Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM W PIWONIACH - DOMEK MISIÓW - KOMENTARZE

Reyzel

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

To fakt, bez centralnego sterowania nie ma sensu z roletami :-? Kurczę, jestem ciekawa, czy dowiadywałaś się o cenę takiego centralnego sterowania :oops:

Braza, to wszystko zależy od ilości okien i ich wielkosci (a tym samym wielkości rolet czyli ich ciężaru ), od tego jakie sterowanie zrobisz ( czy tylko np. z jednego punktu, przy wyjściu - wszystkich razem, czy dzielone na strefy, przewodowe czy bezprzewodowe itd .), jakie zamontujesz mechanizmy przy roletach ( mniej czy bardziej trwałe - czytaj : mniej lub bardziej kosztowne ) . Tak więc czynników mających wpływ na cenę jest wiele... ale najniższy koszt to kwota kilku tysięcy , przynajmniej mnie tak informowano ( bez konkretnych rozmów i oferty ) . Nie chcę wywalać takiej kasy za coś, co właściwie .... nie jest mi potrzebne. Wolę zrobić normalne roletki na oknach :)

A dlaczego rolety bez sterowania nie mają sensu???

Ja mam takie rolety i nie narzekam. W końcu jak się przejdę i rano pootwieram rolety to nic mi się nie stanie. Jedynie przy drzwiach tarasowych skusiłem się na elektryczne otwieranie i zamykanie ze względu na ciężar rolety. A w ciągu dnia nie zamykam rolet. Firany skutecznie zasłaniają środek przed oczami ciekawskich. No i nie moglibyśmy mieć żadnych kwiatów

Ja mam takie rolety i nie narzekam. W końcu jak się przejdę i rano pootwieram rolety to nic mi się nie stanie. Jedynie przy drzwiach tarasowych skusiłem się na elektryczne otwieranie i zamykanie ze względu na ciężar rolety. A w ciągu dnia nie zamykam rolet. Firany skutecznie zasłaniają środek przed oczami ciekawskich. No i nie moglibyśmy mieć żadnych kwiatów

W sumie, dobrze mówisz :oops: Jak dla mnie rolety pełniłyby bardziej chyba rolę "wiatrochronów", bo jak się u nas rozdmucha ... to wieje ... i wieje ... i wieje ...

W sumie, dobrze mówisz :oops: Jak dla mnie rolety pełniłyby bardziej chyba rolę "wiatrochronów", bo jak się u nas rozdmucha ... to wieje ... i wieje ... i wieje ...

Tez tak uważam, u mnie na tym wygnajewie na ktrórym mieszkam potrafi nieźle wiać, a jak se pospuszczam wieczorkiem rolety to dużo przytulniej się robi. No i wydaje mi się , że przed zimnem też jakoś chronią

Wiesz Rom myślę , ze tu chyba nie chodzi o to co ma sens a co nie - to kwestia oczekiwań :roll: Każde rozwiązanie spełnia jakieś swoje zadania . Rolety - w pewnym sensie ochronną przed zimnem, zasłaniają przed oczyma ciekawskich ...i to chyba tyle. Bo z antywłamaniowymi, jak wiadomo, nie mają kompletnie nic wspólnego 8) No i jeśli miałabym zasłaniać te rolety wieczorem ( a na dole mam ich trochę ... i łącznie 4 podwójne balkonowe ), żeby się zasłonić przed ciekawskimi, to jak znam siebie ( i to, ze zawsze jestem w biegu :roll: ) rano nie zdołałabym ich odsłonić, przed wyjściem do pracy. I pewie w ciągu całego tygodnia nie byłyby albo wcale zasłaniane albo odsłanianie ... dlatego wiem, że bez sterowania dla mnie nie miają one sensu. Wolę zrobić zwykłe materiałowe. Jak ich nie podniosę to np. dla kwiatków i tak słonca ( światła ) wystarczy.

Myslę, że bardzo duzo zależy od trybu zycia jaki prowadzą domownicy takiego domku. :D :D Wtedy wiadomo, czego się oczekuje i co "ma sens" :D

Tez tak uważam, u mnie na tym wygnajewie na ktrórym mieszkam potrafi nieźle wiać, a jak se pospuszczam wieczorkiem rolety to dużo przytulniej się robi. No i wydaje mi się , że przed zimnem też jakoś chronią

A możesz podać przybliżony oczywiście koszt montażu rolet bez centralnego sterowania, z takowym właśnie na drzwiach tarasowych 160x250? Może być na priv.

Z góry dzięki :)

Reyzel no rzeczywiście przy tylu oknach musiałabyś wcześniej wstawać żeby oblecieć cały dom. Kurde ale wielką chatę budujesz jak tyle okien :lol:

Braza wwstyd sie przyznać ale nie pamietam :oops: Okna i rolety kupowałem ponał 1,5 roku temu i pamietam tylko że za wszystkie okna z roletami zapłaciłem około 10 tys. Spróbuje poszukać wieczorkiem fakturę

Fajnie , będziesz miałą dużo światła w środku.

