braza 06.08.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam wszystkich. Zapytałam już o tę sprawę w wątku „Decyzje o warunkach zabudowy i plany...chętnie pomogę” ale jak dotąd nikt się nie odezwał, może po prostu mój post gubi się w morzu zapytań. Dlatego zdecydowałam się rozpocząć nowy temat. Mam nadzieję, że uda mi się w sposób jasny i klarowny przedłożyć moje pytania, bo dla mnie jest to dość skomplikowane. Gubię się jeszcze w gąszczu nazewnictwa i przepisów.A sprawa wygląda tak:- we wrześniu br. ma być ogłoszony Plan Zagospodarowania Przestrzennego dla Gminy, w której leży interesująca mnie działka. Obecnie są to grunty rolne, ale położone w sąsiadującej bliskości z zabudową jednorodzinną (6 domów) i gospodarstwem rolnym. Dostęp do mediów jest bardzo dobry. Nie kupiłam jeszcze tej działki właśnie ze względów na jej kwalifikację rolną. Pytanie pierwsze brzmi: czy w przypadku, gdy po ogłoszeniu PZP działka ta nie będzie zakwalifikowana jako budowlana i pozostanie jako grunty rolne istnieje możliwość wystąpienia o jej przekwalifikowanie i nadanie statusu budowlanej już indywidualnie przeze mnie (zakładając, że ją kupię, jako rolną)? Pytanie drugie: czy kupno tej działki przed ogłoszeniem PZP w ogóle ma sens?Działka jest ładna i jako grunty rolne niezbyt droga. Po jej przekwalifikowaniu (ewentualnym) na pewno cena pójdzie bardzo w górę. Stąd taki zamysł, żeby kupić ją jeszcze przed ogłoszeniem PZP. No i tu właśnie powstaje omówiony wyżej problem – a co, jeśli w PZP nie będzie to działka budowlana??? Co ja wtedy będą mogła zrobić, oprócz walenia się po łbie?!Jeśli podałam za mało informacji, postaram się to niedopatrzenie nadrobić w czasie dalszej, mam nadzieję, dyskusji. Będę bardzo wdzięczna za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.08.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 czy w przypadku, gdy po ogłoszeniu PZP działka ta nie będzie zakwalifikowana jako budowlana i pozostanie jako grunty rolne istnieje możliwość wystąpienia o jej przekwalifikowanie i nadanie statusu budowlanej już indywidualnie przeze mnie (zakładając, że ją kupię, jako rolną)? oczywiście że możesz wystąpić o zmianę tego planu, ale zapomnij możesz teraz sprawdzić na rysunku projektu planu i w treści (ustalenia) jaką funkcją jest objęta działka czy np MN - można budować domy jednorodzinne RM -można budować siedlisko rolne R - grunty rolne bez prawa zabudowy - w tekście może być dopuszczenie budowy siedlisk plan jest już chyba po publicznym wyłożeniu, jeśli właściciel działki nie złożył ja wniosku do planu o zmianę funkcji a w projekcie jest to obszar wykluczający zabudowę to może spróbować jeszcze złożyć wniosek Przejdź się do gminy i popytaj. Udzielą ci szczegółowych wyjaśnień co z terenem obejmującym tą działkę Wtedy zdecydujesz co robić Po uchwaleniu planu, jeśli nie będzie możliwości postawienia domu, to nic nie zrobisz, przynajmniej przez kilka lat braza rzuciłam okiem w Twój dziennik a Ty rzuć okiem na ten plan, zobacz co jest co i popatrz na okolice, zrób w takiej kolejności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.08.2007 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witaj Dusiu. Bardzo dziękuję za odzew Byłam dzisiaj w gminie i okazało się, że popełniłam kardynalny błąd nie pytając o nr tej działki. Już bym wiedziała, co dalej. Jutro raczej nie dam rady tam pojechać, musze czekać do środy. Mam wrażenie, że właściciel składał taki wniosek, czyli byłaby szansa Pozdrawiam Cię i jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.08.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 popatrz dokładnie czy jest cała działka, a jeśli jest R z dopuszczeniem zabudowy zagrodowej to przeczytaj koniecznie ustalenia - czy określona jest powierzchnia siedliska zawsze bierz ze sobą aparat bo nie zapamiętasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 06.08.2007 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Biorąc pod uwagę powierzchnię 1900-1950m2 siedlisko w grę raczej nie wchodzi, przynajmniej jak dla mnie to trochę mało metrów na siedlisko, no ale ja ekspertem nie jestem. Aparat wezmę, tylko - qrczę - do Gminy czy na działkę? Podoba mi się ta działeczka i myślę, że fajnie by się tam mieszkało, ale próbuję zawiązać emocje na supeł i nie działać bez zastanowienia, tak więc zgodnie z tym, co radzisz, najpierw dowiem się, co też gmina zamierza z tym kawałkiem świata zrobić Dziękuję Ci Dusiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 06.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 niekoniecznie, plan może dopuścić taką wielkość gospodarstwa, a aparat do gminy oczywiście, foto tego kawałka planu i ustaleń, ale tak żeby było widać nr działek albo takie żebyś się mogła zorientować w terenie, popatrz też na inne tereny w tym planie zwłaszcza oznaczone MN powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts