chy 06.08.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam mam pytanie, mam sasiada ktory ma hale produkcyjna ktorej zadaszenie znajduje sie na mojej dzialce i wszysta woda leci do mnie co z tym moge zrobic bo prosba o zalozenie rynny i skierowanie jej na posesje sasiada nie skutkuja ,a i jeszcze jedno to jest zaklad stolarski czy moze byc wyciag z lakierni tak prosto na zewnatrz wyciagniety czy na to tez sa jakies normy, prosze o pomoc , linki do fotek http://img261.imageshack.us/my.php?image=dzialka1gm3.jpghttp://img261.imageshack.us/my.php?image=dzialka2yw9.jpgPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 07.08.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Kilka tematów dalej poruszam bardzo podobną sprawę. Co prawda nie mam problemu z dachem sąsiada ale z lakiernią jak najbardziej (lakiernia samochodowa). Znajomy mówił coś o tym że jak ktoś ma uciążliwą działalność to powinien zachować odstęp 10 m od działek sąsiadów (ale nie wiem czy to prawda). Podłączam się pod pytanie w sprawie wyciągu z lakierni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 07.08.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 A jesteś pewien że z sąsiadem się nie dogadasz?? Co do odprowadzania wody, to szukaj na forum bo już było nie raz Co do lakierni i tartaku. Sąsiad prowadzi oficjalnie działalność gospodarczą?? Ma wywieszoną tabliczkę typu "tartak, lakiernia"?? Jeżeli prowadzi działalność gospodarczą, pofatyguj sie do Starostwa Powiatowego i upewnij się czy gość ma przedłożone zgłoszenie instalacji mogącej negatywnie oddziaływać na środowisko. Jak nie przedłożył, zgłoś na piśmie fakt negatywnego oddziaływania. jak przedłożył, zgłoś że prawdopodobnie są przekroczenia. Możliwości jest kilka, więc gdy rozpoznasz temat, daj znać co jest ustalone, będziemy główkować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 co do odprowadzenia wód z dachów: nie wolno odprowadzać wody na dzialkę sąsiada.tak samo jak nie wolno wysuwać okapów na jego działkę.Mało tego - nie wolno tak ukształtować dachu, aby woda spływała na działkę sąsiada. To jest hala produkcyjna? dowiedz się w takim razie tez co to za sciana (w granicy)- bo nie wygląda na ścianę, która mogłaby spełnić warunki ochrony ppoż.Podobnie z dachem. co możesz zrobić? sprawdzić czy ma pozwolenie na użytkowanie tej budy w ten sposób. a potem skarżyć. Nasłać nadzór budowlany. a już? na złość? obciąć mu okapy dachu równo z Twoją granicą. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts