Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korek we wnętrzach, na ścianach, ściany z korka

godul1

Recommended Posts

Faktycznie - "zimny prysznic". :cry: (choć pewnie ta cena za wzorek)

Na stronie "Domkorkowy" znalazłam ceny:

- za tradycyjne płytki ok. 27 - 40 zł + Vat (za mkw) - do wykończenia farbą akrylową,

- inne ok.50 zł + Vat (za mkw) do wykończenia woskiem.

Wymiar płytki 600x300x3mm.

Ceny porównywalne z płytkami ceramicznymi (kafelkami).

Ciekawe czy zwykły laik położyłby takie płytki korkowe?

Chyba z kafelkami jest trochę więcej pracy?

Pozdrawiam

Hanna

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie - "zimny prysznic". :cry: (choć pewnie ta cena za wzorek)

Na stronie "Domkorkowy" znalazłam ceny:

- za tradycyjne płytki ok. 27 - 40 zł + Vat (za mkw) - do wykończenia farbą akrylową,

- inne ok.50 zł + Vat (za mkw) do wykończenia woskiem.

Wymiar płytki 600x300x3mm.

Ceny porównywalne z płytkami ceramicznymi (kafelkami).

Ciekawe czy zwykły laik położyłby takie płytki korkowe?

Chyba z kafelkami jest trochę więcej pracy?

Pozdrawiam

Hanna

Mój mąż był w korkowaniu zwykłym laikiem.

Trzymaja się już siódmy rok!!!

Tylko sam klej trochę smierdzi,więc lepiej kleić jak jeszcze nie mieszkacie, zeby tego nie wdychac. Sam korek jest bezzapachowy. I jak pisałam nie sprawia kłopotu

:D :D

Mój mąż był w korkowaniu zwykłym laikiem.

Trzymaja się już siódmy rok!!!

Tylko sam klej trochę smierdzi,więc lepiej kleić jak jeszcze nie mieszkacie, zeby tego nie wdychac. Sam korek jest bezzapachowy. I jak pisałam nie sprawia kłopotu

:D :D

To podobnie jak mój - laik w tej sparwie, ale korek ślicznie leży i po 4 latach wygląda jak nowy.

Poza tym w nowym domu w przedpokoju również na ścianach będziemy mieć korek. Tym razem klejony przez ekipę. Mąż sie zaparł, że już takiej roboty nie chce, bo fakt klej śmierdzi, no i trzeba go precyzyjnie przyklejać, bo się szybko "łapie" ściany ;)

Mam korek na ścianach w przedpokoju około 10 lat. sprawuje się super, nie brudzi, nie kurzy i mam wrażenie, ze ''zjada kurz'' (remont 3 lata temu, robilismy sciany na gladko...cekol itd... wszędzie ogrom kurzu a korek po tym remonciku, lekko przypylony, przetarlam raz wilgotną sciereczką i po problemie).

Natomiast gorzej jest z listwami wykończeniowymi, są jaśniejsze i ząb czasu widać.

Sami naklejaliśmy, odrobina precyzji i do dzieła.

Dopasowanie wzoru arkuszy bywa klopotliwe ale jak sie trochę pobawi to wychodzi jak z jednej calości.

Korek jest OK.

Moja szwagierka ma w przedpokoju korek ciekawie powycinany górą /tak gdzies 1/2 do 1/3 wysokosci/ a powyzej farba ton jasnijesza niz zielonkawe wstawki w korku . Całosc wygląda bardzo efektownie. I inspirujaco.

Cos w tym stylu planuję w swojej nowej kuchni w kaciku jadalnym. Mysle nad tym.

W swojej obecnej mam dwa rodzaje: taki jak wkleiła Inezka tylko z wstawkami białymi/zamiast zielonych/ i całkiem biały. Z tych dwóch ułozony jest deseń, który miał optycznie poszerzyć wąską kuchnie. Powyżej na ścianie farba /korek do wysokosci 2/3/

Tak że możliwości jest wiele.

pozdrawiam.

Dropsiaczku

fajny ten pomysł z powycinanym korkiem + farba, to optycznie chyba poszerza przedpokój? :)

Bałam się korka w stylu "lamperia" ale to wycinanie jest pomysłowe. Tylko pewnie robił to fachowiec?

Ale co jest na podłodze - mozajka parkietowa, terkota czy może panele podłogowe?

Hania

Doroto_71

czy kładliście coś pod korek czy na "gołe" ściany klej i korek.

Czy też robiliście gładź + farba nad korkiem?

No i co jest na podłodze - ja na razie nie mam koncepcji. Mój mąż chce terakotę ale ja nie jestem przekonana do tego (będzie zimno w nogi a mam małe dziecko).

Pozdrawiam!

Hania

Fakt poszerza. A na podłodze w przedpokoju szwagierka ma kafle. Z tym ze i tak przykryte dywanikiem :D , zeby było cieplej. Korek wycinał jej i kleił fachowiec ale jak dobrze pomysle to moze sobie sama kacik zaprojektuję :) /korek sie łatwo tnie, wazne będze wyrysowanie szablonu/ Też bym na to sama nie wpadła, wcześniej widywałam tylko całe sciany pokryte korkiem albo pasy z korka.

U mnie w kuchni obecnej : sciana klej korek. A nad korkiem gładź i farba.

pozdrawiam

Czytając o tylu zaletach korka poważnie zastanawiam sie nad płytkami lub panelami korkowymi na podłogę zamiast mozajki parkietowej, która jest zimna.

A koszty podobne.

Boję się jednak sama (z mężusiem) kłaść taką podłogę choć ponele mają system "clik - clik". Może ktoś już kładł taką podłogę?

Da się samemu? czy potrzeba fachowca?

Doroto_71

czy kładliście coś pod korek czy na "gołe" ściany klej i korek.

Czy też robiliście gładź + farba nad korkiem?

No i co jest na podłodze - ja na razie nie mam koncepcji. Mój mąż chce terakotę ale ja nie jestem przekonana do tego (będzie zimno w nogi a mam małe dziecko).

Pozdrawiam!

Hania

cześć

Na scianach wczesniej była jakaś farba emulsyjna, zmyłam kurz. woda z mydłem, wyschło, klej i korek, trzyma się super po tylu latach, nawet rura dość gruba doprowadzajaca gaz z klatki schodowej do kuchni która ''dekoracyjnie'' jest 10 cm. od sufitu została oklejona korkiem (w kółeczko) czyli i na emali klej trzyma korek.

Mam oklejone drzwi szafy(płyta nielaminowana).

Na podłodze mam terakotę, ocienie brązu.

W przedpokoju, jest dość ciemno.

Pozdrawiam.

Dorota

Właśnie boję się "przedobrzenia": korek na ścianie , korek na podłodze.

Chyba wybiorę korek na podłogach, (jeśli starczy finansów z kredytu to może na prawie całości? hm... ok.70 mkw - duuużo) a płytki na ściance w aneksie kuchennym między szafkami. Muszę jeszcze pomyślec o kolorach.

Zaraz jadę do spółdzielni mieszkaniowej sprawdzić czy zaakceptują moje poprawki w planie budowy mieszkania (łączę ze sobą dwie kawalerki). Ale o tym innym razem.

Pozdrawiam. Hania

Właśnie boję się "przedobrzenia": korek na ścianie , korek na podłodze.

Sluszne obawy. W nieduzych pomieszczeniach nalezy ostroznie dawkowac korek, poniewaz koncowy efekt moze byc taki, ze pomieszczenie bedzie wygladalo jak wnetrze kartonowego pudelka. Poniewaz korek ma powierzchnie w calosci zmywalna najlepiej na scianie polozyc go w miejscach niezbednych /o ile oczywiscie ma spelniac funkcje takze ochronna a nie tylko zdobiaca/ . W niewielkich pomieszczeniach dobrze jest korek zestawic z jakas inna faktura , materialem np. tynk, szklo(lustro), metal, laminat, cegla . Korek to material , ktory niezwykle dobrze zestawia sie z kazdym innym materialem /oprocz moze korka :lol: z ktorym dobrze wyglada jedynie w zamierzonych kompozycjach plastycznych/

A jak jest z ciepłotą paneli (płytek) podłogowych z korka.

Czy czasem po lakierowaniu podłoga korkowa nie stanie się zimiejsza?

Podobno to lakier na parkiecie, mozaice parkietowej czy na korku zmienia ich ciepłotę (tak mi mówili w sklepie).

A jeśli nie polakieruję to wytrzymałość korkowej podłogi będzie bardzo mała.

Pozdrawiam

Hania