Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Korek we wnętrzach, na ścianach, ściany z korka

godul1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w łazience były dwa rodzaje korka - w miejscach mniej narażonych na bezpośredni kontakt z wodą były płytki z tzw. korka surowego, niczym niezabezpieczanego, nad wanną i przy umywalce korek laminowany. Użytkowałam 4 lata i kiedy przyszło mi się zmienić mieszkanie a nowa właścicielka nie była zainteresowana takim rozwiązaniem łazienki, wszystkie płytki odkleiłam i ponownie zastosowałam w kuchni / w łazience były już kafelki/- laminowane nad blatem , zlewozmywakiem i piecem, a w części jadalnej surowe. Nikt nie poznał,że wszystkie płytki są z odzysku.

Ja kupowałm w Krakowie w "Dom korkowy" czy coś w tym stylu, ale obecnie i u nas pojawiło się stoisko z płytkami korkowymi chyba jakiś punkt sprzedaży. Spróbuj się, może z nimi skontaktować mieli swoją siedzibę na ul. Lea.

Widziałam też w którymś z marketów chyba w Castoramie.

Godul, Ty zdaje się mieszkasz gdzieś na zachód od W-wy więc odpowiadam, bo też interesowałam się tematem. Dom Korkowy ma swoje przedstawicielstwo w Warszawie przy ulicy Żurawiej, ale ich produkty znalazłam też w Pruszkowie :). Tam gdzie kiedyś była Rema, tylko kilka metrów dalej w kier W-wy jest taki punkt z panelami podłogowymi i z korkiem. Nie pamiętam jak to się nazywa, ale jest na nim taki wielki napis "Korek ścienny i podłogowy" czy coś w tym rodzaju. Wyroby z korka produkuje też firma Witex: http://www.witex.com.pl/produkty/korek/korek.htm, tu jest ich lista przedstawicieli: http://www.witex.com.pl/kontakt/kontakt.htm i nie wiem czy ci z Pruszkowa to nie są ci sami ;). Tylko warto się upewnić którzy z nich sprzedają korek, a którzy tylko zwykłe panele.

To tyle co ja wiem. Gdybyś zrobił jakieś rozeznanie, to chętnie się też dowiem, gdyż chcę położyć korek w kuchni na podłodze.

Pozdr. B.

Dzieki Becik. Dzis sprawdzę ten punkt koło Remy. Znalazłem punkt sprzedaży korka w Milanówku ale ceny tam to zupełny kosmos.

Dzieki Edzia,

W Castoramie w Wawie nie ma laminowanego korka - jest tylko woskowany. Zreszta moja żona znalazła tanie panele woskowane na bartyckiej. Co do woskowanego to mam go na ścianach w kuchni i wygląda super.

• 1 year później...
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miał blizsze kontakty z korkiem na ścianie? Gdzie kupić? Czy warto? jak kleić? Czy trzeba go jakoś konserwować, a - Boże broń - sprzątać???? Nie pęka? Nie kruszy się? Nie odpada całymi płatami? Czy klejenie to wielka filozofia, czy tez dla każdego lajkonika? A moze ktoś dopłaci za wzięcie jego korka?

Mam korek od 5 (?) lat. Jestem bardzo zadowolony. Kupiłem w takiej sieci sklepów "Dom korka" (chyba tak to się nazywa). Sam kleiłem. Zdecydowałem się na klej podobny do butaprenu. Śmierdział okrutnie, ale trzyma wspaniale. Jakoś jestem uprzedzony do ekologicznych po moich doświadczeniach z lakierem do parkietu :(

Ściany muszą być równe, mocne. Jak się postarasz, to połączenia arkuszy będą widoczne tylko z bliska. Korek się świetnie obrabia. Do konserwowania są woski (ja woskowałem tylko szlifowane rogi - reszta była zakonserwowana fabrycznie).

W domu który wykańczam (albo on mnie) też będę chciał mieć trochę korka (myślę o podłodze w sypialni). Widziałem nawet taki, który mi odpowiadał - nie cierpię tych lakierowanych. Wyglądają jak płytki PCV. Chcę kupić naturalny woskowany.

Pozdrawiam, Heniek

• 1 year później...

WITAJCIE!

Kupuję mieszkanie do remontu i marzy mi się KOREK (ma tyle zalet...)

Czy ktoś ma zdjęcia aranżacji płyt czy tapet z korka, łączenia z innymi tapetami lub gładzią, czy płytkami ceramicznymi np. w łazience czy kuchni, przedpokoju. (Może znacie ciekawe strony internetowe... na ten temat)

Czy faktycznie jest on taki trwały?

A może ktoś ma własne doświadczenia z korkiem na ścianach lub podłodze.

Proszę poradźcie - będę wdzięczna za każdą informację!

Pozdrawiam - Hanna

Ja w obecnym mieszkaniu mam korek na scianie w kuchni. Mąz sam go "korkował" do sciany /nie musi byc idealnie równa/.

Po 7 latach nie widze wad eksploatacyjnych. Może troche blaknie w miejscach nasłonecznionych,, ale niewiele.

W nowej kuchni tez planuje /zobaczymy co z tego wyjdzie/ na scianach korek, ale niebieski, jak tu

http://www.domkorkowy.com.pl/pk_pkw_wic2000.php

Nie zdecydowałam sie jnatomiast na podłogi z paneli korkowych winylowanych, choć miałam ochotę :lol: bo jednak wzory sa mało urozmaicone a boje się że płytki korkowe mogłyby byc mało trwałe na podłogach.

pozdrawiam

Nie zdecydowałam sie jnatomiast na podłogi z paneli korkowych winylowanych, choć miałam ochotę :lol: bo jednak wzory sa mało urozmaicone a boje się że płytki korkowe mogłyby byc mało trwałe na podłogach.

Korkowe plytki i panele winylowane maja trwalosc plytek ceramicznych mniej wiecej II nawet III kl scieralnosci.W pewnym tez zakresie korek taki mozna poddawac renowacji. Widzialem kilkudziesiecioletnie parkiety korkowe, ktore wygladaly jak niedawno polozone.

Jeśli chodzi o płyki korkowe na scianę to myslę, że wychodzi podobnie lub taniej. Mój mąz sam korkował kuchnię, poza tym jak pisałam sciany nie musza byc idealnie równe.

Natomiast podłoga z korka winylowanego /najtrwalszego/trochę sobie kosztuje....

http://www.domkorkowy.com.pl/pk.html

na tej stronie są ceny, sama zobacz. :D

pozdrawiam