Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop lany czy porotherm lub teriva

brato

Recommended Posts

Mój? No stanęło na monolicie. Pogodziłem się z tym na razie. Chciałem jak najszybciej zrobić projekt i złożyć wniosek o PnB. Może jeszcze wróce do koncepcji płyt... Im bardziej się zbliża zima, tym bardziej mi się podobają płyty :-)

A monolit wyszeł chyba niezły. Podciągi schowane - nic nie wystaje, więc jest OK. Żona będzie zadowolona. Tylko ile stale w to będę musiał wrzucić jeszcze nie wiem bo mi nie dali zestawienia. No i B30 jest...

uwaga o postach jest nie na miejscu, szczegolnie z twojej strony.

A czemu niby z mojej strony jest nie na miejscu?

Jeśli uważasz, że coś źle coś pisze, to mnie popraw, a nie pisz posta w stylu "jesteś gupi", bo to troche dziecinne i nic nie wnosi.

kurcze Depi, daj spokoj ;-))

napisalem ze nie jestes ekspertem. tyle. ja tez nie jestem, tylko nie stawiam autorytarnych tez.

nic o twoim rozwoju umyslowym tylko o wiedzy.

i dajmy juz spoko tej dyspucie bo nas stad pogonia ....

co do postow to masz ich dwa razy wiecej i piszesz ich trzy razy wiecej niz ja ;-) wiec zarzut ze ja cos sobie nabijam ... sam widzisz.

naprawde pozd.

J.

wybralem terive gdyz:

- najtanszy - 2 stropy wyszly nieca 6 kola za pustaki i belki

- cichy - nic nie dudni jak w monolicie

- latwo sie uklada i mozna zrobic to samemu np. bez dzwigu

- nie potrzeba kupy desek i ogrmoma roboty jak przy lanym a do tego w porownaniu z lanym jest o wiele wieksza szansa ze wyjdzie idealnie prosty bo lane to juz rozne widzialem :cry:

• 2 years później...
Ja tam nie jestem ekspertem

ja tam napewno ekspertem nie jestem - ale . . .

jedno pytanie do was - bo myslalem ze mam w miare wszystko poukladane - a tu wczoraj znajomy troszke zbil mnie z tropu. a mianowicie - na wiosne ruszam z budowa Ateny z extradom`u

http://www.extradom.pl/projekt-domu-ATENA-ID-3677.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=atena

Caly czas bylem zdecydowany na strop z terivy - troszke znajoma firma wycenila mi bloczki i belki na caly stro na 10000 wraz z transportem i rozladunkiem. i bylbym zdecydowany gdyby nie podpowiedz kolegi. Jako ze nie mam zamiaru adaptowac poddasza kolega zaproponowal inne rozwiazanie - belki drewniane 17x19 co okolo 70 - 80 cm rozkladane, od gory i od dolu plyty sklejkowe a w srodek welna, a na gore warstewka wyleweczki - twierdzi iz jest to swietne rozwiazanie i sporo tansze - co o tym sadzicie ??

Ja tam nie jestem ekspertem

ja tam napewno ekspertem nie jestem - ale . . .

jedno pytanie do was - bo myslalem ze mam w miare wszystko poukladane - a tu wczoraj znajomy troszke zbil mnie z tropu. a mianowicie - na wiosne ruszam z budowa Ateny z extradom`u

http://www.extradom.pl/projekt-domu-ATENA-ID-3677.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&szukaj=atena

Caly czas bylem zdecydowany na strop z terivy - troszke znajoma firma wycenila mi bloczki i belki na caly stro na 10000 wraz z transportem i rozladunkiem. i bylbym zdecydowany gdyby nie podpowiedz kolegi. Jako ze nie mam zamiaru adaptowac poddasza kolega zaproponowal inne rozwiazanie - belki drewniane 17x19 co okolo 70 - 80 cm rozkladane, od gory i od dolu plyty sklejkowe a w srodek welna, a na gore warstewka wyleweczki - twierdzi iz jest to swietne rozwiazanie i sporo tansze - co o tym sadzicie ??

Jesli na pewno nie bedziesz poddasza uzytkowal to tak, ale jak masz zamiar cos tam robic za kilka lat to mozna pomyslec o stropie z plyty kanalowej typy zeranskiego. Koszt to ok 65zlbr/m2 +praca dzwigu.

• 11 months później...

Witam. Temat został podniesiony po długim czasie, ale za barzdo nie ma w nim i tak odpowiedzi, argumentów któy strop lepszy. Czy nadal obstajecie za lanym i dlaczego, że nie ma spękań, na terrivie też nie ma spękań gdy dobrze zrobiona?

Już tyle się naczytałem , że mam mętlik.

A jaki strop zrobiły osoby wypowiadające siena początku , może sie wypowiedzą i przedstawią swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam