Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin spalinowy - wybudowali za maly przekroj :( - CO ROBIĆ?

Recommended Posts

TO jeszczeMoże powiem ja :)

Tw 24 kW - to ten hydraulik wzioł na wiatr??

Ogolne Zapotrzebowanie Na Ciepło wykonac należy (w projekcie byc powinno) i tam jak byk stoi jaki kocioł należy zastosowac. Po prawdzie to powinna byc policzona także instalacja (choć nikt tego nie robi)

sebo8877

nie bardzo rozumiem co chcesz mi powiedziec ale wlsanie 24KW mam w projekcie. w projekcie byl rowniez kociol gazowy lecz my w mimencie adaptacji zrobilismy go jako ekogroszek gdyz po prostu nie mamy gazu ziemnego. projektant piec zmienil na ekogroszek w projekcie a przekroj komina zostawil jak do gazowego

No to OK - myślałem że ten kocioł na ekogroch dobrał Ci hydraulik....:0

sebo8877

1. otwarty do kanalizacji

2. spalinowy

3 i 4. wentylacyjne w 2 lazienkach

5. jest tez wentylacyjny w kotlowni

Na razie temat zostaw. Jak juz bedziesz mial kociol i okaze sie ze nie bedzie chcial prawidlowo dzialac na jednym kanale to zrobisz portki i wpuscisz je do kanalu spalinowego oraz do (1) - wlozysz wklad. Wentylacje kanalizacji wprowadzisz rura np.fi 75 do ktoregos z kanalow wentylacyjnych, wyciagniesz ponad czape komina ok. 30cm i dasz zakonczenie.

Tak bym zrobil choc niedoczytalem sie info czy ta wentylacja kanalizacji jest pociagnieta az do dolu.

1. otwarty do kanalizacji

2. spalinowy

3 i 4. wentylacyjne w 2 lazienkach

5. jest tez wentylacyjny w kotlowni

Na razie temat zostaw. Jak juz bedziesz mial kociol i okaze sie ze nie bedzie chcial prawidlowo dzialac na jednym kanale to zrobisz portki i wpuscisz je do kanalu spalinowego oraz do (1) - wlozysz wklad. Wentylacje kanalizacji wprowadzisz rura np.fi 75 do ktoregos z kanalow wentylacyjnych, wyciagniesz ponad czape komina ok. 30cm i dasz zakonczenie.

Tak bym zrobil choc niedoczytalem sie info czy ta wentylacja kanalizacji jest pociagnieta az do dolu.

dzieki. tak wlasnie wymyslij nasz hydraulik wiec miejmy nadzieje

dzwonil tez moj gosc od adaptacji ktory ten temat przeoczyl. wie ze jestem wymagajacy i czepialski oraz potrafie sie poslugiwac skomplikowanym prawniczym belkotem - nie jest mu do smiechu i stara sie mnie udobruchac - zobaczymy jak to zrobi :wink:

Dzieki. na razie zostawiam ten temat tak jak piszesz

• 6 years później...
Jak się sprawa skończyła z Twoim kominem? Mam podobny problem, stary budynek, dwa kanały na 'pół cegły' połączone na długości 1 metra. Do tej pory działa tak śmieciuch. Cug niestety nie jest idealny. Myślicie, że da radę zainstalować piec na groszek 16kw? Czy wymagania co do wielkości kanału są obligatoryjne, tnz w razie czego nie będzie problemu z ubezpieczalnią, nadzorem?

każdy szanujacy się producent kotłów daje wytyczne jaki minimalny przekrój/wysokość komina jest potrzebny by jego kocioł działał prawidłowo. zacznij od tego.

Przykłady:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus

http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-duo/defro-duo-uni

każdy szanujacy się producent kotłów daje wytyczne jaki minimalny przekrój/wysokość komina jest potrzebny by jego kocioł działał prawidłowo. zacznij od tego.

Przykłady:

http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko-plus

http://www.defro.pl/kotly/seria-defro-duo/defro-duo-uni

to nie dobroduszność producentów, to ich obowiązek