić: - jeśli zapłaciłeś jakieś prowizje za całość - to już ich raczej nie odzyskasz- po określonym terminie (zwykle 1-3 rok) musisz się wywiązać przynajmniej z oddania budynku do użytku lub rozwiązać umowę i spłacić cały kredyt (to co wziąłeś, natychmiastowa wymagalność)- jeśli miałeś jakąś promocję 0% prowizji - to od kwoty niepodjętej - już mogą żądać prowizji wg cennika nie-promocyjnego- niepodjęte kwoty mogą być traktowane jak wcześniejsza spłata - co może być związane z prowizjami albo mogą mieć po prostu określoną prowizję za takie zdarzenia- na upartego, w trakcie trwania takiego "zawieszonego" kredytu, gdy nie będzie w tej sprawie zawartego jakiegoś porozumienia/aneksu i nie będzie postępu w pracach mogliby wymówić kredyt (i znowu natychmiastowa wymagalność), zawsze się jakiś paragraf na to znajdzie w umowie szczegóły i które z w/w są prawdziwe w Twoim przypadku (nie koniecznie wszystkie, pierwsze dwa prawie na pewno, ostatnie trzy to chyba rzadkość), jak na wstępnie, do sprawdzenia w konkretnej umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.08.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 ie bardzo rozumiem. To nie zastanawiałeś sie przed wzięciem kredytu czy : jest Ci potrzebny, czy chcesz we frankach, ile chcesz ? Możesz przewalutować jak sie boisz.. nie wiem, albo wziąć i zainwestować ale nie w budowę ( a budować za gotówkę ?) Za gupia jestem na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 9 06.08.2007 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Jeszcz nie wzięłem kredytu. W tym roku chce zrobic stan surowy, a później wykończyc. Nie wiem jak bedzie sie zachywal frank na początku roku. Byc moze na wiosnę lepszy będzie kredyt w zlotówkach (mniej ryzykowny) Byc moze wtedy najlepszym wariantem bedzie kolejny kredyt refinansowy w zł zamiast brnięcie w franki..... Make sense ?? Slawek ie bardzo rozumiem. To nie zastanawiałeś sie przed wzięciem kredytu czy : jest Ci potrzebny, czy chcesz we frankach, ile chcesz ? Możesz przewalutować jak sie boisz.. nie wiem, albo wziąć i zainwestować ale nie w budowę ( a budować za gotówkę ?) Za gupia jestem na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts