Reyzel 06.08.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witamy W związku z tym, że nasza wymarzona i wyczekana budowa "już" się zaczyna ( dlaczego w cudzysłowie - to za chwilę ) czas najwyższy zacząć nasz dziennik budowy . Nasza decyzja o budowie domu była dość spontaniczna. Najpierw ( wiosną 2006 roku ) wpadliśmy na pomysł że warto by było kupić działeczkę - taką TYLKO dla rekreacji... moze postawimy tam jakiś maleńki domek letniskowy, żeby można było grilla zrobić, zostać na noc itp....No i może kiedyś, kiedyś w dalekiej przyszłości postawimy tam nasz normalny domek. No i zaczęliśmy poszukiwania. Okazało się, że to wcale nie jest taka prosta sprawa. Bo działki albo były ładne czyli nie w szczerym polu ( bo w związku z tym, że przecież nie chcieliśmy się od razu budować nie chcieliśmy działki kupić na tzw. placu budowy ) ale bardzo drogie albo tylko takie za obwodnicą naszego miasta ... Albo przy lesie ale żadnych szans na media ... Albo znów jakiś gospodarz wcale nie chciał nic sprzedać ... W końcu jakim przypadkiem dotarliśmy do "naszego" gospodarza, który przy drodze dojazdowej do swojego gospodarstwa zbudował już sobie nowy dom. No i wymyślilismy sobie, że może by tak kolo siebie wydzielił jakąś działeczkę dla nas .... Lokalizacja idealna - blisko centrum miasta i naszego obecnego mieszkania też ale cisza i spokój jak na wsi ( nie mam pojęcia jak to się stało, że to tej pory na tym terenie nikt się nie buduje!!!??? ), widok od frontu domu to ogródki działkowe, widok za ogrodem - drzewka, krzaki i topole... Rewelacja. Po kilku bardzo miłych rozmowach ustalilismy wszystkie szczegóły tzn. jaką dużą działkę chcemy no i za jaką ceną . Podaliśmy sobie ręce i ustaliliśmy, że on składa dokumenty do UM. No i się ZACZĘŁO.... Oszczędzę wszystkich szczegółów - jednym zdaniem - właściwy akt notarialny podpisaliśmy 23 lipca 2007 roku... To chyba wystraczy za wszelkie wyjaśnienia Ponad rok czasu !!! Biurokracja w Polsce mnie powaliła na kolana ... A przecież już w międzyczasie ( dokładniej na początku pażdziernika 2006 r. ) stwierdziliśmy, że przecież jak już kupujemy tę działkę to może jednak od razu się wybudujemy .. ??? Tak trochę wyglądało to tak, że to ja namawiałam męża na tę budowę ale tak naprawdę zbyt długo namiawiać nie musiałam A jak na początku października dostaliśmy w prezencie ( na nasze "wspólne" imieniny ) kamień węgielny od kolegi - nie mieliśmy wyjścia jak podjąć decyzję o budowie Tak więc klamka zapadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Nie jestem pewna czy technicznie dobrze wszystko robię ... ale próbuję napisać kilka kolejnych zdań. Tak więc po podjęciu szybkiej decyzji, że jednak się budujemy stwierdzilismy że nie ma na co czekać tylko zaczynać budowę od razu wiosną. Szczególnie, że papiery związane z wydzielniem naszje działki podobno miały być "już" na ukończeniu ( to słowa naszego Gospodarza oraz kolejnych przemiłych osób w urzędzie ... ). Dodatkowo po konsultacji z firmą budowlaną ( czyt. naszym kolegą od którego to dostaliśmy ten kamień węgielny a który to w dużej mierze zajmuje się naszą budową), stwierdzlismy że nie ma na co czekać tylko rezerwować ekpię murarzy na wczesną wiosnę! A co - jak już to od razu :) . Jak się jednak okazało nasz entuzjazm był zdecydowanie przedwczesny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 http://foto2.m.onet.pl/_m/5d67e70c9830d6deaab85678cd4ece92,7,19,0.jpg To widok na te ogródki działkowe o których pisałam wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 http://foto1.m.onet.pl/_m/0dceeb1a60519d915f1460a8ce7f45dd,7,19,0.jpgA to widok od przodu działki w tył ( jest już nasz składzik budowlany a potem będzie wykorzystany jako dodatkowe pomieszczenie gospodarcze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Tak troszkę nie chronologicznie ale chcę wyjasnić co to za obraz przy moim nicku Ten domek w okienku obok - to nasz przyszły domek ( dokładniej ujmując - wizja artysty malarza, który z projektu ( katalogu ) namalował ten dom dla mnie - ten obraz to prezent pod choinkę, który otrzymałam w ub roku. A projekt przez nas wybrany to DOM W PIWONIACH : http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f02acaebd58b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 No a wracając do wątku i wydarzeń chronologicznie... Po podjęciu decyzji o budowie i "zaklepaniu" ekipy budowlanej zaczęliśmy gorączkowo poszukiwać projektu, który by nam odpowiadał ( tak na marginesie już wcześniej cosik tam sobie oglądałam - oglądaliśmy ale w sposób, że tak to ujmę, niezobowiązujący ). Jak się okazało projektów które nam się wcześniej podobały, było mnóstwo ale jak przyszło do szczegółów, każdemu brakowało "czegoś"...albo był super ale ... był ciut za duży lub o wiele bardzie ciut za drogi . A konkretnych wymagań było kilka : 1. dom nie ma być ani duży ani mały ( hehe... zaczynaliśny od 120 mkw , ze przecież na pewno nam wystarczy itd... jakoś potem podejście nam się zmodyfikowało ) 2. ma być z poddaszem użytkowym 3. ma mieć czterospadowy dach 4.wyjście z naszej sypialni na balkon, wychodzący na ogród 5. obowiązkowo garderoba w naszej sypialni 6. duża łazienka na górze 7. wyjście na taras z jadalni a nie tylko z salonu ( jak jest najczęściej w projektach 8. kominek w salonie ma byc w narożniku 9. no i ogólny układ pomieszczeń ... tak żeby była przestrzeń otwarta ale by troszkę "pochowane" były kolejne pomieszczenia ( tak aby siedząc w salonie niekoniecznie trzeba było oglądać blaty kuchenne .... ) No .... i to by było na tyle. Nie za dużo, prawda ??? Okazało się, że Piwonie nam bardzo odpowiadają - wymagają tylko małych przeróbek - poza jedną, największą - przestawienie kominka w narożnik... No i tu wyrocznią stał się Pan Architekt, który powiedział, że to żaden problem, że oczywiście że zrobi .... Problem ( i to DUŻY ) pojawił się pół roku później, kiedy Pan Architekt zabrał się do adaptacji projektu i oczywiście najważniejszego ustalenia NIE PAMIĘTAŁ A to był warunek zakupu tego projektu!!! Nie muszę chyba pisać ile nas to nerwów kosztowało... No ale jak wspomniałam wcześniej - było to dopiero pół roku później.... a dlaczego? ..... o tym za chwilę. Tak więc jeszcze przed Bożym Narodzeniem 2006 zamówiliśmy projekt, który niestety nie dotarł do nas pod choinkę Ale odebraliśmy go od razu po Nowym Roku. No i ochoczo zabraliśmy się do omawiania zmian w projekcie Efekt końcowy jest taki: 1. w kuchni zlikwidowaliśmy okno na elewacji bocznej 2. Wyrównaliśmy wielkość okien narożnikowych ( takie jak w jadalni, będą i w salonie ) 3. PRZESUNĘLIŚMY kominek w narożnik 4. Schody zamieniliśmy na ażurowe 5. Z pomieszczenia gospodarczego będą drzwi a nie okno 6. na piętrze : powiększyliśmy łazienkę kosztem małego pokju przy niej, z częście będzie wydzielona pralnia 7. powiekszamy korytarz na górze . Oczywiście podczas budpwy wyjdzie ile jeszcze zmian będzie koniecznych, choć mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby, gdyż dzięki uprzejmości bardzo sympatycznego Mikruska, który Piwonie wybudował w ub roku, mogliśmy "na żywo" zobaczyć dom, na który się decydowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 06.08.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Tak więc projekt został wybrany, zakupiony ... tylko działki nadal nie było!!!! I tu kilka słów na temat, dlaczego tak długo to trwało Jak się okazało- ze wszystkim musi być pod górkę. Nikt nie mówił, że życie jest lekkie, no nie??? Po "małym" poślizgu czasowym naszego Gospodarza ( bo praca w polu, bo żniwa ... ) kiedy złożył dokumenty do Urzędu - dostal negatywną odpowiedź, czyt., że nie może wydzielić dla nas działki !!! ŻARTY JAKIEŚ, CZY CO ??? Jak się dowiedział po kolejnym dłuższym czasie ( bo przecież każdy papier musi swoje odleżeć w urzędzie - i tu nie mam pretensji do urzędników tylko do ustaw wielu ) musiał najpierw wydzielić działkę pod swój dom, ten nowy, który już stał ( czyli, który wg urzędasów, stał właściwie na środku pola ). No więc zamiast wydzielać działkę dla nas ( co przecież okropnie długo trwa ! ) musiał wydzielić działkę dla siebie ( co przecież trwa tyle samo ). No i nie pozostało nam nic innego jak czekać... czekać i raz jeszcze cierpliwie czekać... I tak upływały miesiące. Od UM do Starostwa, przez geodezję i tak dalej... oszaleć szło od tych informacji, że "tak tak , już za tydzień, juz za dwa ... że jeszcze potrzeba jakiegostamdokumentu, że cośtamsięmusiuprawomocnić" ... Katastrofa. I tak to wreszcie w styczniu ( tak, w styczniu !!! ) Gospodarz miał swoją działkę. I procedurę można było zacząć od nowa... tylko że dla NASZEJ działki. Oczywście żeby wydzielić działkę, trzeba było zacząć od warunków zabudowy ( bo u nas "na wsi" hehe nie ma MPZP ). Aby w jakiś sposób już przyspieszyć choć jeden dokument, to my złożliśmy ten wniosek. I znów musieliśmy się uzbroić w cierpliwość... oj ... bardzo DUUUUUŻĄ CIERPLIWOŚĆ. Miało być w trzy tygodnie - było prawie w trzy miesiące... Fakt, chylę czoła przed trzema osobami z UM ( naprawdę bardzo sympatycznymi ), które już mnie rozpoznawały na ulicy i gdy tylko dzwoniłam by zapytac czy może coś nowego w mojej sprawie ..., które nie straciły cierpliwości w stosunku do mojej osoby i nie rzucali słuchawką kiedy dzwoniłam lub nie wywiesiły na drzwaich informacji że "tej pani nie obsługujemy" A całe to zamieszanie było spowodowane faktem, że Pani urbanistka z p-nia wybrała się właśnie w tym czasie na macierzyński ... wrrr... bardzo serdeczne gratulacje dla pani urbanistki ale to jasnej ciasnej, czy w tym kraju nie ma czegoś takiego jak zastępstwo??? w każdej instutucji obowiązuje ale nie w przypadku wykonywania takiej pracy ??? no ale wyjścia nie było - tylko trzeba było czekać. No a gdy wreszcie się doczekaliśmy... o mało nie umarliśmy na zawał serca Warunki zabudowy dostaliśmy odrobinę inne niż nasz wybrany ( i zakupiony ! ) projekt, choć wcześniej się przecież dowiadywaliśmy jaki to domek mozemy tam własnie sobie postawić a mianowicie ta przeurocza pani napisała w tak ważnym dla nas dokumencie, że przeważająca kalenica ma byc odwrotna do tej, którą mamy w projekcie! No i znów - spacerki do urzędu, faksy, prośby .... no i dali się przekonać, ze nasza krótka kalenica ni jak nie będzie się gryzła z budynkami jakie są obok ale to oczywiście znów trwało kolejne 3 tygodnie ... ale to była wygrana batalia- bo już mieliśmy wizje zmiany projektu, wyborów od nowa itd. Koszmar. Po otrzymaniu WZ - nasz Gospodarz złożył resztę dokumentów i znów czekaliśmy. Oczywiście czas "po pierwszych mrozach", po których to mieliśmy rozpocząć naszą budowę już dawno minął... Wiosna na dobre zagościła dookoła a my nadal byliśmy dalekooooooo z papierologią. Oczywście w między czasie okazało się, że nasz Gospodarz "przespał" złożenie wniosku o wypis z KW i znów się "ślizgnęło" o kolejne 3 tyg, bo taki jest czas oczekiwania na wypis.... No ale suma sumarum, do notariusza umówiliśmy się na 25 czerwca , na podpisanie wstępnego aktu notarialnego, bo oczywiście Agencja Rynku Rolengo musiała się opowiedzieć że nie jest zainteresowana NASZĄ DZIAŁKĄ . Spróbowali by być !!! To był dzień przed