Manekineko 07.08.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 ja się spotkalam z kafelkami i glazurą, ale obie kladzie glazurnik (na ścianie) a na podlodze mam terakotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 07.08.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja mówię, pan od płytek ale jak pan od płytek do mnie dzwonił, to brzmiało tak "dzień dobry pani, kafelkarz z tej strony........." Moja terminologia u mnie był Pan Kuchnia, Pan Schody, wcześniej Pan Więźba i Pan Dachówka ale płytki kładł Pan Kafelek, bo Pan Płytka głupio brzmiało :D U nas mówi się i płytki, i kafelki, ja wolę płytki, kafle - jak pisze zielonooka - do pieca kaflowego. Spotykam się dość często z przeinaczeniem kachelki, i do szału mnie to doprowadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 07.08.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 glazurę (na ścianach) i posadzkę (terakota, gres, marmur i takie tam, nie znam się) na podłodze kładzie w Warszawie glazurnik i już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 08.08.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 A tak przy okazji: kafelek jest rodzaju męskiego, a więc ten kafelek, a nie ta kafelka (czasami niektórym się myli ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 08.08.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U nas glazurnik kładzie glazurę (ew.płytki) i terakotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 08.08.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 U nas glazurnik kładzie glazurę (ew.płytki) i terakotę A u was to gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojaxdotka 08.08.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 W Lublinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 09.08.2007 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 A w Krakowie są flizy Tylko kto im to kładzie ? Poznań- płytki kładą płytkarze. fliskarz ... dawniej w Poznaniu serdeczne pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 09.08.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Fliskarz? kurka wodna, to zaraz dojdziemy do flisaka, ale ten to w Pieninach siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 17.08.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Na Śląsku kafelkarz kładzie kafelki, a w liczbie pojedynczej jest ta kafelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 17.08.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 generlnie kafelki były pierwsze-te na piecach kaflowych. Te ścienne i podłogowe to praktycznie to samo co kafle piecowe-tylko znacznie później ktoś wpadł na pomysł, aby wykładac nimi sciany i podłogi "płytkA" to nowe określenie tego, co teraz kłądzie się na podłoża płaskie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.08.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Fliskarz? kurka wodna, to zaraz dojdziemy do flisaka, ale ten to w Pieninach siedzi luk_25, co to za głupoty wypisujesz? Przecież stolicą polskiego flisactwa jest taka mała mieścina leżąca w widłach Tanwi i Sanu, o wdzięcznej nazwie ULANÓW. A nie żadne Pieniny. Nie słyszałeś o corocznym flisie na trasie Ulanów - Gdańsk? Taż nawet telewizja kręci to co roku. I żyje jeszcze retman (to taki kapitan tratwy), co parał się tym zawodowo (tyle, że wtedy był chyba jakimś pomocnikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts