Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy robic dach z blachy tytanowo-cynkowej???

Recommended Posts

nurtuje mnie pytanie, bo jest wiele fajnych projektow ale wiele z nich ma dachy i poddasza malo praktyczne, dlatego zaprojektowalem prosty domek,

moj domek bedzie wygladal nastepujaco,

bryla w podstawie 8x12m, dach dwuspadowy , na poddaszu schodzacy przy skosie do 1,5m co daje niewielkie straty metrazu uzytkowego, pow uzytkowa okolo150m2, tradycyjna bryla w nowoczesnym wydaniu elewacyjnym i maks funkcjonalnosci w srodku,

dach wychodzi okolo 120-130m2 bez okien polaciowych i lukarn etc, bo nic takie nie ma

dlatego chcialem zrobic pokrycie blacha cynkowo-tytanowa,

jak myslicie ile moze kosztowac pokrycie z robocizna takiej powierzcni?

pozdr

Ja mam fragmenty dachu z tytan-cynku położonego na rąbek stojący. Blacha niepatynowana, z taśmy, przyszła już przycięta pod wymiar i z zagiętym rąbkiem, z wyprofilowaną kalenicą. W zeszłym roku zapłaciłam około 100 zł/m2 dachu. A robocizna - zależy, ile ci dekarz policzy.

Acha, razem z blachą przyszła taka mata jakby, gruba, sprężysta, która leży pod blachą. A po zimie dach jest już troszkę spatynowany i ma fajny, szarawy kolorek.

czyli jezeli blacha by wyszla okolo 100-150pln to za 130m2 zaplace za sama blache 13-19tys,, hmm do przelkniecia jeszcze ale polozenie robocizna pewnie drugie tyle

ale taki daszek juz jest na lata i lekka konstrukcja :)

i ten piekny rabek i kolor,,

musze to przeanalizowac ale wyglada to zachecajaco

barbossa a tak zapytam ,, jezeli mial bys sie zastanawic oczywiscie bo nie kazdy lubi miec dach z blachy czy odrwrotnie

czy sadzisz ze wolalbys miec dach 240m2 z np dachwki za 70pln za m2

czy dach z blachy tytanowo-cynkowej 120m2 za 150pln za m2?

a tak dla ciekawosci liczylem ciezar dachu mojego dla blachy to jest okolo 700kilo a dla dachowki to jest okolo 6 ton :)

pozdrawiam

właśnie mi taki robią to może za kilka tygodni będę mógł napisać jak pierwsze wrażenia :)

a za kilkanaście i kilkadziesiąt lat czy się sprawdziło długoterminowo ;)

a propo cen - ZM Silesia na Śląsku ma gołowalcówkę 0.7mm za 18,92 brutto/kg, więc sporo taniej.

niestety, do tego trzeba dobrej ekipy (czyli droższej), która była szkolona np. przez rheinzinka (lub innego producenta) i nabrała trochę doświadczeń na wcześniejszych realizacjach.

co do kosztów, to jeszcze dodaj min. 3 tys. na tą matę pod blachą, pełne deskowanie (ze 2-3 tys.?) i system odwodnienia z tytan-cynku (5-10 tys.) (bo inaczej nie będzie pasować, a i dla trwałości też warto). drogi interes :((

a czy ta blaszka ZM Silesia na Śląsku ma gołowalcówkę 0.7mm

to jest to samo co cynkowo-tytanowa ?

jaka masz pow. dachu, napisz cos wiecej jak mozesz

pozdr

tak, to jest to samo, tytan-cynk, gołowalcówka oznacza że niepatynowana. to samo ma w cenniku Rheinzink za 27,80 kg (patrzę na 0.7mm z rolki, szerokość 670-700 mm, z tego się najczęściej robi). skład ten sam, tu nie ma cudów, to to samo.

Rheinzink ma większy wybór patynowanych (dodatkowo jakiś grafit) i ma wszystkie elementy patynowane (ZMSilesia np. orynnowanie ma tylko zwykłe), ale patyna to zaś dodatkowe koszty - to już dla mnie za dużo, niech się patynuje samo przez lata :)

puszczę Ci wieczorkiem na priva trochę więcej danych o mojej budowli i ile mnie to do tej pory wyszło.

zgadza sie przy pewnej sile wiatru wszystko sie zrywa

tylko nie zapominaj ze blacha jest przymocowywana do pelnego deskowania,,

wiec dajmy spokoj zrywaniu

mam pytanie do kogos kto ma blaszke tytanowo-cynkowa ,,

po jakim czasie zachodzi patyna? rok, dwa?

i jezeli moze przeslac fotki swojego dachu :) bede wdzieczny

pozdr

..............

a tak dla ciekawosci liczylem ciezar dachu mojego dla blachy to jest okolo 700kilo a dla dachowki to jest okolo 6 ton :)

pozdrawiam

Około 50 kilo na metr przy dachówce, 5 kilo przy blachodachówce.

Rozwiązanie konstrukcyjne dachu podobne.

Reasumując jeśli dom na "stabilnym" gruncie, nie ma to znaczenia.

Barbossa pewnie sie zgodzi :wink:

Tak masz rację, choć siła wiatru nie musi być tak duża, prawda że dachówki także odlecą z tym że z reguły tylko pojedyńcze sztuki, blacha zaś schodzi zwykle przynajmniej całą połacią ( nieraz z całą konstrukcją ) dlatego pisałam że jej lekkość nie jest zaletą

Natomiast zaletą jest jej mocowanie.

• 2 months później...