HM 18.01.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Faktycznie - "zimny prysznic". (choć pewnie ta cena za wzorek) Na stronie "Domkorkowy" znalazłam ceny: - za tradycyjne płytki ok. 27 - 40 zł + Vat (za mkw) - do wykończenia farbą akrylową, - inne ok.50 zł + Vat (za mkw) do wykończenia woskiem. Wymiar płytki 600x300x3mm. Ceny porównywalne z płytkami ceramicznymi (kafelkami). Ciekawe czy zwykły laik położyłby takie płytki korkowe? Chyba z kafelkami jest trochę więcej pracy? Pozdrawiam Hanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 18.01.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Hmmmmm, ja zastanawiam sie nad polozeniem korka na parapety lastriko - pomysl kogos z tego forum Nie sadzilam, ze moze byc taki sliczny korek, ciekawe czy nadaje sie na parapety. http://hoffmanowska.pl/Wnetrza/lusitania%20dark%20green.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 19.01.2006 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Widziałam u znajomych coś takiego ale oni zastosowali tapetę korkową bo bali się, że płytka w czasie obróbki nie da się odpowiednio powyginać i w końcu popęka. Chyba, że chcesz tylko położyć korek na " górną stronę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inezka 19.01.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Tylko na wierzchu nie mialoby sensu Myslalam raczej o przycieciu na brzegach i rowniutkim podklejeniu, chociaz tak naprawde nie wiem czy to w ogole by wyszlo. A tapeta mi sie nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.01.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Gdzieś na Forum czytałem czyjś post o tym, że korek potrafi nieźle cuchnąć. Przyznam, że z korkiem nie miałem do czynienia i troche mnie ta informacja zdziwiła, ale skoro ktoś się z tym zetknął sygnalizuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 19.01.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Faktycznie - "zimny prysznic". (choć pewnie ta cena za wzorek) Na stronie "Domkorkowy" znalazłam ceny: - za tradycyjne płytki ok. 27 - 40 zł + Vat (za mkw) - do wykończenia farbą akrylową, - inne ok.50 zł + Vat (za mkw) do wykończenia woskiem. Wymiar płytki 600x300x3mm. Ceny porównywalne z płytkami ceramicznymi (kafelkami). Ciekawe czy zwykły laik położyłby takie płytki korkowe? Chyba z kafelkami jest trochę więcej pracy? Pozdrawiam Hanna Mój mąż był w korkowaniu zwykłym laikiem. Trzymaja się już siódmy rok!!! Tylko sam klej trochę smierdzi,więc lepiej kleić jak jeszcze nie mieszkacie, zeby tego nie wdychac. Sam korek jest bezzapachowy. I jak pisałam nie sprawia kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmieszek 20.01.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Mój mąż był w korkowaniu zwykłym laikiem. Trzymaja się już siódmy rok!!! Tylko sam klej trochę smierdzi,więc lepiej kleić jak jeszcze nie mieszkacie, zeby tego nie wdychac. Sam korek jest bezzapachowy. I jak pisałam nie sprawia kłopotu To podobnie jak mój - laik w tej sparwie, ale korek ślicznie leży i po 4 latach wygląda jak nowy. Poza tym w nowym domu w przedpokoju również na ścianach będziemy mieć korek. Tym razem klejony przez ekipę. Mąż sie zaparł, że już takiej roboty nie chce, bo fakt klej śmierdzi, no i trzeba go precyzyjnie przyklejać, bo się szybko "łapie" ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_71 20.01.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Mam korek na ścianach w przedpokoju około 10 lat. sprawuje się super, nie brudzi, nie kurzy i mam wrażenie, ze ''zjada kurz'' (remont 3 lata temu, robilismy sciany na gladko...cekol itd... wszędzie ogrom kurzu a korek po tym remonciku, lekko przypylony, przetarlam raz wilgotną sciereczką i po problemie). Natomiast gorzej jest z listwami wykończeniowymi, są jaśniejsze i ząb czasu widać. Sami naklejaliśmy, odrobina precyzji i do dzieła. Dopasowanie wzoru arkuszy bywa klopotliwe ale jak sie trochę pobawi to wychodzi jak z jednej calości. Korek jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Galja 21.01.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Korek, chyba najlepsza rzecz zmywalna, jeżeli chodzi o ściany. Mam i tapete natryskową, i w niektórzych pomieszczeniach zmywalnego beckersa, ale korek jest bezkonkurencyjny.Mam psa, ślini sie mocno, pluje ryżem, a korek na ścianie od lat, jak nowy:-) Więc polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 22.01.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Kochani! Wszystko ładnie, pięknie... ale jeśli dam np. w przedpokoju korek to: 1) na całej ścianie (od góry do dołu? - nie będzie za ciemno?) 2) a co na podłogę - terakota, mozajka parkietowa? Podpowiedzcie proszę! Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 22.01.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Moja szwagierka ma w przedpokoju korek ciekawie powycinany górą /tak gdzies 1/2 do 1/3 wysokosci/ a powyzej farba ton jasnijesza niz zielonkawe wstawki w korku . Całosc wygląda bardzo efektownie. I inspirujaco. Cos w tym stylu planuję w swojej nowej kuchni w kaciku jadalnym. Mysle nad tym. W swojej obecnej mam dwa rodzaje: taki jak wkleiła Inezka tylko z wstawkami białymi/zamiast zielonych/ i całkiem biały. Z tych dwóch ułozony jest deseń, który miał optycznie poszerzyć wąską kuchnie. Powyżej na ścianie farba /korek do wysokosci 2/3/Tak że możliwości jest wiele.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 22.01.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Dropsiaczku fajny ten pomysł z powycinanym korkiem + farba, to optycznie chyba poszerza przedpokój? Bałam się korka w stylu "lamperia" ale to wycinanie jest pomysłowe. Tylko pewnie robił to fachowiec? Ale co jest na podłodze - mozajka parkietowa, terkota czy może panele podłogowe? Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 22.01.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Doroto_71czy kładliście coś pod korek czy na "gołe" ściany klej i korek.Czy też robiliście gładź + farba nad korkiem? No i co jest na podłodze - ja na razie nie mam koncepcji. Mój mąż chce terakotę ale ja nie jestem przekonana do tego (będzie zimno w nogi a mam małe dziecko).Pozdrawiam!Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 22.01.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Fakt poszerza. A na podłodze w przedpokoju szwagierka ma kafle. Z tym ze i tak przykryte dywanikiem , zeby było cieplej. Korek wycinał jej i kleił fachowiec ale jak dobrze pomysle to moze sobie sama kacik zaprojektuję /korek sie łatwo tnie, wazne będze wyrysowanie szablonu/ Też bym na to sama nie wpadła, wcześniej widywałam tylko całe sciany pokryte korkiem albo pasy z korka. U mnie w kuchni obecnej : sciana klej korek. A nad korkiem gładź i farba. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 23.01.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Czytając o tylu zaletach korka poważnie zastanawiam sie nad płytkami lub panelami korkowymi na podłogę zamiast mozajki parkietowej, która jest zimna.A koszty podobne.Boję się jednak sama (z mężusiem) kłaść taką podłogę choć ponele mają system "clik - clik". Może ktoś już kładł taką podłogę?Da się samemu? czy potrzeba fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_71 23.01.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Doroto_71 czy kładliście coś pod korek czy na "gołe" ściany klej i korek. Czy też robiliście gładź + farba nad korkiem? No i co jest na podłodze - ja na razie nie mam koncepcji. Mój mąż chce terakotę ale ja nie jestem przekonana do tego (będzie zimno w nogi a mam małe dziecko). Pozdrawiam! Hania cześć Na scianach wczesniej była jakaś farba emulsyjna, zmyłam kurz. woda z mydłem, wyschło, klej i korek, trzyma się super po tylu latach, nawet rura dość gruba doprowadzajaca gaz z klatki schodowej do kuchni która ''dekoracyjnie'' jest 10 cm. od sufitu została oklejona korkiem (w kółeczko) czyli i na emali klej trzyma korek. Mam oklejone drzwi szafy(płyta nielaminowana). Na podłodze mam terakotę, ocienie brązu. W przedpokoju, jest dość ciemno. Pozdrawiam. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 24.01.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Właśnie boję się "przedobrzenia": korek na ścianie , korek na podłodze.Chyba wybiorę korek na podłogach, (jeśli starczy finansów z kredytu to może na prawie całości? hm... ok.70 mkw - duuużo) a płytki na ściance w aneksie kuchennym między szafkami. Muszę jeszcze pomyślec o kolorach.Zaraz jadę do spółdzielni mieszkaniowej sprawdzić czy zaakceptują moje poprawki w planie budowy mieszkania (łączę ze sobą dwie kawalerki). Ale o tym innym razem.Pozdrawiam. Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martta 25.01.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 to korek który mi sie podobał ,odstraszyła cenahttp://www.egen.pl/sklep/images/fullsize/korpodlog/dino_mono.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.01.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Właśnie boję się "przedobrzenia": korek na ścianie , korek na podłodze. Sluszne obawy. W nieduzych pomieszczeniach nalezy ostroznie dawkowac korek, poniewaz koncowy efekt moze byc taki, ze pomieszczenie bedzie wygladalo jak wnetrze kartonowego pudelka. Poniewaz korek ma powierzchnie w calosci zmywalna najlepiej na scianie polozyc go w miejscach niezbednych /o ile oczywiscie ma spelniac funkcje takze ochronna a nie tylko zdobiaca/ . W niewielkich pomieszczeniach dobrze jest korek zestawic z jakas inna faktura , materialem np. tynk, szklo(lustro), metal, laminat, cegla . Korek to material , ktory niezwykle dobrze zestawia sie z kazdym innym materialem /oprocz moze korka z ktorym dobrze wyglada jedynie w zamierzonych kompozycjach plastycznych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HM 31.01.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 A jak jest z ciepłotą paneli (płytek) podłogowych z korka. Czy czasem po lakierowaniu podłoga korkowa nie stanie się zimiejsza?Podobno to lakier na parkiecie, mozaice parkietowej czy na korku zmienia ich ciepłotę (tak mi mówili w sklepie). A jeśli nie polakieruję to wytrzymałość korkowej podłogi będzie bardzo mała.Pozdrawiam Hania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts