Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpiwniczenie

Recommended Posts

Witam!

Wybieramy projekt domu. Mam wielka ochote na podpiwniczenie, zawsze marzylem miec duzo miejsca na warsztat.

Przez pewien czas zalozylem, ze zamiast isc w glab ziemi po prostu wybiore wiekszy dom w poziomie. Ale okazalo sie, ze dzialka nie jest za wielka - czyli jednak schodze pod ziemie :)

Mam wz. z tym pare pytan:

1) czy podpiwniczenie czesci domu zamiast calego nie pociaga za soba jakichs trudnosci technologicznych ?

2) czy i jakie badanie geologiczne sa wymagane ?

3) jak bardzo rosnie koszt budowy, zalozmy, ze podpiwniczenie ma 50m2

4) czy potencjalni wykonawcy zazwyczaj wiedza jak sie zabierac za piwnice ?

Z gory dzieki za odpowiedzi. Porady z zycia i przemyslen tez mile widziane.

pozdrawiam

Adam

witam serdecznie....

ja mam piwnicę pod całym domem( wyniesioną z jednej strony 1 m p.p.t) i cieszę się z tego mniej pracy mnie to kosztowało co mojego kolegę który ma piwnicę pod częścią domu...

wszystko wykonywałem sam...

mam zrobioną płyte fundamentową....na której wymurowałem ściany i zrobiłem strop żelbetowy, wszystko robiłem we własnym zakresie

co do kosztu powiem tyle że jeśli przeliczysz dokładnie koszty to okaże się że nie jest diabeł taki straszny jak go maluja....

gdyż sciana fundamentowa ma około 1 m wysokośći albo nawet 1, 3 m wysokości więc okazuje sie że tylko musisz dopłacić do jakieś 1,2 - 1,4 m wysokości ściany piwnicy jest to nie za duży koszt...dodatkowo musisz być świadowmy ze więcej wyjdzie ocieplenia na te większe sciany...a warto ocieplać...jak chcesz mieć tam warsztat i warto choć troszkę tam grzać... ja mam 12 cm styroduru więc też troszkę kaski poszło na dodatkowy styropian.... dodatkowo ocieplenie podłogi na gruncie....w piwnicy... i koszt dodatkowego stropu....(oczywiście do tego dolicz jeszcze robociznę jęsli sam tego robić nie zamierzasz...) mnie koszt materiałów na piwnicę wyszedł, czyli różnica po między tym jakbym miał dom bez piwnicya z piwnicą ok. 20.000 zł

ale mam 86 m2 więcej powierzchni w tym również juz hjest garaż 3,5 m x 7,2 m i mam jedno wielkie pomieszczenie w piwnicy po d salonem 5,9 m x 4,7 m uważam że warto jesli ktoś ma dobre warunki gruntowe...

Sprawdź dobrze wszystko, i jak wysoko masz wodę gruntową....to najważniejsze....

Pozdrawiam

Nigdy nie chcialem piwnicy, ale niestety warunki terenu..(skarpa) wymusily na mnie jej budowę.Koszta piwnicy sa duże i gdybym mogl, na pewno wolalbym wybudowac dodatkowe pomieszczenie na kotlownie itp. nawet ze 20 m w parterze.Piwnica to nie tylko doadtkowe bloczki na sciany piwniczne, to także drogi i kosztowny strop, podobnie droga izolacja przeciwwodna i cieplna (Izolacja Deitermanna plus styrodur), ewentualny drenaż , dodatkowe pieniadze dla wykonawcy.Ja mam w tej chwili wybudowaną piwnicę pod caloscią i wydane pieniadze tylko na piwnicę zblizają sie do kwoty 80 tys. zl.I to jeszcze nie koniec wydatkow.Dlatego , jesli tylko mozna to osobiscie radzę wybudowac wiekszy garaz, lub dodatkowe pomieszczenie w poziomie parteru i miec świety spokoj. Piwnica to nie tylko wiekszy metraż, wiekszy wydatek, ale takze zrodlo potencjalnie wikszych klopotow (woda w piwnicy)itp.

.Ja mam w tej chwili wybudowaną piwnicę pod caloscią i wydane pieniadze tylko na piwnicę zblizają sie do kwoty 80 tys. zl

a porównaj ile byś wydał do tej pory = mniej więcej podejrzewam poziom podłogi parteru ??? nie budując piwnicy

pewnie nie zero zł :o

no to znowu odgrzeję stary dowcip:

jak jest w okolicy jakaś studnia zerknij do niej -

gdy poziom wody jest tak wysoko że nabierzesz wody

do wiadra schylając się - to raczej piwnica odpada :-?

jak tak głęboko że widać takie małe kółeczko wody to OK...

stany pośrednie do zastanowienia...

Zgadzam się, że budowa piwnicy do większe koszty, ale znowu nie aż takie.

To co je podnosi to dodatkowy strop, ale za to podłoga na gruncie w piwnicy jest tańsza iż podłoga na gruncie w parterówce.

Czy wykonawca za dom z piwnicą weźmie więcej? Pewno tak, ale niezbyt duża będzie różnica, bo dom parterowy o dużej powierzchni też policzy drożej. Do tego w parterówce o zwiększonej powierzchni będzie większy dach, a ten też sporo kosztuje.

Poza tym ocieplenie ścian piwnicy to tylko styropian, siatka, klej i jakieś "mazidło", natomiast przy większej powierzchni parterówki wzrasta powierzchnia ścian, na których trzeba oprócz ocieplenia zrobić tynki.

Jak tak wszystko dokładnie policzyć, to się okaże, że różnica nie jest aż tak wielka, a za to ile korzyści z posiadania piwnicy. pod warunkiem, że nie ma wody.

Ja mam piwnicę pod całym domem i jeszcze dodatkowo pod tarasem.

Nie do konca zgodzę sie z tą tanioscią piwnicy.Gdybym nie budowal piwnicy, to owszem na izolację pionową poszloby jakieś mazidlo, tu niestety to mazidlo jest wymagane troche lepsze i jest piorunsko drogie.Drenaż to nie tanie rurki 1 m pod ziemią, ale dosc drogie wytrzymale rury na glebokosc 2,5 m.Strop nad piwnicą plus schody to koszt u mnie ponad 26 tys. zl.Styrodur to 8 tys. zl, izolacja pionowa to wydatek blisko 10 tys. zl, 6 tys. to robocizna (obrzutka plus izolacja).Stan surowy z piwnicą byl drozszy o dodatkowe 15 tysiecy (robocizna).Dodatkowe bloczki to wydatek 10 tys. z l Nie liczę wyzszych kominow itp.To są koszta dodatkowe, nie liczę fundamentow, ani scian piwnicznych powiedzmy do wysokosci 1 metra.Nie chcę demonizowac tu wydatkow na piwnicę, ale podkreslic to, że koszt nie jest bagatelny.U mnie podloze jest gliniaste i izolacje muszą byc porzadne.Gdybym mial wybor, to wolalbym zdecydowanie dobudowac pomieszczenie gospodarcze , jakieś 20-25 m kw. a nie ponad 100 m piwnic.

Skąd Wy macie te kwoty :o

Mnie stan surowy z dachem z pełnym deskowaniem kosztuje 250 tyś.

W tym stan zero - 100 tyś.

W stanie zero mam piwnicę ok. 100 m2 z jednej strony nieco ponad terenem. Schody z żelbetu.

Znajomy właśnie kończy dom w gminie obok, jego stan zero bez piwnicy wyniósł 80 tyś. Fakt, że ma spadek na działce i fundament też wyszedł mu z jednej strony jakieś 80-100cm nad poziom terenu.

No ale my zdecydowanie chcieliśmy piwnicę ;)

piwnica to 150% kosztów budowy parteru

zalecane podpiwniczenie całkowite lub bez podpiwniczenia

podpiwniczenie częściowe ma sens i niski koszt tylko na zboczu góry

Nie wiem skąd wziete jest te 150% parteru, tutaj dyskusje mozna prowadzić bez końca ale jak ktoś się zastanwia niech pomyśli:

1, argument ze wolałby 20m2 godpodarczego niż 100m2 piwnicy - więc dlaczego tak nie zrobił ???? chcesz piwnice to budujesz , nie chcesz to nie budujesz :wink: :lol: :lol:

2. zawsze było mówione że jak są kiepskie warunki gruntowe to nie robi się piwnicy - a tutaj padają argumenty o super zabezpieczeniach, więc w takim wypadku nie robi się piwnicy i nie ma tych kosztów albo gdy są takie koszty nie robi się piwnicy

3. ktoś policzył że do tej pory wydał xxxx zł do momentu przykrycia piwnicy i tyle go kosztowała piwnica - bzdura niech odejmie od tego ile by wydał na fundamenty, podłogę na gruncie (tam też są wylewki i beton) itd PONADTO należy ODJĄĆ koszt krótszych ścian zewnetrznych, koszty elewacji, koszty pokrycia dachem - przeciez dom z piwnicą z regóły jest mniejszy, nie nalezy doliczać tynków ścian czy tarakoty na podłogi w domu też w gospodarczych to robi, jak jest garaż to i w garażu to robi.

Takaże podsumowując nie da sie wyliczyć faktycznych kosztów piwnicy a tylko przybliżone, i każdy robi jak uważa, ale napewno nie robi się piwnicy gdy ktoś nie jest przekonany że chce piwnicy i gdy koszty zabezpieczeń są bardzo wysokie.

:lol: :wink: :-? :lol:

[:

1, argument ze wolałby 20m2 godpodarczego niż 100m2 piwnicy - więc dlaczego tak nie zrobił ???? chcesz piwnice to budujesz , nie chcesz to nie budujesz :wink: :lol: :lol:

2. zawsze było mówione że jak są kiepskie warunki gruntowe to nie robi się piwnicy - a tutaj padają argumenty o super zabezpieczeniach, więc w takim wypadku nie robi się piwnicy i nie ma tych kosztów albo gdy są takie koszty nie robi się piwnicy

3. ktoś policzył że do tej pory wydał xxxx zł do momentu przykrycia piwnicy i tyle go kosztowała piwnica - bzdura niech odejmie od tego ile by wydał na fundamenty, podłogę na gruncie (tam też są wylewki i beton) itd PONADTO należy ODJĄĆ koszt krótszych ścian zewnetrznych, koszty elewacji, koszty pokrycia dachem - przeciez dom z piwnicą z regóły jest mniejszy, nie nalezy doliczać tynków ścian czy tarakoty na podłogi w domu też w gospodarczych to robi, jak jest garaż to i w garażu to robi.

Takaże podsumowując nie da sie wyliczyć faktycznych kosztów piwnicy a tylko przybliżone, i każdy robi jak uważa, ale napewno nie robi się piwnicy gdy ktoś nie jest przekonany że chce piwnicy i gdy koszty zabezpieczeń są bardzo wysokie.

Hmmm, pokuszę sie jeszcze raz o odpowiedz.Piwnicę buduję mimo gliny z prostej przyczyny, dzialka jest ze spadkiem, dosc znacznym i różnica miedzy ulicą a fundamentem wynosi ponad 3 metry.Piwnica wychodzi z uksztaltowania dzialki (skarpa) a nie z widzimisię.Albo pozostalo zasypac ponad 3 m glebokosci i cieszyc sie parterem.Nie zawsze dom podpiwniczony musi byc mniejszy od parterowego.Kiepskie warunki glebowe (glina) nie uniemożliwiają budowy domu z piwnicą, ale wymuszają poważniejsze potraktowanie izolacji przeciwwilgociowej oraz wykonanie drenażu.O kosztach dodatkowych wypowiadalem sie podajac jedynie dodatkowe elementy zwiazane z piwnicą typu strop itp. pomijajac elementy wspolne w kazdym domu czy to parter czy piwnica typu fundamenty itp.Ii te dodatkowe koszta w moim przypadku dochodzą do 80 tys. zl, powtarzam , koszta zwiazane wylacznie z piwnicą.Gdybym mial inaczej uksztaltowaną dzialke (bez skarpy) , w miare plaską zdecydowanie wolalbym postawic dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, nawet te 20-25 m.I to by bylo na tyle z punktu widzenia osoby, ktora tę piwnice już wybudowala i wie, ile na to wydala pieniedzy.Powtarzam, nie jest to negacja piwnicy jako takiej, ale realne naswietlenie sporych kosztow, ktore budowa piwnicy pociaga za sobąOoprocz kosztow zostaje zawsze ryzyko...ze mimo wszystko czasem w piwnicy moze sie pojawiac woda...a wiec niepotrzebny problem, ktorego domy parterowe raczej nie miewają.Pzdr.

:wink: :-? :lol: :wink: NIestety uwarunkowania terenowe nie dają nam obrazu kosztów piwnicy a konstrukcji budynku ale w wyniku ukształtowania terenu, masz razje Twoje koszty są wysokie nie z powodu wyboru budynku z piwnicą tylko z powodu ukształtowania terenu, także to juz zupełnie inna kwestia :wink: :lol: , trudno uznać Twój przypadek jako odzwierciedlenie kosztów piwnicy, i należałoby go brać jako ostrzeżenie na temat jak wybierać działkę aby ukszatałtowanie terenu nie zmusiło nas do stawiania piwnicy w terenie który nie sprzyja jej budowniu.

tak jest, zamawiasz badania geotechniczne i wiercisz sobie w poszukiwaniu wody gruntowej, jeśli spotkasz ją płytko ppt to odpuść sobie piwnicę, bo zabezpieczenie jej przed wilgocią będzie bardzo kosztowne i skomplikowane

Gorzej bywa. Tutaj cały czas jest jeszcze kwestia zrezygnowania z piwnicy i dobrze.

Znajomy napalił się na dom w stanie surowym, w całości podpiwniczony. Cała piwnica to jest aktualnie basen.

Nie idzie mu wytłumaczyć, że kiepski to pomysł, jak tak od kilku lat stoi sobie domek z porotermu w wodzie.

Budowlaniec od sprzedającego opowiada jak to się dreny zrobi i wszystko będzie cacy i woda sobie pójdzie weg.

Ale ile ta wilgoć tam będzie siedziec? Czy nie trzeba będzie osuszać murów?

tak jest, zamawiasz badania geotechniczne i wiercisz sobie w poszukiwaniu wody gruntowej, jeśli spotkasz ją płytko ppt to odpuść sobie piwnicę, bo zabezpieczenie jej przed wilgocią będzie bardzo kosztowne i skomplikowane

Gorzej bywa. Tutaj cały czas jest jeszcze kwestia zrezygnowania z piwnicy i dobrze.

Znajomy napalił się na dom w stanie surowym, w całości podpiwniczony. Cała piwnica to jest aktualnie basen.

Nie idzie mu wytłumaczyć, że kiepski to pomysł, jak tak od kilku lat stoi sobie domek z porotermu w wodzie.

Budowlaniec od sprzedającego opowiada jak to się dreny zrobi i wszystko będzie cacy i woda sobie pójdzie weg.

Ale ile ta wilgoć tam będzie siedziec? Czy nie trzeba będzie osuszać murów?

Tylko zburzyć i zaorać, chociaż jestem za piwnicami bym nie brał nigdy, nie do wysuszenia, nie mówiąc o izolacjach, no chyba że piwnica to ma być prywatny basen :-? :o :o :lol: :lol: :wink: :wink:

to dlaczego nie założyli drenów wcześniej ?? przecież PTH jak nasiąknie woda to prze4staje być ściana ciepłą, i zaczyna sie problem z ogrzewaniem

Errata. Były dreny i wszystko było cacy, ale sąsiad wybudował się na działce obok i je przeciął. Stąd problemy.

Się je odtworzy i woda zapewne znowu zniknie.

Zostaną mokre mury. :evil:

Ciekawe czy jest tam izolacja pozioma pomiedzy piwnica a parterem.

Jesli jest to moze tylko mury piwnicy sa złe?

Zaraz zaraz - czy takie przeciecie drenów powodujace zalanie piwnicy nie podpada pod "zmiane stosunków wodnych na dzialkach przyleglych"? :o

coś kręcisz, jak można się wybudować na działce obok i przeciąć dreny znajdujące się na zupełnie innej drugiej działce ?? a może prawda jest taka że te dreny nigdy nie istniały a tobie ktoś probuje jakiś kit sprzedać ??

Może.

Nie jestem stroną umowy i znam ją z drugiej ręki.

Dreny podobno biegły ze spadkiem terenu przez działkę sąsiada.

Się tam posadził z domem i przeciął. Tak mi to przedstawiono.

Tam gdzie ja sie wybudowałem w latach 50 ubiegłego stulecia położone zostały dreny. Kiedy sąsiad się budował znalazł je i postarał się odtworzyć. Ja na obszarze fundamentów swojego domu ich nie znalazłem.

I o niczym to nie świadczy bo po 60 latach tam może być wszystko tylko nie drożny dren.

teraz rozumiem, nie pozostaje nic innego jak zapytać sie sprzedającego czy nie może odbudować drenów i podłączyć je do kanalizacji albo studni chłonnej ??

On to chce zrobić, zobowiązał się i w rezultacie można się spodziewać odpływu stojącej wody z piwnicy.

Pytanie czy w ogóle w to wchodzić ze względu na nasiąknięte do imentu mury...

Aktualnie wilgoci na górze nie czuć, ale stan jest otwarty, okna tylko dechami zabite...