Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszenie starych bali - czy to ma sens?

vicu

Recommended Posts

Witam serdecznie,

próbowałem znaleźć odpowiedź na forum, ale nie potrafię :oops:

Czy ktoś z Was może podpowiedzieć, czy ma sens suszenie drewna pochodzącego z rozbiórki starego domu z bali przed jego ponownym złożeniem?

Będę przenosił taki stary dom (84 lata) i nie wiem czy warto wydawać kasę na taki zabieg - czy nie wystarczy impregnacja.

Jak możecie podzielić się swoimi doświadczeniami i wiedzą to bardzo proszę, żebym głupot nie narobił.

Pozdrawiam wszystkich walczących budowniczych

Vicu

Czy 84 lata to nie jest wystarczający czas, aby te bale przeschły?

A może dach był dziurawy przez te 84 lata?

Tylko ty to wiesz. Ty również widziałeś te bale i je opukiwałeś i skrobałeś wierzchnią warstwę.

Zaproś najbliższego stolarza to powie ci jaki jest stan tego drewna.

Być może należy je zapokostować.

Ja bym go nie impregnował czymś, co zawiera wodę.

Dzięki za odpowiedź :-), chyba rzeczywiście powinienem bardziej szczegółowo opisać o co mi chodzi ;-).

Dom jest w bardzo dobrym stanie, wszystkie bale wydają się zdrowe - łącznie z podwaliną i balami pod oknami i więźbą (!!!) (dom na wysokiej podmurówce, użytkowany jako leśniczówka a nie gospodarstwo, przykryty blachą).

W ścianach są jednak chodniki owadzie (spuszczel, kołatki i cała ferajna) i myślę, że też zarodniki grzybów (choć śladów nie ma).

I tutaj moje pytanie: słyszałem, że wysuszenie komorowo takiego drewna usuwa zeń całe życie biologiczne ;-). Nie wiem czy to fakt i czy taki zabieg ma sens (koszt to około 8 - 10 tys. za 50 kubików konstrukcji)

No i ewentualnie czy i czym to najlepiej konserwować.

Jak ktoś coś wie, to będę wdzięczny.

Vicu

Wg mnie nie ma sensu. Robactwo mieszkało tam 80 lat i chata stoi i ma się dobrze. Myślę, że jeśli to po prostu zaimpregnujesz to postoi następnych 80 lat - a to cię pewnie zadowala. Gdy impregnowaliśmy dom (po prostu jednym z rodzajów drewnochronu) to robactwo emigrowało na potęgę. Myślę, że jak raz na dekadę będziemy powtarzać zabieg to wystarczy.

• 3 weeks później...
Proponuję trucicielstwo. U siebie robiłam preparatem "DULUX OWADKILER" chyba już go nie produkują, ale z pewnością znajdziesz coś podobnego. Jak będzie rozłożony (domek) można wykonać to natryskowo lub kąpielą i szczelnie zawinąć na kilka dni w folię. Nie wiem czy na robaczki skutecznie zadziała temperatura, natomiast na drewno na pewno jakoś zadziała.

• 4 weeks później...

Drewno ma to do siebie, że pracuje. W miesiącach letnich wysycha, co widać po tym, że latem jest bardziej spękane,zaś w miesiącach wilgotnych tę wilgoć chłonie. Stare drzewo już odpowiednio przeschło i warunkiem utrzymania dobrego stanu drewna jest impregnacja ,najlepiej ciśnieniowa i to robiona najlepiej w lecie, kiedy jest najbardziej suche drzewo, wtedy najgłębiej wchłonie impregnat ,a on już ci robactwo wytruje i przed grzybem zabezpieczy. Dodatkowo zewnętrznie warto dodatkowo pomalować preparatem typu drewnochron choćby z tego względu, że drewno nabierze zielonkawej barwy po impregnacji ciśnieniowej i drewnochron prócz dodatkowej warstwy ochronnej nada drewnu pożądany kolor.

Pozdrawiam serdecznie

Limonka