naszym wyjazdem na wakacje a my zamiast się pakować jeździliśmy od Notariusza do Geodety i Architeka ( tak, tak... tego samego ). No ale ustalenia były takie, że w czasie naszego wyjazdu miał być złożony wniosek o pozwolenie na budowę... ale o tym już w kolejnym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 09.08.2007 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Tak więc po powrocie z naszych wakacji okazało się, że dokumenty złożone ALE... w projekcie nie ma tych wszystkich zmian, które nasz przecudowny pan architekt miał wprowadzić!!!! Wpadłam w szał ale to już na nic się nie zdało, bo przecież papiery były złożone i gdybyśmy je zabrali na poprawki - termin by biegł od nowa!!! A przecież nasza ekipa już od kilku miesięcy ( no lekko przesadzam bo na brak zajęć to raczej nie narzekali ) dreptała z łopatami w rękach, żeby wreszcie zacząć budować nasz domek! Tak więc zostaliśmy zmuszeni do zmodyfikowania naszych planów ... no i część rzeczy będzie musiał po prostu wpisać do dziennika kierownik budowy -..... a miało być już wszystko zrobione wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr i chcieliśmy uniknąc jakiś dziwnych poprawek na budowie, choćby z tego względu, że nie możemy tam być co chwilę i reagować na bieżąco... To jednak nie koniec niespodzianek.... Przy składaniu wniosku, nasz nadgorliwiec ( czytaj: rewelacyjny pan architekt ) - nadgorliwy oczywiście tylko względem papierologii , bo nie swojej pracy którą miał wykonać! - złożył pismo z prośbą o wyłączenie naszej działki z produkcji rolnej ( bo działka pozostała ziemią rolną ). Jak się potem okazało - niepotrzebnie wprowadził "LEKKIE" zamieszanie, przez które to razem z mężem mało co nie dostaliśmy wspólnie i każdy z osobna po cztery zawały serca... A dlatego to, że pewnego pięknego , slonecznego dnia dostaliśmy tak miło brzmiące pismo z urzędu ( w odpowiedzi na ten wniosek, o którym nawet nie wiedzieliśmy ) : "orzekam odmówić wydania decyzji zezwalającej na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej tj. części działki pod budowę budynku mieszkalnego z garażem w formie zespolonej, ponieważ teren określony we wniosku nie podlega ochronie gruntów rolnych" itd. No i stawiam duże piwo temu, kto od razu sie zorientował o co chodzi... Bo może to ja nie jestem zbyt inteligentna lub ze mną coś jest "nie teges" albo może po prostu uczyłam się troszkę innych zasad składni w budowaniu zdań w języku polskim... ale ok... czy to pismo jest dla kogoś zrozumiałe??? czy coś komuś też nie pasuje ??? A chodziło TYLKO o to, że odmawiają wydania decyzji dlatego, że jest ona nie potrzebna. No błagam - czy nie można tego napisać tak normalnie, po polsku ??? Nie.... bo po co, jak można trochę ludzi podenerwować boszzzzzzzzzzzz.... kilka lat straciłam przez to pismo Oczywiscie jak się okazało- niepotrzebnie. Tak więc szczęśliwie ( ??? choć strasznie dłuuuuugo ), przynajmniej o parę lat starsi ze wględu na stracone nerwy, dotarliśmy do momentu, w którym to PRZEBRNĘLIŚMY przez wszelkie "kłody urzędnicze" rzucane nam często i gęsto pod nogi i teraz już TYLKO pozostało nam przebrnąć przez budowę. Ale myślę, że przez ten długi czas jaki byliśmy zmuszeni czekać, czekać i czekać ... -nauczyliśmy się cierpliwości ... zobaczymy na ile jej wystarczy w stosunku do naszej ekipy budowlanej NO TO STARTUJEMY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 13.08.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 A to nasz domek - widok od ogrodu, na ''ściętą" ścianę http://foto0.m.onet.pl/_m/98ffbf0140ee4ee2207ce1b84aed5e48,7,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 13.08.2007 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 a to wejscie do naszego domku http://foto0.m.onet.pl/_m/c72d4d318e193cbda4722cc385d6e760,7,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 13.08.2007 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No to geodeci wkroczyli do akcji - "tylko" 5 godzin pracy i domek z projektu został przeniesiony na ziemię Geodeci mieli co robić, bo narożników w naszym domku to ci jest dostatek http://foto0.m.onet.pl/_m/a7e26ed0e0cd0a1e303beef714a58a80,7,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/7dde20b54f62cb3abbac8fe4222b2969,7,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 oj... to mnie tu troszkę nie było! Tak "troszkę" że spadłam na 5 stronę !!! No dobra ... to nadrabiam ( poniekąd ) zaległości - bo z pewnością wszystkiego odtworzyć się nie da no ale cóż - doba ma TYLKO 24 godziny. Od ostatniego wpisu troszkę się działo Po pierwsze: już nie lubię naszego geodety, bo przy wytyczaniu naszego domku pomylił się w dwóch wymiarach - i nasi murarze zamiast murować emki, przez kilka godzin szukali wymiarów domu Po drugie : mamy już pierwsze "medium" na naszej działce ! WODA jest już nasza - co oznacza, ze do podlewania podbetonu nie musieliśmy biegać z konewkami jak przy podlewaniu fundamentow... HURRRA Po trzecie: nasza ekpia JAKOS TAM SOBIE PRACUJE ... choć nie raz coś mnie trafiało już, że tak jakoś straaaaaaszzzzzzznie wooooooooooolno i mozolnie... Po czwarte: skończył się mi nerwosol... a kolejna okazja na prezent dopiero za miesiąc Żebyście uwierzyli, że cosik tam się jednak dzieje - kilka zdjątek W związku z tym, ze chcieliśmy mieć jakiś tam wkład włany w budowę naszego domku, wpadliśmy na genialny pomysł wykopania WŁASONORĘCZNIE fundamentow :L) Oczywiście chętnych do pomocy wśród najbliższych znajomych nie barkowało : http://foto3.m.onet.pl/_m/ef93e2408b1c9302de27a629c4ccea0f,5,19,0.jpg A potem nastał czas oczekiwania na zbrojenie ...jakoś tak dziwnym trafem ( czytaj: przez czyjeś zaniedabnie z terminem jej zamówienia ) stal dojechać do nas nie chciała. A tym bardziej sama nie chciała się pogiąć i ułożyć w fundamencie Koniec końców - efekt był taki : http://foto2.m.onet.pl/_m/cbee48cc46a2e07d58043947ee75a816,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 A potem przyjechał beton... Pierwsza grucha : http://foto0.m.onet.pl/_m/3c85f98a03ee11444f0742e66722bd10,5,19,0.jpg Potem kolejne... http://foto1.m.onet.pl/_m/d6d29f21ee207f2a73aa28f553c8e615,5,19,0.jpg Każda z nich wyjeżdzając odrobinę dewastowała zboże naszego gospodarza... jakoś nam wybaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 No i jak już mieli zacząć z całą parą - to oczywiście co chwilkę brakowało pełnego składu ekipy... a bo to trzeba było gdzieś robotę dokończyć, a to murarz stwierdził, że ma wykopki w domu i wróci za dwa tyg a to znów coś komuś nie pasowało ... wrrrrrrrrrrr......... no i tak to oto tym sposobem, emki, które się miały murować - cytuję: "łe... góra trzy dni i będzie zrobione" jakoś tak skończyły się murować po dniach pięciu... w dość nerowowej atmosferze, bo ludziki od instalacji ( kanalizy ) już prawie w drodze byli, zeby nam główne odprowadzenia porobić No więc murowanie emek wyglądało tak : http://foto3.m.onet.pl/_m/4cfab473637ecf4de92e43223d817a87,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/351a7ffeb1d13fc63c8347ad4f6f9aed,5,19,0.jpg Żeby przyspieszyć ich prace - własnym wkładem- zabraliśmy się za malowanie ( nieskończonych! ) fundamentów izoplastem I całe szczęście- bo nigdy w życiu by się nie wyrobili http://foto2.m.onet.pl/_m/90889bfae9f0eacbb5b155bc303864ca,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 w tak zwanym "międzyczasie" mój mąż wpadł na pomysł, ze skoro kopanie fundamentów tak super poszło to on SAM wykopie rów do doprowadzenia wody od sąsiada... tak tylko napomknę, ze ten rów miał ponad 25 m długości i był kopany na 1,5 m głębokości No i że jak do niego weszłam - to już wyjść nie mogłam ( mam niewiele więcej wzrostu hehehe ) A wyglądało to tak : http://foto3.m.onet.pl/_m/265eeec2c941436cc44651d4ef148043,5,19,0.jpg A tu już rury do wody swoim na swoim miejscu : http://foto3.m.onet.pl/_m/13e621d37ea6a5d083563d3419582433,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Wracając do spraw bardziej przyziemnych - po szczęśliwym zakończeniu murowania emek - okazało się, ze gość, ktory miał nam nawieźć piasku, nawalił za całej linii i twierdząc że ma inne zajęcie - przywiózł nam tylko piasek ale już nie miał czasu go wrzucić . tak więc w godz późno popołudniowych była akcja poszukiwania innego dudusia, który ten piasek nam wrzuci do środka... Bo rączkami to chyba byśmy nie dali rady było tego 80 ton. a wrzucali własnie tak : http://foto2.m.onet.pl/_m/afa520e56a621dc857293c88aa798006,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/1a7394c3d11916fe7dda5947f790096d,5,19,0.jpg No i jak zaczęli wrzucać szybko okazało się, ze piasku jest zdecydowanie za mało Na szczęście ten, który piach wrzucał- też mógł nam dowieźć. Niestety było już po 20 wieczorem, nad glowami zbierała się przeokropna burza a my czekaliśmy na piasek na budowie... Tego wieczora przywiózł jeszcze 20 ton - a kolejne dwie wywrotki o piętej rano dnia następnego ... czy kotoś mi może wytłumaczyć jak to możliwe, że pod nasz mały domek weszło 140 ton piasku ??? to jest chore.... a na taras nawet 10 kg nie zostało wrzucone hehe.... zabrakło [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Koniec końców szczęśliwie piasek został ubity na czas i ekipa, która się do nas wybierała położyć kanalizę - ku mojej radości - miała co robić Efekty ( hmm... jakoś marnie to wygląda, no nie ? Kilka rurek wystających z ziemi.. ) tutaj : http://foto1.m.onet.pl/_m/3b54c23de6cc1a9518fed4f65fce3779,5,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/b4f6ebd1361b6b2b92534ab38e520427,5,19,0.jpg A to już nasza radosna twórczość związana z urządzaniem naszego domu : http://foto1.m.onet.pl/_m/1a4ac7ec3b21681bac7eb9b8b12a9d41,5,19,0.jpg ... i tym to sposobem projekt kuchni mamy już z głowy efekt jest mniej więcej taki : http://foto1.m.onet.pl/_m/5c182fd57f30e16093cf16ff206f2719,5,19,0.jpg No a potem znów zaczęlo się podlewanie http://foto0.m.onet.pl/_m/c4cd14d4a806a003abea1f35c100b884,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 No i nareszcie mury zaczęły się piąć do góry !!! http://foto0.m.onet.pl/_m/1a2a684053cab5edc984e0c40ad72550,5,19,0.jpg Teraz wreszcie widać, ze prace idą jako tako do przodu To widok od wejścia do domu: http://foto0.m.onet.pl/_m/ca5042a13e241febc3390603a624015c,5,19,0.jpg To zdjęcie z góry- pierwszy plan to hol, drugi to kuchnia : http://foto1.m.onet.pl/_m/89dcf827ee5fcd2ccceb1ed2516a1e69,5,19,0.jpg A to widok na salon i częściowo na jadalnię ( jedna para drzwi balkonowych to wyjście z salonu, drugie - wyjscie z jadalni ) : http://foto2.m.onet.pl/_m/1699f777a4761cccfd1e9bd5a84e0f26,5,19,0.jpg A to ścianki wc na parterze : http://foto1.m.onet.pl/_m/e0b394ca0b8429ce2f9735045477ad95,5,19,0.jpg Bym zapomniała !!!! Nasze dodatkowe pomnieszczenie gospodarcze ma już bramę : http://foto3.m.onet.pl/_m/de95b77ed6ec45258e160e8c38d44957,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 W ub sobotę nareszcie dojechały oczekiwane z niecierpliwością cegły! Przez ten ub tydzień murarze musieli umiejętnie omijać kominy, bo nie mieli ich z czego murować To, że te cegły dojechały i zostały rozładowane zaliczam do kolejnego cudu świata bo przez cały tydzień NIKT, KOMPLETNIE NIKT nie był zainteresowany zrobieniem transportu i rozładunku naszych cegiełek... powód ? - proszę bardzo: bo w sobotę to się nikomu nie chce pracować wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr i niech mi jeszcze ktoś kiedyś powie, że w Polsce jest jakieś bezrobocie i ludzie pieniędzy nie mają! Zjem żywcem, jak tylko coś takiego usłyszę !!! A było tak: Po całym tyg poszukiwan i milionie przerobionych opcji w piątek wieczorem wreszcie udało sie cosik ustalić i z drżeniem czekaliśmy na rozwój wypadków w sobotę. Kierowca był całkiem pewny i umówiony u producenta na 8 rano. No a tzw. wadromka ( fadromka i inne takie nazewnictwo ) do rozładunku była ustalona na jakąś 9-10 , ale na tel, kiedy tylko będziemy wyjeżdzać w stronę budowy z ceglami ( bo to tylko 10 km ). No to mój mąż pojechał na tę 8 rano do cegielni, żeby zapłacic i dopilnować rozładunku ... a tu nasz przemiły pan kierowca wyskakuje do niego i mówi : no to co?! Możemy jechać, bo ja już się zaladowałem No to mojemu męzowi oczy wyszły... Przecież miało być później.... Ok - to wyruszyli w drogę powrotną ... No tylko że mały szczegół - rozładunek był ustalony na troszkę późniejszą godz. - ale zodnie z umową - bylismy na tel... Tak więc dzwoniliśmy ... a że było dość wczesnie rano, sobota , nikt odbierać nie raczył telefony to nam się rozgrzały do czerwonosci i jeśli ktoś miał w ub sobotę rano problemy w zajętą siecią - śmiem twierdzić że to nasza wina no i bardzo przepraszamy Oczywiscie dodzwonic to nam sie udało ale o 9 ... Po kilku następnych tel dowiedzieliśmy się, ze "tak, przecież już do nas jedzie " ... i takie słowa słyszeliśmy przez kolejne półtorej godziny Nasz przemiły kierowca po mału tracił cierpliwość choć zagadywałam go jak mogłam ... oj wielu rzeczy zdążyłam się dowiedzieć w czasie tej ponad dwu godzinnej pogawędki A zmarzłam tak strasznie ( bo w panice zrobionej przez mojego męża, ze przeciez on już dojeżdza na działkę a wadromki ................ pi pi pi pi pi ... nie ma ) żeby jakoś ratować sytuację i nie dać kierowcy odejchać z naszymi cegiełakmi w siną dal, wskoczyłam w to co było pod ręką - m.in klapki ( na moje małe szczęście pełne a nie sandałki ) i pojechałam . Ale po dwoch godz stania na dworze, w wietrze i 14 stopniach ciepła stwierdziłam ze mój strój ( szczególnie obuwie - bo nie pogardziłabym ciepłymi skarpetkami i przynajmniej adidaskami ) jest raczej mało odpowiedni w stosunku do panujących warunków atmosferycznych Dobrze, ze jeszcze chora nie jestem Tak więc po dwu godzinnym poślizgu ( ta wadromka to chyba z w-wy by zdołała do nas dojechac w takim czasie ) nareszcie zjawil się sprzęt do rozładunku naszych cegiełek A już mieliśmy wizję, że te 18 ton to będziemy łapkami zdejmować http://foto1.m.onet.pl/_m/f1b41f45aedebfe15ceef20470ce6a49,5,19,0.jpg A`że na dodatek nasz przemiły pan kierowca okazał sie w pełni zawodowcem i nie miał problemu z wjechaniem na samą działkę ( tak jak miało to miejsce w rzypadku poprzednich rozładunków - siporexu ) - rozładunek poszedł szybko i sprawnie http://foto1.m.onet.pl/_m/b96df8249c4acc2528db36a9df23f4dd,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 04.09.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 tego samego dnia dojechału też stemple, choć jeszcze nie wszystkie : http://foto1.m.onet.pl/_m/ef738f3066978690cc8c0434789c1895,5,19,0.jpg A nasz domek w sobotę wyglądał tak : http://foto0.m.onet.pl/_m/27d3720be11d08337fb49a3f48fba350,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/4a5b3f470ceb08ecaba053e1a139bc3d,5,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/b0ce3d976f6794270fdb5cdb057e1798,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts