Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM W PIWONIACH - DOMEK MISIÓW - KOMENTARZE

Reyzel

Recommended Posts

Mam pytanie co do ostatniego zdjęcia w dzienniczku. Chodzi o zaczątek ściany między garażem a kotłownią. Czy ta ściana jest jakoś kotwiona do ściany nośnej?? Czy tylko jest przykejona??

hahaha zachowuje się jakbym był waszym inspektorem budowlanym :lol:

ach... Panie Inspektorze :D , zapomniałam napisać, ze po Pana słusznej sugestii sprawdziłam temat i już wiem na pewno, że nasze ściany działowe nie są kotwione ale za to są "dowiązywane" - wzdłuż kolejnych bloczków siporexu są wkładane wzmocnienia - z jednej strony do działówek z drugiej do nośnych :wink: 8)

:D :D :D :D no kamień spadł mi z serca

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No patrzcie, a ja szukam działki na której taras właśnie byłby od płd.-zach. strony :roll: Chyba muszę to przemyśleć!! Jak to dobrze poczytać spostrzeżenia doświadczonych ludzi :D

Braza mi też się zawsze wydawało że taras powinien być od nasłonecznionej strony ale latem to naprawdę masakra :lol: - no może to tylko u mnie tak słońce daje :lol:

Nieraz jak spóbowałem zorganizować popołudniami jakies spotkanie na tym tarasie to po godzinie wszyscy uciekali do środka bo niezła sauna tam była. Wejście mam od strony północnej więc w przyszłym roku chyba tam wystawię stolik i będę popijał kawkę :D

Byłam w tej komfortowej sytuacji, że działkę swą znam od lat. Wiem jak "wędruje" po niej słońce w ciągu dnia.

Faktycznie, latem nasłoneczniony taras to wcale nie jest fajna sprawa. Poza tym jak się tak człowiek zastanowi to posiedzieć na tym tarasie ma czas ale... popołudniami lub wieczorem. A wtedy słonko już jest na zachodniej stronie.

Od południa daliśmy taras odkryty. Jednak liczymy, że przed zbytnim nasłonecznieniem osłoną nas wysokie brzozy. Natomiast południowo-zachodni jest taras w podcieniu więc nie powinno tak palić słonko.

Kurcze wiele godzin spędziłam na samym planowaniu lokalizacji domu. To była jedna z priorytetowych spraw. Tak, by było wygodnie. No i trudno było znaleść odpowiedni proejkt :(

My mamy taras na wschód i południe, może jakoś przetrzymamy, nie?? :roll:

Spoko!!!! W południe -idziesz na wschód z kawą, o wschodzie - na południe ... Albo coś mi się pogmerało ... W każdym razie będzie dobrze :D

No to mnie pocieszyliście wszyscy, bo ja się martwiłam, ze to tylko ja mam dziwnie "nieprzepisowo" dom ustawiony :wink:

Tylko Mayland wedle wszekich prawideł się ustawiła :lol:

Mayland, faktycznie miałaś już asa w rękawie z tym rozeznaniem na swojej działeczce. Ale śmieszne jest to, ze własnie wszystkie projekty zakładają tarasy ( zazwyczaj otwarte ) od strony południowo- zach , a tak jak piszecie - kto wytrzyma siedząc na tarasie w największym , palącym słońcu ... Jak się będę chciała poopalać, to wezmę leżaczek i pójdę na trawkę :roll:

Ja się tylko obawiam o nasłonecznienie salonu, bo z tym może być kiepsko ... :-? Juz mi świtał pomysł wstawienia jakiś luster na końcu działki, ale mój mąz chyba by padł , jakby to usłyszał :lol: :lol: :lol: :lol:

No patrzcie, a ja szukam działki na której taras właśnie byłby od płd.-zach. strony :roll: Chyba muszę to przemyśleć!! Jak to dobrze poczytać spostrzeżenia doświadczonych ludzi :D

Braza mi też się zawsze wydawało że taras powinien być od nasłonecznionej strony ale latem to naprawdę masakra :lol: - no może to tylko u mnie tak słońce daje :lol:

Nieraz jak spóbowałem zorganizować popołudniami jakies spotkanie na tym tarasie to po godzinie wszyscy uciekali do środka bo niezła sauna tam była. Wejście mam od strony północnej więc w przyszłym roku chyba tam wystawię stolik i będę popijał kawkę :D

I tak do mnie mów , Rom !!! :wink:

Hej!!!! Co tu tak cicho????

Zapomniałąm zapytać, co to za lakiero-bejca, którą malujecie podpbitkę?? Jaki kolor i producent, bo się mi podoba :D

eh... cicho jakoś bo czasu brak :(

Cały dzień dziś jeździłam po Poznaniu - załatwiając dziesiątki spraw ... :-? I cały dzień w pracy mi uciekł. Nie znoszę tego :evil:

A lakiero- bejca to kolor nr 284 , jak się potem okazało palisander 8) . Ale nazwy firmy nie pamiętam, sprawdzę jutro na budowie :roll:

Cześć kobieto, fajnie to wygląda

u mnie walczyli z więźbą całe dwa dni 8)

Podobno w przyszły poniedziałek ma przyjść ekipa od dachówki :D

Cześć kobieto :lol:

No wygląda, szczególnie jak już nie pada na głowę :wink:

Więźbę też szybko zrobili ( trzy dni, choć ździebko skomplikowana ona jest :roll: ) a teraz walczą cały czas z folią, kontrłatami i łatami ... Gdyby nie pogoda :evil: już dawno by mieli skończone...

Ale w tym tygodniu ( mam nadzieję !!! ) zaczną już kłaść dachówkę 8)

Cześć kobieto, fajnie to wygląda

u mnie walczyli z więźbą całe dwa dni 8)

Podobno w przyszły poniedziałek ma przyjść ekipa od dachówki :D

Cześć kobieto :lol:

No wygląda, szczególnie jak już nie pada na głowę :wink:

Więźbę też szybko zrobili ( trzy dni, choć ździebko skomplikowana ona jest :roll: ) a teraz walczą cały czas z folią, kontrłatami i łatami ... Gdyby nie pogoda :evil: już dawno by mieli skończone...

Ale w tym tygodniu ( mam nadzieję !!! ) zaczną już kłaść dachówkę 8)

Wy mnie dziewczyny załamujecie :cry: U mnie minał tydzień, a więżba dalej nie gotowa, tylko murłaty zdążyli położyc i też zganiają na pogodę

Verunia, nie załamuj się :roll: Każdy musi trafić na jakieś specyficzne egzemplarze - tak jak ja mam murarzy... :-? Kominy z klinkieru robią od ... ponad 3 tygdni :evil: I nadal są nieskonczone . Oczywiście też wszystko zganiają na pogodę :-? :-? :-?

A ekipa ceslarsko - dekarską trafiliśmy rewelacyjną. Ale to pewnie ewenement ...

Nie martw się - najważniejsze, żeby zrobili. Ja już do tego wszystkiego tak podchodzę, bo inaczej już bym osiwiała 8) :lol: :lol: :lol:

PIERWSZE 5 DACHÓWEK JUŻ TERAZ JEST NA DACHU :lol: :lol: :lol:

Jestem dziś w domu, bo muszę znów iść do notariusza :evil: ( napiszę w dzienniku o co chodzi :-? ) , pojechałam godz temu na budowę a tam ... pierwsze dachówki na dachu !!! Ale się ucieszyłam :D :D :D

Oczywiście nie miałam aparatu przy sobie :-? Pojadę za jakiś czas, to zrobię zdjątka :D