Tak sobie tylko myślę, że teoretycznie jak jest dużo okien to dom szybciej traci ciepło bo przenikalność cieplna okna jest mniejsza niż ściany murowanej.

dobra dobra kończe sie już wymądrzać :lol:

No z tym światłem to własnie przez te okna próbuję ratować sytuację, bo mam trochę nieszczęśliwe dom położony względem stron świata... :-? taras mam od trony płd- zach a sam salon to właściwie od płn-zach. No i chcę jak najwięcej tego światełka wpuścić przez te okna ... Zobaczymy jak wyjdzie w rzecywistosci :roll:

Masz stu procentową rację Rom, w kwestii tych ubytków ciepła ... ale coś za coś :wink: :lol: Trudno, będziemy grzać kominkiem :p

ps. wymądrzaj się , wymądrzaj, bo mądrze gadasz 8) :wink:

Tak sobie tylko myślę, że teoretycznie jak jest dużo okien to dom szybciej traci ciepło bo przenikalność cieplna okna jest mniejsza niż ściany murowanej.

No z tym światłem to własnie przez te okna próbuję ratować sytuację, bo mam trochę nieszczęśliwe dom położony względem stron świata... :-? taras mam od trony płd- zach a sam salon to właściwie od płn-zach. No i chcę jak najwięcej tego światełka wpuścić przez te okna ... Zobaczymy jak wyjdzie w rzecywistosci :roll:

Masz stu procentową rację Rom, w kwestii tych ubytków ciepła ... ale coś za coś :wink: :lol: Trudno, będziemy grzać kominkiem :p

ja też mam taras od płd-zach i powiem ci że nie jestem do końca z tego zadowolony. Latem gdzieś od 2-3 tak napiep..... :oops: słońce że nie da się wysiedzieć. Gorąco jak nie wiem. Posadziłem przy tarasie ścianę z winogron żeby sie troche zasłonić ale zanikm wyrosną to troche minie. Na razie rozstawiam wielki parasol :lol:

dobra to będę od czasu do czasu wtrącał swoje 3 grosze 8)

ja też mam taras od płd-zach i powiem ci że nie jestem do końca z tego zadowolony. Latem gdzieś od 2-3 tak napiep..... :oops: słońce że nie da się wysiedzieć. Gorąco jak nie wiem. Posadziłem przy tarasie ścianę z winogron żeby sie troche zasłonić ale zanikm wyrosną to troche minie. Na razie rozstawiam wielki parasol :lol:

dobra to będę od czasu do czasu wtrącał swoje 3 grosze 8)

No co Ty powiesz ? :o A wszyscy zawsze przekonują, że taras i salon powinien byc koniecznie od strony albo południowej albo płd- zach... To mnie teraz podniosleś na duchu :wink: Dokładnie rzecz ujmując to taras częściowo mam od płd-zach a częściowo od płn-zach bo on tak dziwnie po skosie przecież idzie 8) No i jest cześciowo zadaszony...

Wyszlam z założenia, że ogród jest stosunkowo duży, więc jak będę chciała słońca to je znajdę a tarasu totalnie z boku albo z przodu domu mieć nie chciałam ... No i tak wyszło wszystko na odwrót - wejscie od południa, salon właściwie od północy :-? Praktyka pokaże jak to wszystko się sprawować będzie :lol:

ps. czekam na te 3 grosze :wink:

Mam pytanie co do ostatniego zdjęcia w dzienniczku. Chodzi o zaczątek ściany między garażem a kotłownią. Czy ta ściana jest jakoś kotwiona do ściany nośnej?? Czy tylko jest przykejona??

hahaha zachowuje się jakbym był waszym inspektorem budowlanym :lol:

ach... Panie Inspektorze :D , zapomniałam napisać, ze po Pana słusznej sugestii sprawdziłam temat i już wiem na pewno, że nasze ściany działowe nie są kotwione ale za to są "dowiązywane" - wzdłuż kolejnych bloczków siporexu są wkładane wzmocnienia - z jednej strony do działówek z drugiej do nośnych :wink: 8)

Ja mam taras na południe i zachód :lol:

ja chciałam tak jak mam, ale musiałam stoczyć bój i walkę z małżem i naszym architektem. Oba mądrale nie wzięli pod uwagę faktu, że nasz sąsiad zza płota z lubością oddaje się hodowli kur :o :o :o i mając taras właśnie na południowy-zachód patrzyłabym sobie na te kurki i ich poletko i ich kurniczek i takie tam inne rolnicze sprzęty:o :lol: :lol:

No, ale ma się ten dar przekonywania 8) :wink: