Marcin Wyrwał 06.08.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam! Działkę, którą kupiłem, geodeta oznaczył drewnianymi słupkami. W międzyczasie ktoś dwa z tych słupków usunął. Czy mam płacić nowemu geodecie za wbicie solidnych, np. granitowych słupków, czy mogę żądać wykonania tego od geodety, który wbijał drewniane słupki? Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 09.08.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Miałem identyczna sytuację.....Twój Geodeta to jak czytam taki sam "oszust-cwaniaczek" jak mój, a teraz co cie czeka......oczywiście raz jeszcze ci wbije i....raz jeszcze weźmie kasę i tak bedzie wnieskończoność. A wg. prawa "taki cwaniaczek" powinien w terminie 7 dni wysłac do ciebie i wszystkich sasiadów wezwanie do ustalenia granic działek.....kto jego protokołu nie podpisze ten musi na własny koszt ok.3000-5000 zł ustalac i dochodzic swoich racji. Więc popros "jaśnie Pana", żeby przestał cie oszukiwac i wziął sie do roboty.Powiem szczerze, że nie wiedziałem że to taka ogólnokrajowa banda oszustów, jeszcze lepsza niż architekci z tym tzw. adaptowaniem do warunków miejscowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 09.08.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Miałem identyczna sytuację.....Twój Geodeta to jak czytam taki sam "oszust-cwaniaczek" jak mój, a teraz co cie czeka......oczywiście raz jeszcze ci wbije i....raz jeszcze weźmie kasę i tak bedzie wnieskończoność. A wg. prawa "taki cwaniaczek" powinien w terminie 7 dni wysłac do ciebie i wszystkich sasiadów wezwanie do ustalenia granic działek.....kto jego protokołu nie podpisze ten musi na własny koszt ok.3000-5000 zł ustalac i dochodzic swoich racji. Więc popros "jaśnie Pana", żeby przestał cie oszukiwac i wziął sie do roboty.Powiem szczerze, że nie wiedziałem że to taka ogólnokrajowa banda oszustów, jeszcze lepsza niż architekci z tym tzw. adaptowaniem do warunków miejscowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 09.08.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Działkę, którą kupiłem, geodeta oznaczył drewnianymi słupkami.Te słupki to wymóg formalny, aby sąsiedzi mogli zaznajomić się z wytyczeniem granic. No i zaznajomili się Teraz nic nie musisz robić. Czekaj na wytyczenie domu, a potem po jego wybudowaniu zleć inwentaryzację powykonawczą. Wtedy geodeta może wstawić słupki granitowe. Można to też zrobić dopiero przy stawianiu ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokuba 22.08.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 Witam! Działkę, którą kupiłem, geodeta oznaczył drewnianymi słupkami. W międzyczasie ktoś dwa z tych słupków usunął. Czy mam płacić nowemu geodecie za wbicie solidnych, np. granitowych słupków, czy mogę żądać wykonania tego od geodety, który wbijał drewniane słupki? W dniu, w którym zostało przekazane tyczenie wyznaczonych granic działek na pewno wszystkie kołki były na swoim miejscu. Inaczej geodeta nie dostałby zapłaty. Czasami zdarza się, że wyznaczone punkty "giną", ale proszę pomyśleć czy to jest wina geodety? Ponowne wznowienie punktów granicznych wymaga pracy tak samo jak za pierwszym razem dlatego proszę się nie dziwić, że będzie trzeba za to zapłacić. ps. Moim zdaniem najlepiej byłoby się zwrócić do tego samego geodety, który wyznaczał granice za pierwszym razem. Ponieważ ma już materiały i zna teren to za drugim razem powinien to zrobić trochę taniej. I proszę pamiętać, żeby mu zwrócić uwagę, że to mają być betonowe graniczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokuba 22.08.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2007 nie wiedziałem że to taka ogólnokrajowa banda oszustów, jeszcze lepsza niż architekci z tym tzw. adaptowaniem do warunków miejscowych. To, że trafiłeś na geodetę, który nie jest ideałem nie znaczy, że wszyscy geodeci tacy są. Masz rację, geodeta powinien zawiadomić o czynnościach przyjęcia granic. Trzeba w tym momencie sobie uświadomić, że jest to cała procedura administracyjna, która trwa sporo ponad miesiąc (sama poczta na dostarczenie zawiadomień, rezerwuje sobie 3 tygodnie). Nie wiem jak było w Twoim przypadku, ale wiem, że niektórzy geodeci chcąc pomóc zamawiającemu, który mówi że "jest to mu potrzebne na wczoraj" po prostu omijają tą procedurę biurokratyczną. Jak widać nie zawsze z pozytywnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptysioch 07.09.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Też mam problem z geodetą i granicami działek, opisany:http://forum.muratordom.pl/post3614109.htm#3614109Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts