Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szcelina wentylacyjna

Recommended Posts

Mam problem i chciałbym prosić o pomoc. Mój dach jest pokryty blachodachówką. co prawda połozona jest folia ale niskiej klasie paroprzepuszczalnośći a od wewnatrz jest dana wełna. tylko ze ta wełna dotyka bezposrednio do foli nie została zostawiona szczelina wentylacyjna. no i nie wiem jak to obejsc i czy nie bedzie to miało zadnych konsekwencji w pózniejszym czasie.

obawiam się że obudziłeś się za poźno w sprawie tej szczeliny. Niestety moim zdaniem błąd polegał w zatrudnieniu kiepskich fachowców i braku nad nimi nadzoru. Teraz pozostaje zdjąć płyty g-k i poprawić ułożenie wełny. Możesz to zrobić teraz narażając sie na koszty ponownego położenia płyt g-k lub poźniej na koszty o niebo większe a związane z wymianą płyt, wełny i ewentualnym odgrzybianiu domu. :( Kalkulacje kosztów pozostawiam tobie.

Mam problem i chciałbym prosić o pomoc. Mój dach jest pokryty blachodachówką. co prawda połozona jest folia ale niskiej klasie paroprzepuszczalnośći a od wewnatrz jest dana wełna. tylko ze ta wełna dotyka bezposrednio do foli nie została zostawiona szczelina wentylacyjna. no i nie wiem jak to obejsc i czy nie bedzie to miało zadnych konsekwencji w pózniejszym czasie.

folia powinna być o wysokiej paroprepuszczalności (jeżeli pod blachodachówką)

jeżeli chcesz mieć szczelinę (zalecaną)

to pewnie lepiej będzie zdjąć blachodachówkę, folię, wykonać dystans (szczelinę), położyć NOWĄ paroprzepuszczalną folię i blachodachówkę

to wiem ze obie proponowane podpowiedzi sa dobre ale narazaja mnie na bardzo wysokie koszty. tak wiec trzeba by sie zastanowic czy nie lepiej ryzykowac i zostawic bez zmian.Jezeli z czasem zacznie sie cos dziac to wtedy zaczne cos robic. i tak jestem narazony na ewentualne poniesienie kosztów. Moze sie uda, zobaczymy. Naraziew postanowiłem zamontowac w pomieszczeniach wentylacje. Ajezeli to nie pomoże to wtedy postaram sie jakos obniżyć ta wełne przez wsuniecie jaki łat gdyz mam do tego dojscie od góry. A moze wełna z czasem troszke siadzie i powstała by wtedy ta nieszcesna szczelina. co o tym myślicie ??

Myślę, żejednak Ci się nie uda. Kłopoty niemal pewne , a koszty późniejszego remontu o wiele większe niż koszt zdjęcia i ponownego przykręcenia płyt g-k. Tak jak pisał 3241mirek istnieje duże prawdopodobieństwo zagrzybienia dachu(płyty g-k, wełna,a nawet więźba), a co za tym idzie duże kłopoty i jeszcze większe wydatki. Pozdrawiam.

Jezeli bedzie dobra wentylacja nc sie nie stanie .Wszyscy naczytaja sie muratora i udają fachowców a tak naprawde nikt nie wie o co chodzi.Murator powiela od kilku lat te same artykuły .Mialem kilka pytan zadawalem je kilka razy fachowcom muratora nigdy nie otrzymalem odpowiedzi.

no, no

a czego Ty się naczytałeś?

bo ja jeszcze porad z castoramy

no i kultowego Kubusia Puchatka

... A moze wełna z czasem troszke siadzie i powstała by wtedy ta nieszcesna szczelina?

Jak wszystko jest tak zrobione to pewno i wełna jest kiepsko położona a zawilgocona z całą pewnością siądzie. Sama szczelina to nie wszystko powinien być zapewniony wlot powietrza przy okapie i wylot w kalenicy. Wcześniej czy później a raczej wcześniej grozi Ci poważny remont dachu gdyż zawilgocone drewno może zacząć butwieć. Pozdrawiam.

Witam,

Jak należy zapewnić wentylację poddasza częśći dachu ponad lukarną (od krawędzi lukarny do kalenicy)? Czy wystarczy tylko otwór w kalenicy?

Lukarna jest pokryta folią, natomiast reszta jest deskowana. Na całości leży blachodachówka.

Dzięki za sugestie.[/img]

[/code]